Česká technologická platforma pro potraviny


INFORMACE

Závěry světové konference o editaci genů
18.07.2018

Nové potravinářské předpisy EU – červen 2018
18.07.2018

Inspekce zjistila čaj s tropanovými alkaloidy v distribuční síti řetězce Tesco
18.07.2018

Ministr Toman v Bruselu: S polským ministrem budu osobně řešit případy nekvalitních potravin dovezených z Polska
18.07.2018

Ctpp >


Potravinářské přídatné látky: spuštěn DIY nástroj k odhadu expozice
Datum: 08.01.2018
KM EFSA
Vydáno: 3.1.2018
Autor: KM EFSA

 

Nová verze nástroje FAIM je nyní dostupná na internetových stránkách EFSA

 

Od prosince loňského roku si mohou žadatelé o autorizaci nových potravinářských přídatných látek provést vlastní odhad expozice díky nové verzi nástroje nazývaného "Model přívodu potravinářských přídatných látek" (Food Aditives Intake Model 2.0 - FAIM).

FAIM je založen na datech o konzumaci potravin různými skupinami populace, které sebraly jednotlivé členské státy. Nástroj umožňuje výpočet expozice novým potravinářským přídatným látkám nebo látkám, které jsou již povolené, ale pro které je navrženo nové použití. Nástroj může být použit i pro další oblasti práce Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA), jako potraviny nového typu. Prioritně je nástroj určen žadatelům, využíván nicméně může být kýmkoliv, koho zajímá určování expozice chemickým látkám přidávaným do potravin. Použití individuálních dat o spotřebě potravin zpřesní odhad expozice.

Před používáním nástroje je potřeba se registrovat.

Více informací můžete nalézt na stránkách EFSA.

Zdroj: EFSA:Food additives: EFSA launches DIY exposure tool