Poradenské centrum projektů
V souladu s výzvami uvedenými v Lisabonské strategii a na základě iniciativy Evropské komise podporující vytváření evropských technologických platforem, s cílem šíření nejnovějších poznatků vědy a výzkumu, sdílení a využívání odborných informací a posílení komunikace mezi podnikatelskou sférou a akademickým sektorem cestou principů veřejně-soukromého partnerství byla ustanovena dne 4. prosince 2008 Česká technologická platforma pro potraviny (ČTPP), jakožto iniciativa Potravinářské komory České republiky (PK ČR).
Za účelem zlepšení informovanosti a přístupu zpracovatelských subjektů k podporám EU zřídilo plenární zasedání ČTP dne 4. prosince 2008 Poradenské centrum projektů (PCP), jehož hlavní náplní je metodická a organizační podpora pro členy ČTPP v oblasti získávání podpor z evropských a národních fondů a institucí pro zajištění cílů ČTPP.
CÍLE
Globálním cílem PCP je posílení konkurenceschopnosti podniků činných v oblasti zpracovávání zemědělské produkce a výroby potravin a nápojů.
Strategickými cíli jsou:
- zvýšení efektivity při tvorbě podnikatelských plánů a realizačních projektů,
- zlepšení informovanosti a přístupu k národním a evropským finančním podporám výrobců potravin, nápojů a krmiv, zpracovatelů zemědělské produkce, prvovýrobců a institucí VaV a vývoje,
- být partnerem národních i mezinárodních projektů přispívajících ke zvýšení konkurenceschopnosti podniků potravinářského sektoru prostřednictvím vývoje a aplikace inovačních procesů či prostřednictvím transferu technologií.
Obsah činnosti:
Poskytované odborné poradenské služby v oblasti čerpání dotačních zdrojů, tzv. Dotační poradenství:
- průběžný monitoring dotačních možností,
- výběr vhodného dotačního titulu,
- poradenství v oblasti přípravných činností spojených s vypracováním žádosti o finanční podporu,
- poradenství v oblasti zpracování žádosti o dotaci.
Poskytované odborné poradenské služby v oblasti podnikatelských plánů a realizačních projektů, tzv. Projektové řízení:
- kvalitní rozplánování celého projektu podle zásad projektového řízení,
- předprojektová příprava (formulace projektu, logický rámec, analýza nákladů a přínosů, osnova projektu atd.),
- sestavení projektového dokumentu,
- správné sestavení dílčích kroků v rámci projektu a jejich návaznosti, aby byl projekt realizovatelný v daném časovém úseku s minimálními náklady,
- sledování a vyhodnocování průběhu projektu,
- sestavování průběžných i závěrečných zpráv projektů.
Poradenství v oblasti organizace a provádění zadávacího a výběrového řízení podle pravidel pro výběr dodavatelů v rámci podmínek a požadavků Evropské unie, resp. pro příjem dotace, který není zadavatelem v režimu zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, z důvodu dotace nižší než 50% z celkových způsobilých výdajů projektu.
Poradenství v oblasti organizace a provádění zadávacího a výběrového řízení podle zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, z důvodu dotace vyšší než 50% z celkových způsobilých výdajů projektu.
Poradenské centrum projektů ČTPP spravuje společnost FOODSERVIS s.r.o.