Česká technologická platforma pro potraviny


INFORMACE

Doporučení pražských hygieniků k provozu předškolních zařízení vzhledem k nastaveným preventivním opatřením infekce covid-19
29.05.2020

EU plánuje revizi legislativy pro dopravu zvířat
29.05.2020

Dopad pandemie COVID-19 na potravinový systém
29.05.2020

COVID-19 epidemic - Cancellation of BTSF Activities
29.05.2020

Ctpp >


Potravinářská inspekce zakázala cukrovinku nebezpečnou pro alergiky
Datum: 03.04.2019
Bezpečnost potravin
Vydáno: 3.4.2019
Tisk článku
Autor: SZPI
Tisková zpráva SZPI ze dne 2. 4. 2019

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila v provozovně Jednota spotřební družstvo v Uherském Ostrohu, Náměstí 17. listopadu 1543 Strážnice, nevyhovující potravinu „TRUBIČKY plněné krémem s kakaovou příchutí“, s datem minimální trvanlivosti do 30. 9. 2019, výrobce neuveden, země původu: Polsko.

Analýza SZPI u odebraného vzorku prokázala přítomnost alergenu - arašídů v koncentraci 7 882 miligramů na kilogram (mg/kg). Výrobce na obale uvedl: „může obsahovat stopy sezamu, arašídů a jiných skořápkových plodů“. Vzhledem k tomu, že naměřená koncentrace arašídů více než 300x překračuje množství uznatelné jako „stopy“, jedná se o potravinu, která může představovat významné zdravotní riziko pro osoby s alergií nebo intolerancí na arašídy.

V rámci ochrany spotřebitele nařídila inspekce celorepublikové opatření společnosti Jednota spotřební družstvo v Uherském Ostrohu, Veselská 733, 687 24, Uherský Ostroh, aby zajistila stažení uvedené šarže ze všech svých provozoven.

Inspekce s kontrolovanou osobou zahájí správní řízení o uložení pokuty a v kontrolách tohoto segmentu bude i nadále pokračovat.

 

Zpracoval: Mgr. Radoslav Pospíchal, referent mediální komunikace, +420 542 426 613

Zdroj: SZPI