https://bezpecnostpotravin.cz/pomucky-k-vyfukovani-vajec-chrani-pred-alimentarnimi-nakazami/

Vydáno: 26. 3. 2024
Autor: Bundesinstitut für Risikobewertung
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/03/shutterstock_vejce2-orez-1-300x140.jpg 300w" alt="" width="597" height="279" class="wp-image-52385" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; width: 800px;" loading="lazy" decoding="async" />
Foto: Shutterstock

Vyfouknutá vejce zdobená různými technikami jsou oblíbenou velikonoční dekorací. Vejce by se však pokud možno neměla vyfukovat ústy, ale brčkem nebo jinou pomůckou. Tím je možné snížit riziko nákazy salmonelou nebo jinými původci průjmových onemocnění. „Opatrnost se doporučuje zejména u malých dětí, protože jejich obranyschopnost vůči těmto patogenům ještě není zcela vytvořena,“ říká profesor Andreas Hensel, prezident Spolkového institutu pro hodnocení rizik (BfR).

Ve vejcích se infekční agens, jako jsou salmonely nebo kampylobakter, nacházejí především na povrchu skořápky, ve vzácných případech se salmonely mohou vyskytovat i uvnitř. Patogeny se mohou do těla dostat při manipulaci se syrovými vejci, zejména při jejich vyfukování ústy. V závislosti na požité dávce a náchylnosti jedince pak mohou způsobit průjmové onemocnění, někdy se závažným průběhem. Malé děti by se syrovými vejci neměly manipulovat vůbec.

Salmonelóza a kampylobakterióza patří k nejčastějším infekčním onemocněním, i když kromě vajec mohou být příčinou infekce i jiné zdroje, například čerstvé kuřecí maso. Uvádí se, že jen malá část infekcí je hlášena a tedy evidována, protože mnoho postižených léčí příznaky doma bez konzultace s lékařem.

Vzhledem k riziku infekce doporučuje BfR vyfukovat pouze vizuálně čistá a čerstvá vejce. Vejce mají dobu minimální trvanlivosti 28 dní po snesení, tato doba by neměla být překročena. Vejce určená k vyfouknutí by se měla omýt vlažnou vodou s trochou prostředku na mytí nádobí. Nástroje na vytvoření otvoru do vajec musí být čisté a po použití opět důkladně vyčištěné.

K samotnému vyfukování vajec se doporučuje používat pomůcky, jako například tenká brčka. V obchodech jsou k dostání také speciální vyfukovače (malé měchy), které umožní čisté vyfouknutí obsahu vajec ze skořápky. Zbytky vajec, které zůstanou na skořápce, je třeba odstranit vodou a mycím prostředkem.

Při následném malování a zdobení vajec je důležité dodržovat základní hygienická pravidla, jako je důkladné čištění znečištěných pracovních ploch nebo mytí rukou vodou a mýdlem po práci. Vyfouknutá syrová vejce lze použít jako vaječnou směs na pečení nebo do vaječných pokrmů. Před konzumací je však třeba dbát na důkladné tepelné zpracování.

Již vyfouknutá vejce lze také zakoupit. Další alternativou jsou vejce z jiných materiálů, například ze dřeva, polystyrenu nebo plastu, nebo jednoduše klasická vejce uvařená natvrdo.

Další informace na webových stránkách BfR o infekcích z potravin:

Zdroj: Bundesinstitut für Risikobewertung