Česká technologická platforma pro potraviny


INFORMACE

Další GM plodiny míří do EU
15.08.2018

Za vlny letních veder je zvlášť důležité dodržovat dostatečný pitný režim
15.08.2018

Více než půl tuny prošlých potravin ve skladu na Kladensku
15.08.2018

Stanovisko SVS ve věci možnosti výskytu AMP u vepřového masa z ČR
15.08.2018

Ctpp >


Video: Pět klíčů k bezpečnému stravování
Datum: 23.12.2015
Bezpečnost potravin

Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství ve spolupráci s Kanceláří Světové zdravotnické organizace (WHO) v ČR připravily pro spotřebitele českou verzi videa WHO „Pět klíčů k bezpečnému stravování“.

Cílem videa je ukázat spotřebitelům, že ačkoli potraviny mohou obsahovat nebezpečné mikroorganismy, které způsobují zdravotní potíže jako je žaludeční nevolnost, zvracení, průjem, horečka a dokonce i smrt, je možné se těmto mikrobům účinně bránit.

Světová zdravotnická organizace (WHO) zformulovala základní hygienická pravidla při manipulaci s potravinami do tzv. „Pěti klíčů k bezpečnému stravování“.

Pět klíčů k bezpečnému stravování:

1. Udržujte čistotu
2. Oddělujte syrové a uvařené pokrmy
3. Pokrmy důkladně vařte
4. Potraviny uchovávejte při bezpečných teplotách
5. Používejte nezávadnou vodu a suroviny


Video „Pět klíčů k bezpečnému stravování“ je určeno široké spotřebitelské veřejnosti, které názorně vysvětluje, že nákazám z potravin lze předcházet z prostředí domova jednoduše - dodržováním těchto základních hygienických pravidel.

    Video WHO „Pět klíčů k bezpečnému stravování“ (česká verze)

 

zdroj: Bezpečnost potravin »