https://bezpecnostpotravin.cz/ptaci-chripka-post-vakcinacni-dohled-je-klicem-pro-bezpecny-presun-ptactva/

Vydáno: 25. 4. 2024
Autor: KM EFSA
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/slepice_velkochov_orez_m-300x167.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/slepice_velkochov_orez_m-768x427.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/slepice_velkochov_orez_m.jpg 1050w" alt="" width="1024" height="570" class="wp-image-51336" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />
Foto: Shutterstock

Dne 17. dubna 2024 zveřejnil Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) vědecké stanovisko týkající se očkování drůbeže proti vysoce patogenní ptačí chřipce, konkrétně post-vakcinačního dohledu a některých zmírňujících opatření (Vaccination of poultry against highly pathogenic avian influenza – Part 2. Surveillance and mitigation measures). Stanovisko je doprovázeno stručnou zprávou, která je k dispozici v angličtině, francouzštině, němčině, italštině a španělštině.

Post-vakcinační dohled (surveillance) je zásadní pro rychlé odhalení ohnisek ptačí chřipky a rovněž pro prokázání nepřítomnosti onemocnění, což následně umožňuje bezpečný přesun ptáků. Toto je klíčový výsledek nového vědeckého stanoviska úřadu EFSA, ve kterém jsou rovněž zhodnoceny možnosti zmírnění rizik po nouzovém a preventivním očkování.

Úřad EFSA byl požádán, aby poskytl komplexní přehled možností účinného dozoru a opatření ke snížení rizika ptačí chřipky. Vědci tato opatření posoudili, a vyhodnotili, zda dostupné strategie dozoru mohou prokázat výskyt této choroby ve sledovaných hejnech, a tím umožnit bezpečný pohyb, respektive přesun drůbeže a souvisejících produktů.

Odborníci úřadu EFSA se konkrétně zabývali strategiemi dozoru pro scénáře nouzového a preventivního očkování, a stanovili cílové druhy drůbeže (nosnice, krůty nebo kachny), počet testovaných zvířat, diagnostickou metodu a období odběru vzorků.

V případě nouzového očkování proti vysoce patogenní ptačí chřipce (HPAI) dospěli vědci k závěru, že systémy dozoru pro včasné odhalení nových ohnisek by měly zohledňovat jako účinné typ drůbeže a velikost hejna. Pokud je očkování preventivní, doporučuje se k prokázání nepřítomnosti onemocnění měsíční virologické testování až 15 uhynulých ptáků, aby byl zajištěn, resp. chráněn přesun drůbeže a souvisejících produktů. Rovněž očkovaná i neočkovaná hejna by měla být podrobena pasivnímu dozoru.

Odborníci z referenční laboratoře EU a EFSA úzce spolupracovali na doporučení nejvhodnějších diagnostických testů pro dohled podle typu vakcíny, očkovací strategie (tj. nouzové nebo preventivní) a rozsahu dohledu. Citlivější metody by měly být použity v případě, kdy množství viru v krvi bude kvůli očkování nízké.

Očkování je důležitým nástrojem v boji proti ptačí chřipce a doporučuje se jako součást integrovaného přístupu ke kontrole onemocnění. Nicméně je potřeba následně navázat strategickým sledovacím systémem a zavést opatření ke snížení rizika přenosu viru,“ řekl Frank Verdonck, vedoucí oddělení EFSA pro biologická rizika, zdraví a dobré životní podmínky zvířat. Dále dodal, že Udržování vysoké úrovně biologické bezpečnosti zůstává zásadní, i když se použije očkováníZvyšování informovanosti mezi majiteli farem a odborníky může pomoci zajistit, že jakékoli změny v produkci drůbeže nebo zvýšená úmrtnost budou okamžitě hlášeny a řešeny“.

V předchozím stanovisku zveřejněném v říjnu 2023 poskytl úřad EFSA své vědecké doporučení ohledně dostupných vakcín proti HPAI pro drůbež a vhodných očkovacích programů. Rady úřadu EFSA tak pomohou při rozhodování manažerů rizik na evropské a vnitrostátní úrovni o účinných strategiích dozoru, které je třeba zavést v očkovaných oblastech a na farmách, a to jak pro včasné odhalení ohnisek HPAI, tak pro prokázání nepřítomnosti této choroby.

Vědecké stanovisko lze najít na adrese:
Avian influenza: post-vaccination surveillance key for safe movement of birds | EFSA (europa.eu)

Zdroj: EFSA