Česká technologická platforma pro potraviny


INFORMACE

Česká hlava pro rostlinné biotechnologie
14.12.2018

Novinky v oblasti NBT - IX.
14.12.2018

Tři čtvrtiny větších podniků zvažují, že v roce 2019 zavedou další zaměstnanecké benefity
14.12.2018

Hospodářská komora k nejnovější úpravě výše podpory kombinované výroby elektřiny a tepla
14.12.2018

Ctpp >


Počet vinoték v Česku letos převýšil 6000
Datum: 08.06.2018

6. 6. 2018 | Počet vinoték v Česku letos podle údajů Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) převýšil 6000. Nepotvrdily se tak obavy o jejich zániku kvůli přísnějším pravidlům prodeje vína, která platí od loňského dubna.

 

V Senátu to dnes při diskusi o dopadech novely vinařského zákona řekl vedoucí odboru kontroly vína SZPI Bronislav Pavelka.

"K žádnému propadu nedošlo," potvrdil náměstek ministra zemědělství Petr Jílek. Připomenul, že předloni bylo v Česku 4665 vinoték, loni 5704. Ke konci letošního května jich bylo podle Pavelky evidováno 6013 a navíc 1042 evidovaných prodejen sudového vína.

Novela podle nich také pomohla omezit falšování vína. Zatímco před dvěma lety inspekce zjistila 561 nevyhovujících vzorků vína ze zhruba 1500 kontrolovaných, loni jich bylo podle Jílka už jen 275. Letos byly podle Pavelky nevyhovující zatím pouze dva vzorky ze Slovenska. Nejnověji inspekce odhalila u společnosti z Dolních Bojanovic na Hodonínsku slovenské víno s nepovoleným přídavkem vody a cukru.

Novela vinařského zákona ukládá dovozcům vína umožnit inspekci do deseti dnů od dovozu kontrolu vzorků; dovozce víno nesmí odvézt z provozovny. Od začátku letošního roku pak není možné prodávat sudové víno jinde než u výrobců nebo dovozců. Výrobcem je i ten, kdo si víno nechá vyrobit. Vinotéky, které prodávají víno jako sudové a které nebudou příjemcem nebaleného vína či výrobcem, musí používat znovu nenaplnitelné nádoby s jednorázovým uzávěrem, třeba láhve nebo bag-in-boxy.

Problémem podle Pavelky zůstává dovoz z Moldavska, odkud do Evropy často míří falšovaná vína. Pravidlům pro sudová vína budou podle Pavelky podléhat také aromatizované vinné nápoje s příměsí nějaké tresti, což vinaři také považují za podvádění