https://bezpecnostpotravin.cz/vyzva-fao-k-prijeti-realizovatelnych-opatreni-v-reakci-na-rostouci-hrozbu-antimikrobialni-rezistence/

Vydáno: 3. 5. 2024
Autor: KM EFSA

Dne 26. září 2024 se v sídle OSN v New Yorku v rámci všeobecné rozpravy na 79. zasedání Valného shromáždění uskuteční také Zasedání OSN na vysoké úrovni o antimikrobiální rezistenci (AMR). V souvislosti s tímto jednáním byla dne 2. května 2024 představena klíčová doporučení pro opatření v oblasti antimikrobiální rezistence ke zvážení členskými státy OSN.

Výzvu najdete na webu FAO. Podrobné úvahy obsažené v tomto dokumentu vycházejí z diskusí, které zprostředkovala Akční skupina Platformy pro partnerství více zainteresovaných stran v oblasti AMR v rámci zasedání OSN na vysoké úrovni, a představují různorodé názory zúčastněných stran ze všech uskupení platformy, včetně organizací občanské společnosti, výzkumných institucí a akademické obce, soukromého sektoru, finančních institucí, partnerů v oblasti zdrojů, filantropických organizací, vlád, mezivládních organizací a agentur OSN.

O Platformě pro partnerství
Platforma pro partnerství více zainteresovaných stran v oblasti AMR (AMR Multi-Stakeholder Partnership Platform) byla založena v listopadu 2022 organizacemi kvadripartity – Organizací OSN pro výživu a zemědělství (FAO), Programem OSN pro životní prostředí (UNEP), Světovou zdravotnickou organizací (WHO) a Světovou organizací pro zdraví zvířat (WOAH) – jako jedna z globálních řídicích struktur v oblasti AMR doporučených Meziagenturní koordinační skupinou OSN pro AMR (United Nations Inter-Agency Coordination Group on AMR). Platforma sdružuje příslušné zúčastněné strany napříč sektory lidí, zvířat, rostlin a životního prostředí s cílem pomoci při ochraně antimikrobiálních látek a zajištění jejich odpovědného používání prostřednictvím přístupu „Jedno zdraví“. Podporuje společnou globální vizi, pomáhá budovat konsensus a přijímá opatření, která přispívají k realizaci Globálního akčního plánu pro AMR. Od svého ustavujícího zasedání v listopadu 2023 se platforma rozrostla na více než 200 členů (organizací, sítí a federací).

Zdroj: FAO