Česká technologická platforma pro potraviny


INFORMACE

Česká hlava pro rostlinné biotechnologie
14.12.2018

Novinky v oblasti NBT - IX.
14.12.2018

Tři čtvrtiny větších podniků zvažují, že v roce 2019 zavedou další zaměstnanecké benefity
14.12.2018

Hospodářská komora k nejnovější úpravě výše podpory kombinované výroby elektřiny a tepla
14.12.2018

Ctpp >


Značku Regionální potravina má devět výrobků z Libereckého kraje
Datum: 12.10.2018

11. 10. 2018 | Značku Regionální potravina v Libereckém kraji letos získalo devět výrobků. Producenti ji dnes převzali na Dni regionálních potravin, který se v Liberci uskutečnil podvanácté.

 

 

Do letošního devátého ročníku přihlásilo 37 výrobců z kraje 90 produktů. Za dobu existence soutěže už označení získalo 61 výrobků, dva ale letos o značku přišly - ruprechtická bylinková klobása od liberecké společnosti Maso Rydval a také celozrnný koláč se sezonním ovocem z Řemeslné Koláčkovy pekárny v Janově nad Nisou.

"My se na to velmi zlobíme, minimálně u toho jednoho případu - firmy Koláček. Snažíme se to rozhodnutí zvrátit. V dubnu skutečně kontrola zjistila, že tam nejsou jablka z Česka, ale oni velmi dobře věděli, že v tu dobu už se české jablko nedá sehnat. Vidíme to jako velkou nespravedlnost," řekl dnes ČTK předseda Regionální agrární rady Libereckého kraje Robert Erlebach. Jinak se podle něj situace pro drobné potravináře zlepšila a zjednodušila, a to i při označování potravin.

Regionální potravina je projektem ministerstva zemědělství, cílem je podpora a propagace malých a středních potravinářských výrobců i regionů původu potravin. Pro spotřebitele má být značka garancí, že v daných produktech je nejméně 70 procent místních surovin, přičemž hlavní surovina musí být stoprocentně tuzemského původu. Oceněný výrobek může značku užívat na obalu po dobu čtyř let. "Zájem o takto označené výrobky roste, zaznamenáváme to i my sami na trzích, už to má své spotřebitele," řekl Erlebach, jehož Zemědělská farma K.E.K. zpracovává mléko.

Označení Regionální potravina Libereckého kraje nově ponese světlá tlačenka od mimoňské společnosti Váša, klobása Pepřák z raspenavského Řeznictví a uzenářství Karla Kloučka, farmářský sýr s rajčaty z farmy Jiřího Vrkoslava ve Zlaté Olešnici na Jablonecku. Ocenění získal také bílý jogurt z biojahod, který vyrábí podnik Jiří Korn ze Zahrádek na Českolipsku, tlačené povidlové minisvatební koláčky od Drahomíry Mackové z Jabloneckých Pasek, rafael medovník z cukrářství a pekařství Růžodol v Liberci a slaná karamelová zmrzlina Leda od Davida Stárka z Liberce. Regionální potravinou je nově také řezané pivo vratislavického pivovaru a džem broskev s mátou od Jana Kakose z Lestkova na Semilsku.