Česká technologická platforma pro potraviny


INFORMACE

Doporučení pražských hygieniků k provozu předškolních zařízení vzhledem k nastaveným preventivním opatřením infekce covid-19
29.05.2020

EU plánuje revizi legislativy pro dopravu zvířat
29.05.2020

Dopad pandemie COVID-19 na potravinový systém
29.05.2020

COVID-19 epidemic - Cancellation of BTSF Activities
29.05.2020

Ctpp >


GM brambory s několika přednostmi
Datum: 26.01.2016
Biotrin

GM brambory Innate™ 2. generace jsou vylepšeny v následujících směrech: jsou méně náchylné k otlakům a tmavnutí, mají zlepšenou skladovatelnost v chladných podmínkách, jsou resistentní k patogenům plísně bramborové a obsahují méně asparaginu. Těchto zlepšení firma dosáhla využitím genů z planě rostoucích i kulturních druhů brambor.

Odhaduje se, že díky těmto novým vlastnostem bude možné ročně redukovat až 45 % postřiků proti plísni bramborové, při smažení brambor se sníží až o 90 % akumulace akrylamidů (díky nižšímu obsahu asparaginu), a v chladných podmínkách bude možné (díky sníženému obsahu redukujících cukrů) uskladnit takové brambory až po dobu 6 měsíců, aniž by začaly sládnout.

GM brambory Innate™ 2. generace dostaly v USA zelenou od dvou důležitých úřadů, a to FDA (Food and Drug Administration) a USDA (U.S. Departement of Agriculture). FDA vydala stanovisko, v němž uvádí, že se tyto GM brambory neliší složením, bezpečností nebo jinými relevantními parametry oproti klasickým bramborám, které jsou na trhu jako potravina nebo krmivo. Před tím, než GM brambory budou uvedeny na trh, je však ještě zapotřebí kladné stanovisko EPA (U.S. Environmental Protection Agency).

 

Zdroj:

http://www.simplotplantsciences.com/index.php/press-releases/view/innate-second-generation-potato-receives-fda-safety-clearance