Česká technologická platforma pro potraviny


INFORMACE

Webinář "Bezpečnost potravin a novinky nejen v potravinářské legislativě", 10. 6. 2021
10.06.2021

Online konzultační den pro firmy a podnikatele z Ústeckého kraje, 20. květen 2021
20.05.2021

On-line konzultační dny pro podnikatele z Olomouckého kraje, 18. květen 2021
18.05.2021

Záznam z webináře k realizovaným projektům pod TA ČR
06.05.2021

Ctpp >


The path of the food and drink industry towards Sustainable Food Systems
Datum: 09.04.2021
FDE

Potravinářský průmysl je největší zpracovatelský sektor v Evropské unii. V posledních letech pro něj rostou společné výzvy, jako je klimatická změna, vyčerpávání zdrojů, podvýživa apod. Food Drink Europe, organizace, která zastupuje evropský potravinářský a nápojářský průmysl, vydala v roce 2019 souhrnnou zprávu, která představuje strategii Cesty potravinářského a nápojářského průmyslu k udržitelnému potravinovému systému (The path of the food and drink industry towards Sustainable Food Systems).

 

Zpráva se zabývá společnými cíli udržitelného rozvoje. Patří sem cíl zachovat si  a tvořit udržitelný růst, zároveň naplňovat potřeby a požadavky obyvatel a spotřebitelů, tj. poskytovat zdravější a udržitelnější potraviny a poskytovat v této souvislosti informace o výživové hodnotě a udržitelnosti. A v neposlední řadě je třeba se a zodpovědně starat o naši planetu. Pod tím si můžeme představit podporu udržitelného zemědělství, jak lokální tak celosvětovou (souvislost s odlesňováním, udržením biodiverzity apod.), adaptaci a snížení klimatických změn a posun k zodpovědnějšímu a výkonnějšímu využití zdrojů a cirkulární ekonomice.

 

To vše samozřejmě vyžaduje spolupráci mnoha sektorů napříč celým dodavatelským řetězcem na národní i mezinárodní úrovni. Bezpochyby je zde třeba holistického a koordinovaného přístupu. Udržitelnost se stává v poslední době strategickou prioritou, která ke své realizaci potřebuje vhodné podmínky, finanční podporu, politiky a regulační rámce ke zdolání potenciálních překážek a úspěšnému naplnění.

 

Podrobnější informace v celé zprávě naleznete na linku zde

 

Zpracováno: ČTPP, Výbor pro udržitelnou a etickou produkci

Zdroj: FoodDrinkEurope