Česká technologická platforma pro potraviny


INFORMACE

Další GM plodiny míří do EU
15.08.2018

Za vlny letních veder je zvlášť důležité dodržovat dostatečný pitný režim
15.08.2018

Více než půl tuny prošlých potravin ve skladu na Kladensku
15.08.2018

Stanovisko SVS ve věci možnosti výskytu AMP u vepřového masa z ČR
15.08.2018

Ctpp >

Archiv článků


ARCHIV ČLÁNKŮ
 10.02.2016    Ministerstvo životního prostředí ČR 
Lukavec u Litoměřic, Slavkov v okrese Opava a obec Ždánice z Hodonínska získají na své projekty dotaci v rámci soutěže Zelená stuha. Ministr životního prostředí Richard Brabec schválil příspěvek třem obcím, které uspěly v soutěži „Vesnice roku 2014“ a navíc v krajském kole získaly ocenění Zelená stuha. Další tři obce na schválení své žádosti čekají.


 10.02.2016    Svět potravin 
Už od 20. května budou muset výrobci cigaret uvádět na krabičkách nejen textové, ale také obrazové varování o škodlivosti kouření. Přikazuje to novela zákona o potravinách a tabákových výrobcích.


 10.02.2016    Česká technologická platforma PLASTY 
Dobrý den, dovoluji si Vás informovat, že Česká technologická platforma PLASTY je partnerem Veletrhu Věda Výzkum Inovace (VVVI), který se uskuteční v termínu 9. - 11. 3. 2016 na výstavišti BVV v Brně. Z tohoto partnerství vyplývá mimo jiné možnost v rámci této platformy využít


 10.02.2016    Celní správa ČR 
Dne 24. 2. 2016 od 10.00 hod se v areálu Brněnského výstaviště, v pavilonu A3, sálu Morava, koná odborný seminář s názvem „Dřevěný obalový materiál a jeho použití v mezinárodním obchodu", který pořádá Ústřední kontrolní a zkušební úřad zemědělský v Brně.


 10.02.2016    Ministerstvo zemědělství ČR 
Český statistický úřad dnes zveřejnil první výsledky agrárního zahraničního obchodu (AZO) ČR za rok 2015, které dokládají, že pozitivní trendy započaté v roce 2012 se podařilo udržet i v uplynulém roce a smazat další část jeho záporného salda.


 09.02.2016    http://www.bioeconomyutrecht2016.eu/ 
BioEconomyUtrecht2016, the fourth BioEconomy Stakeholders’ Conference, will be held on 12 & 13 April 2016 at Rabo Nederland in Utrecht, the Netherlands under the auspices of the Dutch EU Presidency. This high – level European meeting is co-organised by the Dutch Ministry of Economic Affairs and by the European Commission. The conference is a part of the European Bioeconomy Strategy and Action Plan, and serves as an important input to the future orientation of the European Bioeconomy Strategy.


 09.02.2016    Ministerstvo zemědělství ČR 
Dne 25. ledna tohoto roku nastoupil na Zastupitelský úřad ČR (ZÚ) v Bělehradě nový agrární diplomat Mgr. Pavel Svoboda, který je jedním ze čtyř zemědělských diplomatů zahajujících v letošním roce své působení ve vybraných zemích (Srbsko, Rusko, Čína a Saúdská Arábie).


 09.02.2016    Bezpečnost potravin 
Konference pořádaná Společností pro výživu dne 6. 4. 2016 s podtitulem "Tuky taky, aneb v čem se mnozí mýlí.


 09.02.2016    Bezpečnost potravin 
Cukr bývá přidáván i do jiných potravin, než jsou cukrovinky. Jak přidaný cukr ve složení odhalit?


 09.02.2016    Svět potravin 
Chutná a voní po medu. Je výborná chlazená, ale především v zimním nečasu nás dokáže vzpružit příjemně ohřátá. Ještě před pár lety příliš početný fanklub neměla. Časy se ale mění a obliba medoviny stoupá. Svůj podíl na tom mají také trhovci, kteří ji nabízejí v lahvích či rozlévají u svých stánků v ulicích měst i při různých lidových veselicích.


 09.02.2016    http://www.cvent.com/ 
The Top Class Protein Nutrition is a new platform developed for food professionals, who like and need to get the latest insights on protein nutrition.


 09.02.2016    Celní správa ČR 
Dne 24. 2. 2016 od 10.00 hod se v areálu Brněnského výstaviště, v pavilonu A3, sálu Morava, koná odborný seminář s názvem „Dřevěný obalový materiál a jeho použití v mezinárodním obchodu", který pořádá Ústřední kontrolní a zkušební úřad zemědělský v Brně.


 09.02.2016    Ministerstvo životního prostředí ČR 
Plán povodí Dunaje a plán zvládání povodňových rizik v jeho území dnes podpořili ministři a vysocí představitelé odpovědní za vodohospodářství ze zemí povodí tohoto veletoku. Jejich cílem jsou čistší, zdravější a bezpečnější vody pro každého. Slavnostní akt proběhl při Ministerské konferenci, které předsedala Česká republika jako předsedající země Mezinárodní komise ochrany Dunaje.


 09.02.2016    Ministerstvo životního prostředí ČR 
Ministerstvo životního prostředí spolu se Státním fondem životního prostředí ČR dnes vyhlašují dvě výzvy v Operačním programu Životní prostředí 2014-2020 se zaměřením na protipovodňové projekty. Pro žadatele je připravena celková dotace z EU prostředků ve výši 1,65 miliardy korun a žádosti bude Státní fond životního prostředí přijímat od 1. března do 31. května letošního roku.


 09.02.2016    Svět potravin 
V Česku startuje projekt „Firma na talíři“: Zdravé jídlo v práci snižuje nemocnost a prospívá zaměstnancům i firmám


 09.02.2016    https://secure.fera.defra.gov.uk/foodintegrity/index.cfm 
We are delighted to invite all the representatives of funding bodies, food retailers, processing food industries, quality brands, public administration, control laboratories, NGOs and the research community, who are interested in NOVEL SOLUTIONS AVAILABLE IN THE AREA OF FOOD AUTHENTICATION, to attend this conference.


 08.02.2016    Biotrin 
K tomuto závěru došla evropská ombudsmanka Emily O‘Reilly. Ta označila za chybnou administraci žádostí o uvedení nových geneticky modifikovaných organismů (dále GMO) na trh EU.


 08.02.2016    Bezpečnost potravin 
Přehled nových předpisů z Úředního věstníku EU, souvisejících s potravinami.


 08.02.2016    Ministerstvo zemědělství ČR 
Nová vyhláška o nápojích mění některá označení piva. A další novinka: spolu s textovým i obrazové varování budou muset od 20. května uvádět na obalu výrobci cigaret. Přikazuje to novela zákona o potravinách a tabákových výrobcích.


 08.02.2016    Potravinářská komora ČR 
Ministerstvo zemědělství Vás zve na 6. mezinárodní konferenci FOOD FORUM 2016 na téma


 08.02.2016    Státní zdravotní ústav 
O svém zdraví si rozhoduješ sám/sama - projekt podpory zdraví v dotačním řízení MZ v rámci programu NPZ PPZ


 08.02.2016    Bezpečnost potravin 
Konference pořádaná Společností pro výživu dne 6. 4. 2016 s podtitulem "Tuky taky, aneb v čem se mnozí mýlí.


 05.02.2016    Ministerstvo zemědělství ČR 
12.2.2016 10:00


 05.02.2016    Bezpečnost potravin 
Zpráva SZÚ o fungování systému Nutrivigilance v roce 2015.


 05.02.2016    Bezpečnost potravin 
Informace Hygienické stanice hlavního města Prahy


 05.02.2016    Bezpečnost potravin 
Informace k výskytu Legionelly v ulici Anderleho 839/10, Praha 14 – Černý Most + mapka dotčených objektů


 05.02.2016    Hospodářská komora ČR 
V pondělí pořádá nizozemské předsednictví konferenci na téma „podpora zlepšení evropského trhu práce“. Konference, která se koná v Amsterdamu, poskytne platformu pro diskuzi mezi inspektoráty práce, zákonodárci a dalšími odborníky z celé Evropské unie.


 04.02.2016    SZPI 
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) důrazně upozorňuje spotřebitele, že níže uvedené šarže potravin, jejichž složkou je čirok, dle laboratorního rozboru obsahují nebezpečné tropanové alkaloidy atropin a skopolamin. Tyto látky nesmějí být v potravinách přítomny v jakémkoli množství. Analýza SZPI potvrdila u předmětných šarží přítomnost atropinu v množství až 1700 mikrogramů na kilogram a skopolaminu v množství až 300 mikrogramů na kilogram.


 04.02.2016    Výživa dětí 
Spotřeba cukru je v ČR v posledních desetiletích v porovnání s odbornými doporučeními téměř dvojnásobná. Jedním z viníků tohoto stavu je i vysoká spotřeba potravin, do kterých se cukr přidává – vedou sladkosti, cukrářské i pekárenské výrobky a slazené nápoje. Lidé často, ve víře ve zdravotní prospěšnost, používají různé alternativy slazení a místo cukru volí med, sirupy, aj. V mnoha případech je to ale jen řešení „z bláta do louže“. Navíc, další strůjci našich zdravotních problémů (např. nasycené nebo transmastné kyseliny) nepřestali škodit jen proto, že se o nich tolik nemluví. I když možná právě snaha o jejich omezení bez většího rozmyslu přispívá ke zvyšování cukru v naší stravě.


 04.02.2016    Výživa dětí 
Třetina chlapců a čtvrtina žáků základních škol má v těle více tuku, než je doporučováno, odpovídají tomu i počty žáků s vyšším BMI (indexem tělesné hmotnosti). To a mnohé další skutečnosti ukázal projekt Prevence a včasný záchyt dětské obezity, probíhající koncem loňského roku. Až z 80 % si přitom děti trpící nadváhou a obezitou přináší svá nadměrná kila do dospělosti. K ní se pak velmi často přidružují další onemocnění, která nejen život znepříjemňují, ale také zkracují. Obezita dětí je přitom v České republice stále na vzestupu. Odborníci se shodují na tom, že velký podíl viny na tomto stavu má nedostatečná pohybová aktivita, neaktivní trávení volného času a tomu nepřizpůsobený jídelníček.


 04.02.2016    www.eu-fusions.org 
Topic: A framework for social innovations to reduce food waste


 04.02.2016    Ministerstvo zemědělství ČR 
18.2.2016 13:00 – 15:00


 03.02.2016    Ministerstvo zemědělství ČR 
Ministerstvo zemědělství Vás zve na 6. mezinárodní konferenci „FOOD FORUM 2016“ na téma „Konkurenceschopnost evropského trhu s potravinami“, která se koná dne 17. února 2016 od 14.30 hodin v kongresovém sále brněnského hotelu Holiday Inn, Křížkovského 20, Brno za účasti ministra zemědělství České republiky pana Mariana Jurečky a prezidenta Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR pana Miroslava Tomana.


 03.02.2016    Hospodářská komora ČR 
Dobrý den, zasíláme Vám informace o semináři realizovaném pro Hospodářské komory „Podniková kriminalita – prevence a řešení“.


 03.02.2016    Ministerstvo zemědělství ČR 
Ministr zemědělství Marian Jurečka dnes představil nového náměstka pro komodity, výzkum a poradenství Jiřího Šíra a ředitele Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu Zdeňka Nekulu. Podle ministra Jurečky mají oba odborné předpoklady a zkušenosti v daném oboru, a proto od nich očekává profesionalitu a schopnost komunikovat s odbornou i laickou veřejností.


 03.02.2016    Svět potravin 
Spotřebitelé mají stále větší zájem jak o biopotraviny, tak o sortiment zdravé výživy. Vyplývá to z meziročního srovnání hypermarketů Globus. Rozdíl mezi cenou konvenčních potravin a biopotravin rok od roku klesá.


 03.02.2016    PK ČR/ČTPP 
Dobrý den, zveme Vás na únorové setkání se zástupci Potravinárské komory CR, pri kterém Vám predstavíme, projekt Ceské cechovní normy v potravinárství. 15. února 2016 od 09:30 hodin, KINO MAT, Privátní klub (2. patro) KINO MAT, Karlovo námestí 19, 120 00 Praha 2


 03.02.2016    Výživa dětí 
Jak to, že některé děti jsou celý podzim a zimu zdravé, maximálně mají občas nudli u nosu, zatímco u jiných kašel střídá angínu, rýma se hned mění v žlutozelenou a tak stále dokola? Možná je to smůla, možná problém s imunitou, ale možná alespoň do určité míry rozhoduje přístup rodičů.


 02.02.2016    ČTPP a PK ČR 
dovolujeme si Vás pozvat ke kulatému stolu, který pořádá Potravinářská komora České republiky a Česká technologická platforma pro potraviny


 02.02.2016    Bezpečnost potravin 
Pokud spotřebitel zjistí v obchodní síti nedostatek např. výrobek zdravotně závadný (třeba plesnivý), výrobek s prošlou dobou použitelnosti, klamavě označený, neoznačený českou přelepkou, popř. neoznačený vůbec atd., jak se má zachovat? A jak se má bránit? -