Česká technologická platforma pro potraviny


INFORMACE

Doporučení pražských hygieniků k provozu předškolních zařízení vzhledem k nastaveným preventivním opatřením infekce covid-19
29.05.2020

EU plánuje revizi legislativy pro dopravu zvířat
29.05.2020

Dopad pandemie COVID-19 na potravinový systém
29.05.2020

COVID-19 epidemic - Cancellation of BTSF Activities
29.05.2020

Ctpp >


Hlášení v systému RASFF: 39. týden 2015
Datum: 07.10.2015
Bezpečnost potravin
Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 39. týdnu 2015: 21. 9. – 27. 9. 2015 (v češtině).

Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.

Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení

V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.

Datum

Ohlásila země

           Důvod ohlášení

Země původu výrobku

 

 

Potraviny

 

25/09/2015

Chorvatsko

 ochratoxin A (155.1 µg/kg - ppb) v pepři černém mletém

Vietnam, přes Nizozemsko

25/09/2015

Nizozemsko

 nedeklarovaná sója a pšenice v bramborových chipsech s příchutí sýra a cibule  

Belgie

24/09/2015

Česká republika

  stopy arašídů (23.3 mg/kg - ppm) v pistáciové pastě na výrobu zmrzliny

Itálie

24/09/2015

Německo

 nedeklarovaný fenylalanin (27 mg/l) v pivní limonádě

Německo

24/09/2015

Francie

 příliš vysoký počet Escherichia coli (940 CFU/100g) v ústřicích

Francie

23/09/2015

Německo

 dioxiny a dioxinům podobné polychlorované bifenyly (7 z 12 vzorků: celk. > 5 pg WHO TEQ/g) a dioxinům nepodobné polychlorované bifenyly (12 z 12 vzorků: > 40 µg/kg - ppb) v sušeném vaječném žloutku

Indie

23/09/2015

Švédsko

 úlomky plastu v pomerančovém džusu

Nizozemsko

21/09/2015

Belgie

 Salmonella (přítomnost /25g) v chlazených přípravcích z mletého masa

Belgie

21/09/2015

Dánsko

 garcinie kambodžská (1200 mg/kus) v doplňku stravy

Švédsko

 

 

Krmiva

 

25/09/2015

Dánsko

 aflatoxiny (B1 = 48.2 µg/kg - ppb) v bio kukuřici

Itálie

 

 

Materiály přicházející do styku s potravinami

 

22/09/2015

Německo

 migrace primárních aromatických aminů (31.1; 30.7; 28.4 µg/l) z dudlíků z přírodního latexu

Itálie


Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde.  

- See more at: http://www.bezpecnostpotravin.cz/hlaseni-v-systemu-rasff-39-tyden-2015.aspx#sthash.6B7mNBZB.dpuf