Česká technologická platforma pro potraviny


INFORMACE

Hlávkový salát jako alternativa léků pro diabetiky
02.04.2020

SVS: Kontaminace potravních řetězců cizorodými látkami situace v roce 2019 – Informační bulletin č. 1/2020
02.04.2020

Jak posilovat imunitu výživou a co jíst v době koronaviru a karantény
02.04.2020

Jsou kuřáci a uživatelé tabáku vystavení vyššímu riziku infekce COVID-19?
02.04.2020

Ctpp >


Tisková zpráva SVS - Prodejci vánočních kaprů budou moci letos poprvé nahlašovat prodej také online
Datum: 07.12.2015
SVS ČR

Nový formulář by měl přinést úsporu času jak prodejce, tak dozorového orgánu. Před jeho odesláním je prodejce povinen seznámit se s požadavky na prodejní místo a poučením o týrání zvířat. Každé prodejní místo musí být hlášeno samostatně. Před loňskými Vánoci bylo takových míst v celé ČR nahlášeno téměř 2 200. Zmíněný formulář je spolu s dalšími formuláři dostupný na odkaze:http://eagri.cz/public/app/svs_pub/formulare/. Zájemci o prodej živých ryb jej mohou využívat ke komunikaci se SVS nejen před Vánoci, ale i po zbytek roku. Tato forma prodeje totiž není už výhradně sezónní záležitosti.

Samostatné prodejní místo musí být umístěno a vybaveno tak, aby zacházení s rybami odpovídalo zásadám ochrany zdraví zvířat a požadavkům na jejich pohodu a aby veškeré činnosti spojené s prodejem ryb byly prováděny v odpovídajících hygienických podmínkách. V kádích musí být stále čerstvá protékající (okysličující) voda a nádrže nesmějí být přeplněny.

Jestliže prodejci ryby také zabíjejí, kuchají a porcují, či jinak upravují, musí tak činit na čistitelné a dezinfikovatelné pracovní desce. Povinnou součástí výbavy jsou nože, palička na omračování ryb a stěrky. Povinný je také dostatečný přívod pitné vody k omývání pracovního pultu a odvod odpadní vody do kanalizace. Pevné vedlejší živočišné produkty, tedy například vnitřnosti či žábry z kuchaných kaprů, musí být schraňovány v nepropustných, uzavíratelných a označených nádobách a následně předány osobě, která je krajskou veterinární správou schválena k zacházení s takovými odpady.

V souladu s příslušnou legislativou, zejména zákonem na ochranu zvířat proti týrání, musí probíhat i usmrcování ryb. Před usmrcením musí být kapr omráčen úderem tupým předmětem na temeno a poté okamžitě vykrven přetnutím žáber, případně míchy a cév těsně za hlavou. Prodejce, i ten, kdo ryby na přání zákazníka usmrcuje a dále zpracovává, má povinnost mít zdravotní průkaz, předepsané ochranné pomůcky a patřičně vybavené prodejní místo. Je dobré též připomenout, že je lepší usmrcení kapra nechat na odbornících a nepůsobit mu zbytečný stres přesunem domů a případným nevhodným usmrcováním.

Na základě dlouhodobých výsledků kontrol lze konstatovat, že kultura i hygienická úroveň prodeje se z dlouhodobého hlediska zlepšuje a většina pochybení bývá spíše administrativního rázu. Stejně tak pokuty za většinu prohřešků se zpravidla pohybují do deseti tisíc korun.

V posledních letech se však nově objevují případy neoprávněného užívání chráněných označení „Třeboňský kapr“ či „Pohořelický kapr“. Protože se jedná o klamání spotřebitele, pokuty udělené v předchozích letech byly v těchto případech vyšší a pohybovaly s v řádech desetitisíců korun.


Mgr. Petr Pejchal
Tiskový mluvčí SVS