https://bezpecnostpotravin.cz/zapojte-se-do-cinnosti-pracovni-skupiny-efsa-k-era-pro-suchozemske-necilove-organismy/

Vydáno: 30. 4. 2024
Autor: KM EFSA

EFSA byl EK pověřen k revizi vodících dokumentů pro necílové členovce, necílové suchozemské rostliny, půdní organismy a v zohlednění nepřímých účinků prostřednictvím trofických interakcí. Zlepšení kvality vědeckých vodících dokumentů a metodik poskytne základ pro budoucí vývoj nové generace systémového hodnocení environmentálních rizik (ERA) přípravků na ochranu rostlin.

Pro řešení tohoto mandátu EFSA zřídí vědeckou pracovní skupinu složenou z externích odborníků z akademické sféry i z příslušných regulačních vnitrostátních orgánů a zaměstnanců EFSA.

Pracovní skupina ERA bude pracovat především na revizi vodících dokumentů pro suchozemské organismy, jak je uvedeno výše. V rámci této činnosti může pracovní skupina přispět k definování specifických cílů ochrany pro různé skupiny organismů v oblasti působnosti mandátu a k vývoji metodik pro posuzování rizik (včetně posouzení expozice a účinků).

Z těchto důvodů EFSA hledá odborníky z různých vědeckých oblastí, kteří by se podíleli na revizi stávajících pokynů pro suchozemské organismy. V rámci této činnosti může pracovní skupina přispět také k definování specifických cílů ochrany pro různé skupiny organismů v rozsahu mandátu a k vývoji metodik pro hodnocení rizik.

Výzva je otevřená do 30. května 2024.

Veškeré informace o výzvě najdete na webu EFSA.

Odborníci musí prokázat následující odbornou způsobilost:
i. Oblast vědeckého hodnocení rizik: prokázáno počtem vědeckých hodnocení provedených v oblasti ERA přípravků na ochranu rostlin a/nebo necílových organismů (alespoň 3 za posledních 10 let) a/nebo vědeckou excelenci prokázanou počtem publikací vydaných v oblasti ERA přípravků na ochranu rostlin a/nebo necílových organismů (alespoň 2 za posledních 5 let);
ii. Oblast vědecké (odborné) komunikace: prokázáno zkušenostmi s účastí ve vědeckých skupinách odborníků na mezinárodní/národní úrovni a/nebo s poskytováním vědecké komunikace na mezinárodní/národní úrovni (přednášky, veřejné projevy, výuka vysokoškolských studentů v posledních 10 letech).

Pro tuto pozici se vyžaduje důkladná znalost anglického jazyka (písemná i mluvená).

EFSA může kontaktovat předem vybrané uchazeče za účelem dalšího posouzení jejich odborných znalostí a motivace a ověření jejich dostupnosti. Upozorňujeme, že kontaktováni budou pouze předem vybraní uchazeči.

Zdroj: EFSA