https://bezpecnostpotravin.cz/dtest-informace-ze-zahranicniho-testu-veganske-mlete-maso/

Vydáno: 13. 2. 2025
Autor: dTest
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/08/maso_rostlinne_orez-300x173.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/08/maso_rostlinne_orez-768x442.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/08/maso_rostlinne_orez-1536x884.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/08/maso_rostlinne_orez-2048x1179.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="589" class="wp-image-45393" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Foto: Shutterstock

Spotřebitelská organizace dTest publikovala článek Zahraniční test: Veganské mleté „maso“ v časopise dTest 2/2025.

Jsou náhražky mletého masa z rostlinných zdrojů skutečně důstojnou alternativou živočišných produktů? Nejen tuto otázku si položila německá spotřebitelská organizace Stiftung Warentest. Test zahrnoval ochutnávku a známkovala se nutriční kvalita a obsah mikrobů či chemikálií.

Test reaguje na současné preference evropských spotřebitelů. Ve velké části především západních zemí mají veganské výrobky na trhu své pevné místo a už dávno nejsou jen okrajovým trendem. Jedním z důvodů může být ekologická stránka věci. Výrobky bez masa jsou obecně vůči životnímu prostředí a klimatu šetrnější než potraviny živočišného původu.

Do testu byly vybrány dva typy veganských alternativ mletého masa. Chlazené výrobky jsou určené přímo na pánev. Vypadají jako syrové mleté maso nebo předvařené nadrobené mleté maso. Suché výrobky vyžadují trochu více přípravy; před smažením se musejí nejprve namočit do vody.

Celý článek Zahraniční test: Veganské mleté „maso“ naleznete na webových stránkách spotřebitelské organizace dTest – ZDE.

Zdroj: dTest