https://bezpecnostpotravin.cz/preprava-potravin-pri-nevhodnych-teplotach-na-litomericku/

Vydáno: 7. 11. 2023
Autor: SVS
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/Mereni-teploty-u-potravin_7.11.23-edited-300x187.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/Mereni-teploty-u-potravin_7.11.23-edited-1024x640.jpg 1024w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/Mereni-teploty-u-potravin_7.11.23-edited-768x480.jpg 768w" alt="" width="1388" height="867" class="wp-image-48022" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />
Foto: SVS

Tisková zpráva – Veterinární inspektoři z Ústeckého kraje při společné kontrole s celníky odhalili přepravu více než 350 kilogramů potravin živočišného původu v nevyhovujících teplotních podmínkách. Jednalo se o mořské plody, drůbež a ryby. Vzhledem k nepřiměřeným teplotám, nelze potraviny považovat za bezpečné, proto veterinární inspektoři rozhodli o jejich likvidaci.

Vozidlo, které bylo kontrolováno na odpočívadle dálnice D8 poblíž Siřejovic na Litoměřicku, přepravovalo více než 350 kg mražených živočišných produktů. Mezi zachycenými potravinami se vyskytovaly krevety, drůbež a drůbeží díly, plátky sépie, mražená chapadla z chobotnice, krabí maso, pangasius a tuňák.

Ve vozidle nabylo zapnuto mrazící zařízení. V jádru mražených potravin proto naměřili inspektoři od -3 °C do -8 °C, přičemž výrobcem stanovená teplota má být -18 °C. Potraviny živočišného původu, u nichž je významně přerušený mrazírenský řetězec, nelze považovat za bezpečné. Veterinární inspektoři proto všechny rozmražené produkty znehodnotili obarvením a nařídili jejich bezpečnou likvidaci v asanačním podniku.

S dopravcem bude zahájeno správní řízení, za porušení zákona o potravinách mu může být uložena sankce až do výše 10 milionů Kč. Navíc veterinární inspektoři předali přepravci nedávno zveřejněný informační leták, který ve vietnamském jazyce informuje podnikatele o základních podmínkách pro přepravu potravin živočišného původu.

Petr Vorlíček
tiskový mluvčí SVS

Zdroj: SVS