Česká technologická platforma pro potraviny


INFORMACE

Jarní trhy lákají: Na co si dát pozor?
19.04.2017

Riziko varroázy je v ČR stále aktuální
19.04.2017

Hlášení v systému RASFF: 14. týden 2017
19.04.2017

Upravená rýže pro boj s cukrovkou a rakovinou
19.04.2017

Ctpp >


Jarní trhy lákají: Na co si dát pozor?
Datum: 19.04.2017
HS hlavního města Prahy
Vydáno: 11.4.2017
Autor: HS hlavního města Prahy

 

Informace Hygienické stanice hlavního města Prahy ze dne 10. 4. 2017.

 

Praha zavoněla jarem a na náměstích, trzích a náplavkách se připravují na nadcházející svátky jara - Velikonoce. Na co si dát pozor z pohledu pražských hygieniků? Velkým problémem, teď v dubnu, může být počasí a rychlé změny teplot. „Rozdílné venkovní teploty a sluneční záření mohou mít vliv na vystavované potraviny, které by měly být chráněny před jakoukoliv kontaminací z vnějšího prostředí. Potraviny, které podléhají rychlé zkáze, by měly být uchovávány v chladicích zařízeních při vhodných teplotách. Potraviny, které jsou podávány v teplém stavu, by měly být vydávány co nejdříve po tepelném opracování, teplota jejich úchovy by neměla klesnout pod 60°C,“ upozorňuje Jan Jarolímek, ředitel Hygienické stanice hlavního města Prahy (dále jen "HSHMP").  

Konzumace nevhodně skladovaných potravin a pokrmů může totiž podle šéfa pražských hygieniků kulturně-kulinářský zážitek z návštěvy velikonočních trhů pokazit. Spotřebitelé by proto měli svou pozornost věnovat nejen celkovému vzhledu stánku a jeho okolí, ale měli by si všímat i čistoty stánku, pracovních ploch, obsluhy a jejího chování. „Doporučujeme dát na zdravý selský rozum a zkušenosti,“ říká Jarolímek.   

 

Zároverň se na území hlavního města celoročně konají také oblíbené farmářské trhy. HSHMP je od roku 2015 kontroluje pouze ve specifických případech. V roce 2016 zaměstnanci HSHMP provedli 4 kontroly, z toho v 1 případě šlo o šetření podnětu na zdravotní potíže po konzumaci masného výrobku a 3 kontroly byly uskutečněny na základě podnětu na prodej nevyhovujících hraček a předmětů pro styk s potravinami. „Žádný z těchto podnětů nebyl oprávněný, pouze byly ze strany HSHMP zjištěny drobné závady ve značení výrobků pro styk s potravinami,“ doplnil Jarolímek. HSHMP provádí na farmářských trzích státní zdravotní dozor pouze v případě podnětů na zdravotní potíže po konzumaci potravin nebo pokrmů zde zakoupených nebo na prodej předmětů běžného užívání jakými jsou kosmetické přípravky, předměty pro styk s potravinami, výrobky pro děti do 3 let a hračky. 

V Praze 10. 4. 2017  

Mgr. Dana Mertová
tisková mluvčí HSHMP


Zdroj:  Hygienická stanice hlavního města Prahy