Česká technologická platforma pro potraviny


INFORMACE

Konference Potraviny, zdraví a výživa Podtitul: Obohacování potravin – cesta ke zdraví?
26.03.2020

Vyšší omega-3 index je spojený s lepší kontrolou astmatu
18.02.2020

Zvýšení tolerance rýže vůči suchu
17.02.2020

Opravdu nakrmeni!?
17.02.2020

Ctpp >


Balsamico už nemusí být jen z Modeny!
Datum: 12.12.2019

09.12.2019 | Označení "balsamico", které se do češtiny převádí obvykle ve spojení s octem jako balzámový, balzamikový či balzamický, lze používat i ve spojení s octy či ochucovadly, které nepocházejí z oblasti severoitalského města Modeny. Rozhodl tak Soudní dvůr Evropské unie. Informovala o tom agentura Reuters.

 

Od roku 2009 až dosud byl ocet balsamico z Modeny (Aceto balsamico di Modena) produktem se zeměpisným označením a mohli ho používat jen producenti z tohoto kraje. Producenti z oblasti se snažili zabránit tomu, aby jejich němečtí konkurenti používali označení "balsamico" anebo "deutsche balsamico". Německý soud se kvůli věci obrátil na Soudní dvůr Evropské unie.

Ten ve středu rozhodl, že ochrana zeměpisného označení se nemůže vztahovat na slova, která s geografií nesouvisí, a slova "aceto" i "balsamico" se proto mohou volně používat, přičemž to druhé z nich odkazuje na ocet s nasládlou chutí.

Ocet balsamico se vyrábí ze zahušťovaného moštu hroznů odrůdy Trebbiano, svou specifickou chuť získává díky několikaletému zrání v dubových sudech.