Česká technologická platforma pro potraviny


INFORMACE

Konference Potraviny, zdraví a výživa Podtitul: Obohacování potravin – cesta ke zdraví?
26.03.2020

Vyšší omega-3 index je spojený s lepší kontrolou astmatu
18.02.2020

Zvýšení tolerance rýže vůči suchu
17.02.2020

Opravdu nakrmeni!?
17.02.2020

Ctpp >


Přemýšleli jste o množství soli v pečivu?
Datum: 17.12.2019
SZÚ
Vydáno: 16.12.2019
 
Autor: Státní zdravotní ústav
Infografika Státního zdravotního ústavu ukazuje obsah soli v pečivu.

Doporučená maximální dávka soli pro dospělého člověka je 5 g na den, to je asi jedna čajová lžička. V ČR se denní dávka pohybuje často v množství až 15 g na den!  Změřili jsme aktuálně 100 různých druhů pečiva v největších řetězcích. Nejvyšší a nejnižší obsah soli má více než 11 násobný rozdíl. Dospělý člověk, pro představu, v průměru konzumuje asi 200 - 300 g pečiva každý den. Podívejte se na infografiku, která obsahuje "dva okraje" měřených hodnot obsahu soli v pečivu. Podle velikosti porce pečiva na obrázku si lehce spočítáte, kolik soli do sebe dostanete ze znázorněných výrobků. Pokuste se přemýšlet při výběru potravin a myslete na své zdraví, prosím.

Infografika1pecivo.pdf Infografika1pecivo.pdf (438.23 KB 14.12.2019 13:08)

J.Ruprich a kol., Brno, 14.12.2019


Zdroj: Státní zdravotní ústav