Česká technologická platforma pro potraviny


INFORMACE

Odvádět odvody i za dobu, kdy zaměstnanec bude doma, nedává smysl. Česká mutace kurzarbeitu by také primárně neměla podporovat přechod zaměstnance k jinému zaměstnavateli
18.09.2020

Hospodářská komora vládě: Kurzarbeit podnikatelé vítají, sporné body by ale měla vláda přehodnotit
18.09.2020

Africký mor prasat je již ve třech ze čtyř zemí sousedících s ČR
18.09.2020

Ocenění Regionální potravina si převzalo sedm producentů z Pardubického kraje
18.09.2020

Ctpp >


Nákaza bakterií Salmonella Agona zřejmě souvisí s potravinami určenými k přímé spotřebě
Datum: 02.08.2018
KM EFSA
Vydáno: 1.8.2018
Autor: KM EFSA

 

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) vydal rychlé hodnocení nákaz způsobených bakterií Salmonella Agona.

 

Pět evropských zemí ohlásilo celkem 147 osob infikovaných kmeny Salmonella Agona, přičemž 122 případů se vyskytlo od počátku roku 2017 a zbývajících 25 v rozmezí let 2014 až 2016.

Počet hlášených postižených osob v jednotlivých zemích je následující: Spojené království (129), Finsko (15), Dánsko (1), Německo (1) a Irsko (1).  

Na základě dostupných informací odborníci z úřadů EFSA a ECDC naznačili, že zdrojem infekce mohou být výrobky určené k přímé spotřebě, jako jsou saláty a sendviče, které obsahují okurky a byly připraveny ve Spojeném království. Zatím se však nepodařilo určit konkrétní místo ve výrobním řetězci, kde došlo ke kontaminaci. 

Odborníci varovali, že dokud nebude identifikován zdroj infekce a konkrétní místo kontaminace ve výrobním řetězci, mohou se objevit nové případy.

 


Zdroj: EFSA