Česká technologická platforma pro potraviny


INFORMACE

Hlávkový salát jako alternativa léků pro diabetiky
02.04.2020

SVS: Kontaminace potravních řetězců cizorodými látkami situace v roce 2019 – Informační bulletin č. 1/2020
02.04.2020

Jak posilovat imunitu výživou a co jíst v době koronaviru a karantény
02.04.2020

Jsou kuřáci a uživatelé tabáku vystavení vyššímu riziku infekce COVID-19?
02.04.2020

Ctpp >


Ohlédnutí za projektem Řepkový olej – olej nad zlato
Datum: 01.12.2015
Doc. Ing. Jiří Brát, CSc. - ČTPP

Úvod

Vliv výživy na lidské zdraví je zásadní, změny stravovacích návyků mohou mít mnohem větší dopad na kvalitu života a snížení úmrtnosti na civilizační onemocnění než si často uvědomujeme. Nejčastější příčinou úmrtí v evropském regionu jsou srdečně cévní onemocnění. Přitom 75 % těchto onemocnění můžeme sami ovlivnit1. Vysoký krevní tlak, složení krevních lipidů mimo rozsah doporučených hodnot, kouření, fyzická nečinnost, obezita, nesprávná skladba stravy, zvýšení výskytu cukrovky 2. typu představují faktory, které je možno ovlivnit. Výčet jednotlivých složek stravy a klíčových živin mající největší vliv na lidské zdraví je uveden v následující tabulce2.

 

10 pozitivních živin a složek stravy

7 negativních živin a složek stravy

ovoce, zelenina, luštěniny, mléko, ořechy a semena, celozrnné potraviny, vláknina, ryby, omega 3 mastné kyseliny, polynenasycené mastné kyseliny

slazené nápoje, nasycené mastné kyseliny, cholesterol, sodík, zpracované maso, transmastné kyseliny, nezpracované vepřové, hovězí a skopové (červené) maso

 Repkovy olej.docx