Česká technologická platforma pro potraviny


INFORMACE

Pozvánka na třetí ročník semináře MEMPROPO 2017
18.10.2017

Konzultační dny pro podporu exportu
22.09.2017

Firmám chybí kvalifikovaná pracovní síla, je třeba změnit vzdělávací systém
22.09.2017

Africký mor prasat v ČR; aktuální informace ke dni 18. 9. 2017
22.09.2017

Ctpp >


Víte, že houby mohou být zdrojem vitaminu D? Ale pozor, není houba jako houba!
Datum: 14.07.2017
SZÚ
Vydáno: 10.7.2017
Autor: SZÚ

 

Informace CZVP-SZÚ o potřebě vitaminu D a o jeho obsahu v houbách.

 



Dlouhodobý národní program monitoringu dietární expozice člověka organizovaný CZVP-SZÚ ukázal, že většina (více jak 99 %) české populace ve věku 4 - 90 let nekonzumuje ve své obvyklé stravě dostatečné množství vitaminu D (vitamin D 2 + D 3 ).

Vitamin D by měl být spíše považován za hormon, protože ovlivňuje obrovskou plejádu funkcí organizmu, od zdravých kostí až po výkonnou imunitu. I když se jedná o mikronutrient, který si organismus dokáže vyrobit sám z cholesterolu v kůži díky UV záření, nelze na tento způsob po značnou část roku, zejména u některých populačních skupin (malé děti, starší lidé…), plně spoléhat. Pokrytí potřeby vitaminu D potravinami, hlavně od října do dubna, je proto velmi významné. Bohužel je obsažen jen v málo potravinách, často v malém množství.

Abychom přispěli k lepšímu pochopení této problematiky a případně vyvrátili některé mylné informace, které se kolem tohoto vitaminu šíří, rozhodli jsme začít uveřejňovat krátké články o zdrojích vitaminu D v potravinách. Tento článek bude věnován HOUBÁM, které během léta a podzimu tak rádi sbíráme a konzumujeme čerstvé, ale i sušené během zimních měsíců. Aby bylo jasno, každý den bychom podle nových doporučení měli v potravinách přijmout 10 – 20 µg vitaminu D. To je 2-4x více, než ve starých českých doporučeních.

 

Přečtěte si celou informaci:
1_Vitamin_D_Houby.pdf 1_Vitamin_D_Houby.pdf (237,06 KB 03.07.2017)


S. Bischofová - J. Ruprich
CZVP Brno
3.7.2017

Zdroj: SZÚ