Česká technologická platforma pro potraviny


INFORMACE

Pozvánka na třetí ročník semináře MEMPROPO 2017
18.10.2017

ČLR přislíbila odklad zavedení nového certifikátu pro dovoz nízkorizikových potravin
20.09.2017

Konference Dietní výživa 2017, 3. - 4. 10. 2017
20.09.2017

Nová publikace: "Výživa a potraviny" – 4/2017
20.09.2017

Ctpp >

Archiv článků


ARCHIV ČLÁNKŮ
 09.02.2016    Ministerstvo zemědělství ČR 
Dne 25. ledna tohoto roku nastoupil na Zastupitelský úřad ČR (ZÚ) v Bělehradě nový agrární diplomat Mgr. Pavel Svoboda, který je jedním ze čtyř zemědělských diplomatů zahajujících v letošním roce své působení ve vybraných zemích (Srbsko, Rusko, Čína a Saúdská Arábie).


 09.02.2016    Bezpečnost potravin 
Konference pořádaná Společností pro výživu dne 6. 4. 2016 s podtitulem "Tuky taky, aneb v čem se mnozí mýlí.


 09.02.2016    Bezpečnost potravin 
Cukr bývá přidáván i do jiných potravin, než jsou cukrovinky. Jak přidaný cukr ve složení odhalit?


 09.02.2016    Svět potravin 
Chutná a voní po medu. Je výborná chlazená, ale především v zimním nečasu nás dokáže vzpružit příjemně ohřátá. Ještě před pár lety příliš početný fanklub neměla. Časy se ale mění a obliba medoviny stoupá. Svůj podíl na tom mají také trhovci, kteří ji nabízejí v lahvích či rozlévají u svých stánků v ulicích měst i při různých lidových veselicích.


 09.02.2016    http://www.cvent.com/ 
The Top Class Protein Nutrition is a new platform developed for food professionals, who like and need to get the latest insights on protein nutrition.


 09.02.2016    Celní správa ČR 
Dne 24. 2. 2016 od 10.00 hod se v areálu Brněnského výstaviště, v pavilonu A3, sálu Morava, koná odborný seminář s názvem „Dřevěný obalový materiál a jeho použití v mezinárodním obchodu", který pořádá Ústřední kontrolní a zkušební úřad zemědělský v Brně.


 09.02.2016    Ministerstvo životního prostředí ČR 
Plán povodí Dunaje a plán zvládání povodňových rizik v jeho území dnes podpořili ministři a vysocí představitelé odpovědní za vodohospodářství ze zemí povodí tohoto veletoku. Jejich cílem jsou čistší, zdravější a bezpečnější vody pro každého. Slavnostní akt proběhl při Ministerské konferenci, které předsedala Česká republika jako předsedající země Mezinárodní komise ochrany Dunaje.


 09.02.2016    Ministerstvo životního prostředí ČR 
Ministerstvo životního prostředí spolu se Státním fondem životního prostředí ČR dnes vyhlašují dvě výzvy v Operačním programu Životní prostředí 2014-2020 se zaměřením na protipovodňové projekty. Pro žadatele je připravena celková dotace z EU prostředků ve výši 1,65 miliardy korun a žádosti bude Státní fond životního prostředí přijímat od 1. března do 31. května letošního roku.


 09.02.2016    Svět potravin 
V Česku startuje projekt „Firma na talíři“: Zdravé jídlo v práci snižuje nemocnost a prospívá zaměstnancům i firmám


 09.02.2016    https://secure.fera.defra.gov.uk/foodintegrity/index.cfm 
We are delighted to invite all the representatives of funding bodies, food retailers, processing food industries, quality brands, public administration, control laboratories, NGOs and the research community, who are interested in NOVEL SOLUTIONS AVAILABLE IN THE AREA OF FOOD AUTHENTICATION, to attend this conference.


 08.02.2016    Biotrin 
K tomuto závěru došla evropská ombudsmanka Emily O‘Reilly. Ta označila za chybnou administraci žádostí o uvedení nových geneticky modifikovaných organismů (dále GMO) na trh EU.


 08.02.2016    Bezpečnost potravin 
Přehled nových předpisů z Úředního věstníku EU, souvisejících s potravinami.


 08.02.2016    Ministerstvo zemědělství ČR 
Nová vyhláška o nápojích mění některá označení piva. A další novinka: spolu s textovým i obrazové varování budou muset od 20. května uvádět na obalu výrobci cigaret. Přikazuje to novela zákona o potravinách a tabákových výrobcích.


 08.02.2016    Potravinářská komora ČR 
Ministerstvo zemědělství Vás zve na 6. mezinárodní konferenci FOOD FORUM 2016 na téma


 08.02.2016    Státní zdravotní ústav 
O svém zdraví si rozhoduješ sám/sama - projekt podpory zdraví v dotačním řízení MZ v rámci programu NPZ PPZ


 08.02.2016    Bezpečnost potravin 
Konference pořádaná Společností pro výživu dne 6. 4. 2016 s podtitulem "Tuky taky, aneb v čem se mnozí mýlí.


 05.02.2016    Ministerstvo zemědělství ČR 
12.2.2016 10:00


 05.02.2016    Bezpečnost potravin 
Zpráva SZÚ o fungování systému Nutrivigilance v roce 2015.


 05.02.2016    Bezpečnost potravin 
Informace Hygienické stanice hlavního města Prahy


 05.02.2016    Bezpečnost potravin 
Informace k výskytu Legionelly v ulici Anderleho 839/10, Praha 14 – Černý Most + mapka dotčených objektů


 05.02.2016    Hospodářská komora ČR 
V pondělí pořádá nizozemské předsednictví konferenci na téma „podpora zlepšení evropského trhu práce“. Konference, která se koná v Amsterdamu, poskytne platformu pro diskuzi mezi inspektoráty práce, zákonodárci a dalšími odborníky z celé Evropské unie.


 04.02.2016    SZPI 
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) důrazně upozorňuje spotřebitele, že níže uvedené šarže potravin, jejichž složkou je čirok, dle laboratorního rozboru obsahují nebezpečné tropanové alkaloidy atropin a skopolamin. Tyto látky nesmějí být v potravinách přítomny v jakémkoli množství. Analýza SZPI potvrdila u předmětných šarží přítomnost atropinu v množství až 1700 mikrogramů na kilogram a skopolaminu v množství až 300 mikrogramů na kilogram.


 04.02.2016    Výživa dětí 
Spotřeba cukru je v ČR v posledních desetiletích v porovnání s odbornými doporučeními téměř dvojnásobná. Jedním z viníků tohoto stavu je i vysoká spotřeba potravin, do kterých se cukr přidává – vedou sladkosti, cukrářské i pekárenské výrobky a slazené nápoje. Lidé často, ve víře ve zdravotní prospěšnost, používají různé alternativy slazení a místo cukru volí med, sirupy, aj. V mnoha případech je to ale jen řešení „z bláta do louže“. Navíc, další strůjci našich zdravotních problémů (např. nasycené nebo transmastné kyseliny) nepřestali škodit jen proto, že se o nich tolik nemluví. I když možná právě snaha o jejich omezení bez většího rozmyslu přispívá ke zvyšování cukru v naší stravě.


 04.02.2016    Výživa dětí 
Třetina chlapců a čtvrtina žáků základních škol má v těle více tuku, než je doporučováno, odpovídají tomu i počty žáků s vyšším BMI (indexem tělesné hmotnosti). To a mnohé další skutečnosti ukázal projekt Prevence a včasný záchyt dětské obezity, probíhající koncem loňského roku. Až z 80 % si přitom děti trpící nadváhou a obezitou přináší svá nadměrná kila do dospělosti. K ní se pak velmi často přidružují další onemocnění, která nejen život znepříjemňují, ale také zkracují. Obezita dětí je přitom v České republice stále na vzestupu. Odborníci se shodují na tom, že velký podíl viny na tomto stavu má nedostatečná pohybová aktivita, neaktivní trávení volného času a tomu nepřizpůsobený jídelníček.


 04.02.2016    www.eu-fusions.org 
Topic: A framework for social innovations to reduce food waste


 04.02.2016    Ministerstvo zemědělství ČR 
18.2.2016 13:00 – 15:00


 03.02.2016    Ministerstvo zemědělství ČR 
Ministerstvo zemědělství Vás zve na 6. mezinárodní konferenci „FOOD FORUM 2016“ na téma „Konkurenceschopnost evropského trhu s potravinami“, která se koná dne 17. února 2016 od 14.30 hodin v kongresovém sále brněnského hotelu Holiday Inn, Křížkovského 20, Brno za účasti ministra zemědělství České republiky pana Mariana Jurečky a prezidenta Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR pana Miroslava Tomana.


 03.02.2016    Hospodářská komora ČR 
Dobrý den, zasíláme Vám informace o semináři realizovaném pro Hospodářské komory „Podniková kriminalita – prevence a řešení“.


 03.02.2016    Ministerstvo zemědělství ČR 
Ministr zemědělství Marian Jurečka dnes představil nového náměstka pro komodity, výzkum a poradenství Jiřího Šíra a ředitele Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu Zdeňka Nekulu. Podle ministra Jurečky mají oba odborné předpoklady a zkušenosti v daném oboru, a proto od nich očekává profesionalitu a schopnost komunikovat s odbornou i laickou veřejností.


 03.02.2016    Svět potravin 
Spotřebitelé mají stále větší zájem jak o biopotraviny, tak o sortiment zdravé výživy. Vyplývá to z meziročního srovnání hypermarketů Globus. Rozdíl mezi cenou konvenčních potravin a biopotravin rok od roku klesá.


 03.02.2016    PK ČR/ČTPP 
Dobrý den, zveme Vás na únorové setkání se zástupci Potravinárské komory CR, pri kterém Vám predstavíme, projekt Ceské cechovní normy v potravinárství. 15. února 2016 od 09:30 hodin, KINO MAT, Privátní klub (2. patro) KINO MAT, Karlovo námestí 19, 120 00 Praha 2


 03.02.2016    Výživa dětí 
Jak to, že některé děti jsou celý podzim a zimu zdravé, maximálně mají občas nudli u nosu, zatímco u jiných kašel střídá angínu, rýma se hned mění v žlutozelenou a tak stále dokola? Možná je to smůla, možná problém s imunitou, ale možná alespoň do určité míry rozhoduje přístup rodičů.


 02.02.2016    ČTPP a PK ČR 
dovolujeme si Vás pozvat ke kulatému stolu, který pořádá Potravinářská komora České republiky a Česká technologická platforma pro potraviny


 02.02.2016    Bezpečnost potravin 
Pokud spotřebitel zjistí v obchodní síti nedostatek např. výrobek zdravotně závadný (třeba plesnivý), výrobek s prošlou dobou použitelnosti, klamavě označený, neoznačený českou přelepkou, popř. neoznačený vůbec atd., jak se má zachovat? A jak se má bránit? -


 02.02.2016    Bezpečnost potravin 
V pořadí již 6. ročník mezinárodní konference FOOD FORUM 2016 se uskuteční 17. února v den zahájení Mezinárodního potravinářského veletrhu SALIMA 2016.


 02.02.2016    Svět potravin 
Pardubický perník je nejen krásným dárkem, ale i uměleckým dílem skvělé chuti. Pardubický perník je nositelem Chráněného zeměpisného označení od roku 2008.


 02.02.2016    Agrární komora ČR 
Za kvalitní šunky považujeme šunky nejvyšší jakosti, tedy šunky s vysokým obsahem čistých svalových bílkovin. Pro spotřebitele však častěji šunky s vysokým obsahem masa. Dvanáct šunek nejvyšší jakosti jsme ve spolupráci s Potravinářskou komorou a Světem potravin podrobili testu kvality. V testu byly také čtyři výrobky s označením KLASA - Zámecká šunka, Pražská šunka, Šunka Mandolína a Myslivecká šunka s divokým kořením. U posledních dvou jmenovaných výrobků vedl test k navržení přezkoumání jejich kvality dozorovým orgánem Státní veterinární správou (SVS). Výsledky testu, které si můžete prohlédnout níže, prokázaly u výrobků Šunka Mandolína a Myslivecká šunka s divokým kořením nižších množství čistých svalových bílkovin, než je stanoveno legislativou a nižší obsah masa než výrobce deklaruje na obale.


 01.02.2016    Potravinářská komora ČR 
V rámci rozšíření kompetencí Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) o provozovny společného stravování od začátku roku 2015 uskutečnili inspektoři SZPI kontrolní akci se zaměřením na jakost a bezpečnost čajů a tabáku do vodních dýmek v čajovnách. Provozovatelé čajoven často dovážejí uvedený sortiment přímo ze zemí původu, čímž se zboží liší od nabídky v tržní síti, kde SZPI vykonává kontrolu již dlouhodobě. Při kontrole a hodnocení se inspektoři zaměřili zejména na obsah pesticidů u čajů a dodržení hmotnosti, obsahu tabáku resp. nikotinu a odpovídajícího označení u tabáku.


 01.02.2016    Biotrin 
Se začátkem nového roku nastoupilo k půlročnímu předsednictví v EU Nizozemsko. Je to již jeho dvanácté předsednictví, patří totiž k zakládajícím členským státům EU.


 01.02.2016    Agrární komora ČR 
Prezident AK ČR informoval členy představenstva o činnosti Úřadu a prioritách, které byly a jsou v posledních měsících prosazovány. Vedle záležitostí Společné zemědělské politiky, Programu rozvoje venkova a nastavení jednotlivých kol, redefinice LFA oblastí, či rámce aktivního zemědělce sem patří také návrhy zákonů o prodeji zemědělské půdy, o marketingovém fondu, novely zákona o významné tržní síle a její uvedení do praxe, dopracování novel zákonů o vinařství a vinohradnictví, o rostlinolékařské péči, či veterinárního zákona. Projednáno bylo rozdělení 13 mld. Kč vyplývajících ze zvýšeného podílu národního kofinancování PRV.