Česká technologická platforma pro potraviny


INFORMACE

Doporučení pražských hygieniků k provozu předškolních zařízení vzhledem k nastaveným preventivním opatřením infekce covid-19
29.05.2020

EU plánuje revizi legislativy pro dopravu zvířat
29.05.2020

Dopad pandemie COVID-19 na potravinový systém
29.05.2020

COVID-19 epidemic - Cancellation of BTSF Activities
29.05.2020

Ctpp >


Kuřecí stehenní řízky obsahovaly salmonelu
Datum: 17.04.2015
SVS ČR

Identifikace výrobku:

Název:
Balené hluboce mražené kuřecí stehenní řízky bez kosti a kůže, tř. jakosti A

Výrobce: PL 12030323 (identifikační označení)

Balení: 6 x 2 kg

DMT: 29. 3. 2016 (datum minimální trvanlivosti)

Množství: 10 200 kg

Nařízená opatření podle veterinárního zákona se týkají pozastavení závadné zásilky a zákazu uvádění potraviny do oběhu. Za porušení povinnosti vyplývající z výše uvedeného zákona hrozí ve správním řízení pokuta až do výše 1 000 000,- Kč.

Informace o nálezu byly rovněž předány krajské hygienické stanici a vloženy do systému RASFF (Systém rychlého varování pro potraviny a krmiva), neboť část zásilky byla distribuována na Slovensko. Zakoupený výrobek je možné vrátit v místě prodeje.

Salmonelóza je průjmové onemocnění bakteriálního původu. Způsobují ho bakterie rodu Salmonella, které se do těla dostávají ústy (z potravy, nádobí, špinavých rukou). Onemocnění se zpravidla projevuje střevními potížemi. Pro zdravého silného jedince není toto onemocnění obvykle nebezpečné. Ohroženi však mohou být starší lidé, nemocní či malé děti – hůře se vyrovnávají s velkými ztrátami tekutin (průjem, zvracení).


Mgr. Petr Pejchal
Tiskový mluvčí SVS