Česká technologická platforma pro potraviny


INFORMACE

Další GM plodiny míří do EU
15.08.2018

Za vlny letních veder je zvlášť důležité dodržovat dostatečný pitný režim
15.08.2018

Více než půl tuny prošlých potravin ve skladu na Kladensku
15.08.2018

Stanovisko SVS ve věci možnosti výskytu AMP u vepřového masa z ČR
15.08.2018

Ctpp >


Nové limity vitaminu D v houbách a kvasnicích ošetřených UV zářením - zvýšení a značení
Datum: 10.08.2018
SZÚ
Vydáno: 8.8.2018
Autor: SZÚ, CZVP

 

Centrum zdraví výživy a potravin SZÚ informuje o změnách v legislativních předpisech EU.

 

CZVP-SZÚ publikovalo za poslední rok celkem dvě aktuality týkající se nových potravin, u nichž lze za přesně definovaných podmínek díky ošetření UV záření navýšit obsah vitaminu D. Šlo o houby (publikováno 3. 7. 2017) a droždí (publikováno 12. 7. 2018). Legislativa EU byla ke dnům 17. a 18. července 2018 právě u žampiónů a pekařského droždí pozměněna a doplněna. Jakým způsobem a co je nového, se dočtete v doplňujícím textu.    

8_Vitamin_D_Leg_nov_EU18.pdf Legislativní novinky EU 2018- potraviny ošetřené UV zářením 
  (pdf, 173,23 KB 08.08.2018)

S.Bischofová - J.Ruprich
CZVP Brno, 8.8.2018

 

Prováděcí nařízení Komise (EU) 2018/1011 ze dne 17. července 2018, kterým se povoluje rozšíření množství použití žampionů ošetřených UV zářením jako nové potraviny podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2015/2283 a kterým se mění prováděcí nařízení Komise (EU) 2017/2470.

Prováděcí nařízení Komise (EU) 2018/1018 ze dne 18. července 2018, kterým se povoluje rozšíření použití pekařského droždí (Saccharomyces cerevisiae) ošetřeného UV zářením jako nové potraviny podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2015/2283 a kterým se mění prováděcí nařízení Komise (EU) 2017/2470.

 

Zdroj: SZÚ