https://bezpecnostpotravin.cz/potravinarska-inspekce-naridila-stazeni-fazoli-s-4x-prekrocenym-limitem-pro-herbicid-haloxyfop/

Vydáno: 17. 4. 2024
Autor: SZPI
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/image-2-300x61.png 300w" alt="" width="441" height="89" class="wp-image-52763" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v rámci pravidelných kontrol zjistila a neprodleně zakázala uvádět na trh nevyhovující potravinu FAZOLE ČERVENÁ TESCO, v balení 500 g, s datem minimální trvanlivosti do: 06.07.2025, země původu: Argentina.

Širokospektrální analýza v akreditované laboratoři potvrdila v hodnoceném vzorku potraviny přítomnost herbicidu haloxyfop v množství 0,57 miligramů na kilogram (mg/kg). Příslušný právní předpis stanovuje maximální tolerovatelné množství pro uvedenou látku na 0,15 mg/kg.

Nevyhovující vzorek inspektoři odebrali v provozovně společnosti Tesco Stores ČR a.s. a nařídili stažení šarže ze všech poboček.

Dle průvodní dokumentace nevyhovující šarže obsahuje 1344 balení.

S kontrolovanou osobou zahájí Potravinářská inspekce správní řízení o uložení pokuty.

SZPI doporučuje všem spotřebitelům, kteří mají uvedenou šarži potraviny doma, aby ji nekonzumovali.


Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva – tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633 

https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/SZPI-fazole_zmenseno-221x300.jpg 221w" alt="" width="601" height="815" class="wp-image-52767" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />

Zdroj: SZPI