https://bezpecnostpotravin.cz/medvedi-cesnek-pozor-na-zamenu-s-jedovatymi-rostlinami/

Vydáno: 21. 3. 2024
Autor: Bundesinstitut für Risikobewertung
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/03/pixabay-medvedi-cesnek_orez-300x227.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/03/pixabay-medvedi-cesnek_orez-768x582.jpg 768w" alt="" width="942" height="714" class="wp-image-52338" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />
Foto: pixabay

Česnek medvědí je planě rostoucí rostlina, která v posledních letech stále častěji nachází uplatnění hlavně v kuchyni. Čerstvé listy jsou vhodné jako přísada do bylinkového tvarohu, polévek a omáček nebo do salátů. Obliba této aromatické rostliny láká do lesa stále více lidí, kteří si ji chtějí nasbírat sami. Pro mnohé tak začíná sezóna medvědího česneku již dubnu, kdy nastávají slunečnější a teplejší jarní dny a rostliny vydávají svou charakteristickou vůni. „Česneková vůně je typickým poznávacím znakem medvědího česneku. Přesto se často stává, že si ho sbírající spletou s jedovatými rostlinami, jako jsou konvalinky nebo ocúny,“ říká prezident BfR profesor Andreas Hensel. Takové záměny opakovaně vedou k otravám, někdy se smrtelnými důsledky.

Česnek medvědí (Allium ursinum), zvaný také česnek lesní, roste ve stinných a na živiny bohatých listnatých a smíšených lesích, parcích a lužních lesích. Časně na jaře vyrůstají z malých cibulí dva svěže zelené kopinaté listy, které se používají také v kuchyni. Mladé listy se fatálně podobají listům jedovaté konvalinky vonné (Convallaria majalis) a prudce jedovatého ocúnu jesenního (Colchicum autumnale). Z mnohaleté dokumentace Informačních center pro jedy (GIZ) a Spolkového ústavu pro hodnocení rizik (BfR) vyplývá, že záměna opakovaně vede k nepříznivým zdravotním účinkům, někdy s vážnými následky. Zejména v dubnu a květnu dochází k nárůstu případů otrav v celé Evropě, především v Rakousku, Švýcarsku a Chorvatsku, ale také v Německu.

Ústav BfR proto doporučuje vyvarovat se konzumace medvědího česneku v případě jakýchkoli pochybností. K rozpoznání medvědího česneku od podobných, avšak jedovatých rostlin zpravidla stačí rozemnout kousek listu mezi prsty. Pokud se nerozvine česneková vůně typická pro medvědí česnek, je lepší se rostliny již nedotýkat a ihned si důkladně umýt ruce. Tento test má však i své úskalí: pokud vám na rukou ulpí pach česneku z předchozí manipulace, může to vést k falešnému výsledku. Sběrači medvědího česneku by proto měli rostlinu a všechny její charakteristiky dobře znát, aby ji dokázali od jedovatých rostlin bezpečně odlišit.

Existuje však způsob, jak se vyhnout riziku otravy bez nutnosti vzdát se medvědího česneku: Stále více prodejců zeleniny nabízí medvědí česnek z kontrolovaného pěstování. Je také možné zakoupit rostliny ve specializovaných obchodech a pěstovat si je sami na okenním parapetu nebo na zahradě.

Zdroj: Bundesinstitut für Risikobewertung