https://bezpecnostpotravin.cz/jite-prilis-mnoho-soli-problematiku-popisujeme-dobre-jiz-27-let/

Vydáno: 25. 4. 2024
Autor: Centrum zdraví, výživy a potravin SZÚ
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/sul-v-slance-rozsypana-300x169.png 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/sul-v-slance-rozsypana-768x433.png 768w" alt="" width="923" height="520" class="wp-image-52995" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />
Foto: Shutterstock

Asi víte, že „sůl“ a „sodík“ není totéž. Často se ale zaměňují. Sodík, minerální látka, je jedním z prvků obsažených v soli (NaCl). Ze soli pochází většina sodíku, který přivádíme do lidského organismu (sodík má chemickou značku Na, chlor Cl = sůl NaCl). Sůl tvoří asi ze 40% sodík + z 60% chlor, tzn. pro přepočet hodnot sodíku (Na) na sůl (NaCl) se použije konstanta 2,5.

Státní zdravotní ústav (SZÚ) se snaží zajistit, aby lidé měli lepší přístup ke zdravějším potravinám a srozumitelným informacím o výživě. Jedním ze způsobů, jak lze preventivně zlepšit zdraví, je např. věnovat se problematice soli a zaměřit se na konzumaci menšího množství sodíku.

Spotřebováváme přibližně dvou až trojnásobný nadbytek sodíku, který sníme doma ve zpracovaných potravinách, jídlech a v restauracích. Výrobci jsou nabádáni a snaží se o postupné snižování obsahu sodíku v široké škále potravin.

Doporučený limit sodíku

Množství soli (tedy i sodíku), které konzumujeme, je možné snadno snížit . Doporučený limit pro sodík jsou 2 g (= 5 g soli NaCl) denně pro osoby starší 11 let (EFSA, 2004). Lidé v ČR však často konzumují v průměru až 4-5 g sodíku denně (= 10-12 g soli NaCl).

Proč snížit obsah sodíku?

Příliš mnoho sodíku může vést k vysokému krevnímu tlaku, který je hlavní příčinou srdečních onemocnění a mrtvice. Devadesát procent dospělých osob konzumuje více sodíku, než je doporučeno. Příliš mnoho sodíku konzumují také děti a dospívající. Např. adekvátní hodnota množství soli pro děti ve 4 letech by měla být 2,6 g soli /den. Důkazy ukazují, že děti, které jedí potraviny s vysokým obsahem sodíku, si většinou tyto stravovací návyky přenesou do dospělosti.

Kroky, které můžete podniknout ke snížení příjmu sodíku

  • Snažte se omezit konzumaci potravin s vysokým obsahem soli, jako jsou rohlíky se solí, pizza, jiné slané pečivo. Nezapomeňte, že je důležité omezit konzumaci soli jak doma, tak v restauracích. Pokud si objednáváte menu v restauraci, požádejte si o variantu s nižším obsahem soli.
  • Porovnávejte slané výrobky. Před nákupem se podívejte na etiketu s nutričními údaji a porovnejte obsah soli v balených výrobcích (mezi podobnými potravinami jsou velké rozdíly). Konkrétní údaje ukazují, že obsah soli v chlebu se může pohybovat od 0,3 g do 0,8 g na 100 gramů chleba.
  • Snažte se nepřekračovat limitní hodnotu soli na den. Obecné vodítko: 10 % nebo méně soli na porci se považuje za nízkou hodnotu a 20 % nebo více soli na porci se považuje za vysokou hodnotu.
  • Rozšiřte své obzory v oblasti koření. Vyzkoušejte kořenící směsi bez soli, bylinky a koření (místo soli), které jídlu dodají chuť!

prof. J. Ruprich a RNDr. I. Řehůřková, CZVP, SZÚ (literatura)

———

SZÚ se začal zabývat problematikou soli v roce 1997, což je již 27 let. Historii dokumentují tehdy vydávané „Zprávy centra“. Téma soli, jak vidno, rezonuje ve společnosti stále. Vše se opakuje. Je zřejmé, že je třeba trpělivosti, která se snad pozitivně projeví.

https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/SZU_1997-sul-243x300.jpg 243w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/SZU_1997-sul-768x950.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/SZU_1997-sul.jpg 846w" alt="" width="828" height="1024" class="wp-image-52998" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />

Zdroj: SZÚ