Česká technologická platforma pro potraviny


INFORMACE

Pozvánka na třetí ročník semináře MEMPROPO 2017
18.10.2017

ČLR přislíbila odklad zavedení nového certifikátu pro dovoz nízkorizikových potravin
20.09.2017

Konference Dietní výživa 2017, 3. - 4. 10. 2017
20.09.2017

Nová publikace: "Výživa a potraviny" – 4/2017
20.09.2017

Ctpp >

Archiv článků


ARCHIV ČLÁNKŮ
 29.06.2015    Biotrin 
Na konci května proběhl seminář pořádaný Ministerstvem zemědělství na téma Pěstování geneticky modifikovaných (dále GM) rostlin. Avízo Biotrinu k tomuto semináři viz článek ze dne 22.4.2015. Seminář proběhl nejen pod oficiální záštitou pana ministra Ing. Jurečky, ale také za jeho aktivní účasti, kdy setkání zahájil úvodní přednáškou.


 29.06.2015    Výživa dětí 
Ryby a mořské plody jsou důležitou součástí zdravé stravy. Vyznačují se vysokým obsahem kvalitních bílkovin a dalších nezbytných živin a naopak nízkým obsahem nasycených tuků.


 29.06.2015    Bezpečnost potravin 
Experti EFSA zkoumali ohrožení rostlin spojená s přenosem škodlivých organismů půdou a růstovými médii.


 29.06.2015    Ministerstvo životního prostředí ČR 
Zveme Vás k účasti na semináři pořádaném v rámci MKOOpZ, věnovaném zavádění Rámcové směrnice o vodní politice a Povodňové směrnice v mezinárodní oblasti povodí Odry.


 26.06.2015    ČOI 
Do společné kontrolní akce koordinované Inspektorátem České obchodní inspekce se sídlem v Hradci Králové se zapojila Krajská veterinární správa Celní úřad pro Pardubický kraj a oblastní inspektorát Českého metrologického institutu.


 26.06.2015    Společnost pro výživu, o. s.  
Datum: 22.9.2015 00:00 - 23.9.2015 00:00


 26.06.2015    Ministerstvo zemědělství ČR 
Jedním z vrcholů sezony pro příznivce myslivosti jsou Národní myslivecké slavnosti. Na zámku Ohrada u Hluboké nad Vltavou se tato tradiční slavnost uskuteční zítra od 9 hodin. Akci pořádá Národní zemědělské muzeum Praha, jehož zřizovatelem je Ministerstvo zemědělství, Českomoravská myslivecká jednota a město Hluboká nad Vltavou.


 26.06.2015    Svět potravin 
Špinavé podlahy, rezavá lednice, kolo v kuchyni, mrtvé myši, záchod ve skladu potravin nalezli inspektoři při kontrole provozoven. Kterým zařízením je nyní lepší se vyhnout?


 26.06.2015    Bezpečnost potravin 
Evropský úřad pro bezpečnost potravin vypracoval doporučení pro agronomické a fenotypové charakteristiky geneticky modifikovaných rostlin.


 25.06.2015    Ministerstvo zemědělství ČR 
Expertní tým ČVUT dokončil na zadání státního podniku Povodí Vltavy studii „Prověření strategického řízení Vltavské kaskády.“ Výsledky studie ukázaly, do jaké míry je Vltavská kaskáda technicky schopná zvýšit ochranu území pod kaskádou před povodněmi a jaké dopady by toto zvýšení mělo na její ostatní funkce. Studie otevírá cestu k odborné i veřejné diskuzi na téma možných změn priorit Vltavské kaskády.


 25.06.2015    Ministerstvo zemědělství ČR 
Chovatelské technologie, veterinární a reprodukční techniku, krmiva a zemědělské stroje představuje ode dneška na Národní výstavě hospodářských zvířat a zemědělské techniky a Národní výstavě Myslivosti v Brně na 200 českých a zahraničních vystavovatelů. Ministr zemědělství Marian Jurečka při zahájení zdůraznil, že živočišná výroba patří k jeho prioritám, protože napomáhá k udržení a rozvoji života ve venkovských oblastech a zajišťuje pracovní místa v regionech.


 25.06.2015    Bezpečnost potravin 
Evropský úřad pro bezpečnost potravin vyhodnotil zdravotní rizika z chlorečnanů v potravinách.


 25.06.2015    MPO 
Celkem 130 zaměstnanců agentury na podporu podnikání CzechInvest přejde do nové organizace, která bude mít od 1. 1. 2016 na starosti čerpání peněz z fondů Evropské unie.


 24.06.2015    SZPI 
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) musela z důvodu nepřijatelné hygienické praxe přistoupit k dočasnému uzavření následujících provozoven:


 24.06.2015    Ministerstvo zemědělství ČR 
Reakce ministra zemědělství Mariana Jurečky z 23. června 2015


 24.06.2015    ČOI 
Slevy nejsou na českém trhu jen sezónní záležitostí, ale jsou nabízeny celoročně. Spotřebitelé jsou tedy téměř nepřetržitě lákáni na různé slevové a výprodejní akce, které nejsou leckdy tak výhodné, jak je prodávající prezentují.


 24.06.2015    Společnost pro výživu, o. s.  
Pořadatel: Společnost pro výživu a výživaservis s. r. o.


 23.06.2015    PK ČR 
Třetina českých potravinářských firem (členů Potravinářské komory ČR) očekává v letošním roce zlepšení své ekonomické situace. Téměř poloviny společností (45 %) plánuje pro rok 2015 navýšení svého exportu, a to zejména na Slovensko, do Polska a Maďarska. Dopad sankcí spjatých s ukrajinsko-ruskou krizí výrazněji zaznamenalo 27 % členů Potravinářské komory ČR. To jsou hlavní závěry průzkumu agentury IPSOS realizovaného pro Potravinářskou komoru ČR a Komerční banku.


 23.06.2015    Bezpečnost potravin 
Začínají Farmářské slavnosti pro rodiny s dětmi. Letos si můžou návštěvníci vyzkoušet třeba dojení krávy nebo jízdu na býkovi


 23.06.2015    Bezpečnost potravin 
Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 25. týdnu 2015: 15. 6. – 21. 6. 2015 (v češtině).


 23.06.2015    Společnost pro výživu, o. s.  
Místo konání: Ústav ochrany a podpory zdraví, LF MU, Brno, Kamenice 753/5, 625 00 Brno


 23.06.2015    Potravinářská komora ČR 
Potravinářská komora ČR pořádá ve spolupráci s certifikační společností Bohemia Certification s.r.o. školení pro manažery kvality a bezpečnosti potravin, které je zaměřeno na bezproblémový přechod na novou verzi standardu BRC. Školitelem bude Ing. Jiří Vaníček, CSc.


 22.06.2015    Bezpečnost potravin 
SVS letos nebude chybět na Národní výstavě hospodářských zvířat a techniky v Brně


 22.06.2015    Úřední veterinární lékařky Státní veterinární správy (SVS) se při čtvrteční kontrole Restaurace Skalka v Kutné Hoře nestačily divit. Kromě zásadních nedostatků v dokladech a značení potravin zde odhalily také nevídaný nepořádek v kuchyni zahrnující mimo j 
Úřední veterinární lékařky Státní veterinární správy (SVS) se při čtvrteční kontrole Restaurace Skalka v Kutné Hoře nestačily divit. Kromě zásadních nedostatků v dokladech a značení potravin zde odhalily také nevídaný nepořádek v kuchyni zahrnující mimo jiné myší trus či lidskému zdraví nebezpečný přípravek k hubení plevele. Za porušení zákona bude provozovateli ze strany SVS udělena pokuta. SVS navíc podá krajské hygienické stanici podnět na okamžité uzavření provozovny.


 22.06.2015    Výsledky kontrol v barech svědčí o tom, že někteří podnikatelé svým jednáním nejen porušují zákony a poškozují spotřebitele, ale také ohrožují dobré jméno poctivých podnikatelů.  
Při kontrolách 9 barů a restaurací s večerním provozem v centru dvou krajských měst zjistili inspektoři ČOI nedostatky v 6 z nich.


 22.06.2015    ČSOK, obchodní komora 
Česko-středoasijská smíšená obchodní komora (ČSOK) na základě úspěšného výsledku I. etapy projektu exportu potravinářského zboží a nápojů do Číny, který realizovala v roce 2014, připravila druhé kolo projektu.


 19.06.2015    Agrární komora ČR 
Zveme Vás na komentované přehlídky polních plodin pěstovaných v režimu ekologického zemědělství.


 19.06.2015    Agrární komora ČR 
Vyhlášení Top Zemědělského svazu ČR na Národní výstavě hospodářských zvířat a zemědělské techniky v Brně


 19.06.2015    VURV Ruzyně 
Dovolujeme si Vás pozvat na mezinárodní konferenci pořádanou Výzkumným ústavem rostlinné výroby, v.v.i. v Praze – Ruzyni při příležitosti šedesátého výročí založení nejstarších polních výživářských pokusů v ČR.


 19.06.2015     VURV Ruzyně 
Zveme všechny zájemce na "Včelí den" v porostech genetických zdrojů zelenin, aromatických, kořeninových a léčivých rostlin na pracovišti VÚRV, v.v.i. v Olomouci


 18.06.2015    Biotrin 
O návrhu nařízení EU, které by umožnilo členským státům omezit nebo zakázat použití GM potravin a krmiv na jejich území, jsme již informovali (viz článek Biotrinu ze dne 30.4.2015). Od konce dubna, kdy jej Evropská komise (dále jen EK) zveřejnila, zaznívá kritika nejenom ze strany průmyslu, ale i od tradičních odpůrců GM plodin.


 18.06.2015    Celní správa ČR 
Generální ředitelství cel a Generální finanční ředitelství hodnotila pětidenní společnou akci VAT, zaměřenou na rizikové komodity jako je víno, minerální oleje, tabákové výrobky, drogy, maso a motorová vozidla. Téměř stovka hlídek celníků od 25. do 29. května monitorovala pohyb zboží na významných silničních komunikacích, mj. i v blízkosti bývalých hraničních přechodů se Slovenskem. Sledovali také platební morálku prověřovaných subjektů.


 18.06.2015    Bezpečnost potravin 
Sledování kvality zemědělských plodin pěstovaných na pozorovacích plochách bazálního monitoringu půd (1997-2013)


 18.06.2015    Bezpečnost potravin 
Ministr Jurečka v Lucemburku: Česká republika trvá na zachování důvěryhodnosti systému ekologické produkce Ministři zemědělství se sešli na zasedání Rady pro zemědělství a rybářství v Lucemburku. Jedním z hlavních bodů jednání byla ekologická produkce a označování ekologických výrobků. Nařízení o ekologické produkci projednávají pracovní orgány EU už více než rok. Ministři na zasedání dosáhli prvního kroku, tzv. obecného přístupu, po kterém bude následovat vyjednávání s Evropským parlamentem o výsledné podobě návrhu.


 18.06.2015    SZIF 
Komoditní zpravodajství


 17.06.2015    Houska M., Setinova* I., Kucera* P.: Food allergens and processing – A review of recent results. [Potravinářské alergeny a zpracováni – přehled nedávných výsledků.] 291–337, chapter 16 in book Yanniotis S. et al.  
Alergií na jablka trpí stále vyšší počet lidí. Syrová jablečná dužnina totiž obsahuje alergizující protein označovaný jako Mal d1, který je téměř totožný s rovněž alergizujícím proteinem břízy známým jako Bet v1. Výsledkem je tzv. křížová reakce, kdy jedinci alergičtí na březový pyl prudce reagují i na Mal d1 obsažený v syrových jablkách. Symptomy se objevují do 5 až 15 minut po konzumaci čerstvého jablka a zahrnují zduření rtů, mravenčení, svědění jazyka, škrábání v krku, slzení, otoky v obličeji, kýchání a rýmu. Naštěstí se tento typ proteinu rozkládá teplem. Lze ho jednoduše zničit vařením, pečením nebo pasterizací. To ale znamená, že si alergici musí nechat zajít chuť na čerstvá jablka a šťávu z nich uvádí alergoložka MUDr. Ivana Šetinová.


 17.06.2015    Agrární komora ČR 
Agrární komora ČR bude mít společný stánek s Potravinářskou komorou ČR v pavilonu G1 návazně na expozici MZe, SZIF – KLASA a regionálních potravin agrárních komor Jihomoravského kraje. V tomto pavilonu je i Národní výstava myslivosti.


 17.06.2015    Bezpečnost potravin 
Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF ve 24. týdnu 2015: 8. 6. – 14. 6. 2015 (v češtině).


 17.06.2015    Ministerstvo zemědělství ČR 
Ministři zemědělství se sešli na zasedání Rady pro zemědělství a rybářství v Lucemburku. Jedním z hlavních bodů jednání byla ekologická produkce a označování ekologických výrobků. Nařízení o ekologické produkci projednávají pracovní orgány EU už více než rok. Ministři na zasedání dosáhli prvního kroku, tzv. obecného přístupu, po kterém bude následovat vyjednávání s Evropským parlamentem o výsledné podobě návrhu.


 16.06.2015    SVS ČR 
Praha 15. června 2015 – Zásilka tří tun chlazeného kuřecího masa z Polska obsahovala bakterie Salmonelly enteritidis. Přítomnost patogenních mikroorganismů potvrdily v závěru minulého týdne laboratorní testy státního veterinárního ústavu. Státní veterinární správa zároveň vložila informaci do systému RASFF (Systém rychlého varování pro potraviny a krmiva). Přestože vzhledem k datu spotřeby (7. června 2015) již není maso v tržní síti, může se část inkriminované šarže ještě nacházet v mrazničkách některých spotřebitelů. Státní veterinární správa proto považuje za vhodné na tuto skutečnost veřejnost upozornit.