Česká technologická platforma pro potraviny


INFORMACE

Odvádět odvody i za dobu, kdy zaměstnanec bude doma, nedává smysl. Česká mutace kurzarbeitu by také primárně neměla podporovat přechod zaměstnance k jinému zaměstnavateli
18.09.2020

Hospodářská komora vládě: Kurzarbeit podnikatelé vítají, sporné body by ale měla vláda přehodnotit
18.09.2020

Africký mor prasat je již ve třech ze čtyř zemí sousedících s ČR
18.09.2020

Ocenění Regionální potravina si převzalo sedm producentů z Pardubického kraje
18.09.2020

Ctpp >


Potravinářské přídatné látky: spuštěn DIY nástroj k odhadu expozice
Datum: 08.01.2018
KM EFSA
Vydáno: 3.1.2018
Autor: KM EFSA

 

Nová verze nástroje FAIM je nyní dostupná na internetových stránkách EFSA

 

Od prosince loňského roku si mohou žadatelé o autorizaci nových potravinářských přídatných látek provést vlastní odhad expozice díky nové verzi nástroje nazývaného "Model přívodu potravinářských přídatných látek" (Food Aditives Intake Model 2.0 - FAIM).

FAIM je založen na datech o konzumaci potravin různými skupinami populace, které sebraly jednotlivé členské státy. Nástroj umožňuje výpočet expozice novým potravinářským přídatným látkám nebo látkám, které jsou již povolené, ale pro které je navrženo nové použití. Nástroj může být použit i pro další oblasti práce Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA), jako potraviny nového typu. Prioritně je nástroj určen žadatelům, využíván nicméně může být kýmkoliv, koho zajímá určování expozice chemickým látkám přidávaným do potravin. Použití individuálních dat o spotřebě potravin zpřesní odhad expozice.

Před používáním nástroje je potřeba se registrovat.

Více informací můžete nalézt na stránkách EFSA.

Zdroj: EFSA:Food additives: EFSA launches DIY exposure tool