https://bezpecnostpotravin.cz/pozvanka-webinar-o-nastroji-food-enzyme-intake-model-feim/

Potravinářské enzymy hrají technickou roli při výrobě potravin. Podle nařízení (ES) č. 1332/2008 podléhají všechny potravinářské enzymy, které jsou již na trhu EU, stejně jako nové enzymy, posouzení bezpečnosti Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA). Výsledky tohoto hodnocení pomáhají Evropské komisi sestavit seznam povolených enzymů používaných v potravinách.
Součástí hodnocení bezpečnosti je i odhad dietární expozice potravinářským enzymům. Problémem však je, že expozici nelze jednoduše odvodit pouze násobením množství enzymu v potravině s údaji o spotřebě. K překonání této výzvy, kterou je sledování potravinářských enzymů v potravinovém řetězci, vytvořil úřad EFSA mezi lety 2016 a 2022 katalog potravinářských skupin a technických údajů pro 40 potravinářských výrobních procesů, ve kterých se enzymy používají. Tento katalog umožňuje odhadnout dietární expozici potravinářským enzymům díky synchronizaci s Evropskou databází spotřeby potravin.
Úřad EFSA publikoval v červnu 2023 tento katalog a zároveň vyvinul webový nástroj Food Enzyme Intake Model (FEIM), který umožňuje odhadovat dietární expozici enzymům v jednom či více potravinářských procesech. Po beta testování zainteresovanými stranami květnu 2024 byl nástroj oficiálně spuštěn v červenci 2024. Webový nástroj FEIM získal od koncových uživatelů mnoho pozitivních ohlasů.
Na základě požadavků od uživatelů během nedávného technického setkání pořádá úřad EFSA v červnu 2025 dva identické tréninkové webináře, které pomohou uživatelům lépe se seznámit s funkcemi nástroje FEIM. První webinář se bude konat odpoledne a druhý dopoledne následující den, aby bylo možné vyhovět účastníkům z různých zeměpisných lokalit. Za asistence pracovníků úřadu EFSA budou mít účastníci dostatek času na procvičení různých funkcí, od výpočtu až po podávání zpráv.
Cíle akce:
Tento webinář je určen pro zájemce, kteří se chtějí naučit používat nástroj FEIM k výpočtu expozice potravinářským enzymům. Účastníci budou moci:
- Prozkoumat všechny funkce nástroje, od výpočtů po reportování.
- Diskutovat problémy, se kterými se setkávají při každodenní práci s tímto nástrojem.
Pro koho je akce určena?
- Webinář je určen pro všechny uživatele nástroje FEIM, včetně členů veřejných institucí a občanů, kteří chtějí odhadnout dietární expozici potravinářským enzymům.
- Účast je omezena na 30 účastníků na každou relaci.
Organizační detaily
Kdy: 4. června 2025, 14:00–18:00 (CEST)
5. června 2025, 09:00–13:00 (CEST)
Kde: Online
Jazyk: angličtina (bez tlumočení)
Cena: Zdarma
- Registrace je povinná a podléhá výběru ze strany EFS.
- Účastníci si mohou vybrat pouze jeden ze dvou webinářů.
Registrace
Registrační formulář naleznete zde: Webinar on the Food Enzyme Intake Model (FEIM) Tool

Termín registrace: do 15. května 2025 do 12:00 (CEST).
Po uzavření registrace a v případě, že počet registrací přesáhne kapacitu webináře, si EFSA vyhrazuje právo provést výběr účastníků na základě jejich odbornosti a znalostí. Výsledky výběru budou oznámeny do 28. května 2025.
Vybraní účastníci obdrží několik dní před akcí odkaz na webinář a na nástroj FEIM. Tito účastníci budou požádáni, aby se do nástroje FEIM zaregistrovali nejpozději do 2. června 2025.
Kontakt:
Pro více informací neváhejte kontaktovat organizační výbor na adrese webinars@efsa.europa.eu | externí odkaz na ">webinars@efsa.europa.eu.
Odkaz na program:
https://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/2025-04/webinar-feim-tool-programme.pdf
Zdroj: EFSA