Česká technologická platforma pro potraviny


INFORMACE

Rostlinné biotechnologie přinášejí zemědělcům vyšší příjmy a benefity pro životní prostředí
01.10.2020

Zástupci Komory jednali s ministrem zdravotnictví. Čím méně bude společnost disciplinovaná, tím delší budou nouzová opatření. Odborný výcvik musí fungovat i při pandemii
01.10.2020

Aktuální agrotechnická opatření pro potlačení populací hraboše polního
01.10.2020

Světový den boje proti vzteklině
01.10.2020

Ctpp >


Středočeští restauratéři mají problémy s označováním pokrmů
Datum: 30.07.2018
CZ Test, Svět potravin

26. 7. 2018 | Nejčastějším prohřeškem provozovatelů středočeských restaurací bylo v prvním pololetí letošního roku špatné označování rozpracovaných pokrmů a polotovarů. Špatné označené pokrmy činily třetinu všech prohřešků.

 

Na druhém místě v četnosti se umístila nedostatečná úroveň hygieny, uvedla dnes mluvčí Krajské hygienické stanice Středočeského kraje Dana Šalamunová v tiskové zprávě.

Na obalech dodávaných surovin musí být ze zákona uvedena například obchodní firma nebo výrobce, název pokrmu, údaje o množství nebo datum výroby a spotřeby. Polotovary vyrobené přímo v provozovně musí být označené datem výroby a spotřeby.

Hygienici provedli v prvním pololetí celkem 1364 kontrol středočeských restaurací a dalších stravovacích zařízení. Za zjištěné nedostatky uložili hygienici provozovatelům 424 finančních sankcí v celkové výši 1,38 milionu korun. V 54 případech kontroloři nařídili sanitaci provozovny, v pěti případech pak nařídili dezinsekci, nebo deratizaci. Ve 23 případech pozastavili provozovatelům činnost, v osmi případech provozovnu uzavřeli.

V 791 provozovnách hygienici v první polovině roku kontrolovali také dodržování zákazu kouření. "Ve 44 provozovnách byly zjištěny závady týkající se označení provozoven u vstupu zjevně viditelnou grafickou značkou, označení zákazu prodeje tabákových výrobků či zákazu prodeje alkoholických nápojů osobám mladším 18 let. V deseti provozovnách nebyl dodržen zákaz kouření ve vnitřním prostoru provozovny stravovacích služeb," řekla Šalamunová.

Porušení protikuřáckého zákona hygienici odhalili ve 22 případech a uložili pokuty za 84.100 korun.