Průměrný evropský občan ročně vyplýtvá 131 kilogramů potravin, což představuje hodnotu přibližně 132 miliard eur. – Bezpečnost potravin (bezpecnostpotravin.cz)

Vydáno: 27. 9. 2024
Autor: EFSA
Foto: Shutterstock

Tisková zpráva

Kampaň „Safe2Eat“ Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) upozorňuje na riziko pro bezpečnost potravin v Evropě způsobené plýtváním potravinami.

Navzdory zájmu evropských občanů (podle výzkumu EFSA a IPSOS má 70 % občanů zájem o bezpečnost potravin) považuje 60 % z nich informace za obtížně pochopitelné. Program kampaně Safe2Eat je realizován v 18 zemích Evropské unie s cílem zvýšit povědomí o bezpečnosti potravin mezi občany. Kampaň má za cíl posílit spotřebitele, aby činili informovaná rozhodnutí založená na důkazech a zvýšit obecně povědomí o bezpečnosti potravin. Ve Španělsku je kampaň koordinovaná Španělskou agenturou pro bezpečnost potravin a výživu (AESAN).

Iniciativa probíhá již tři roky pod názvem #EUChooseSafeFood a byla přejmenována a znovu spuštěna pod názvem a hashtagem #Safe2EatEU.

Madrid, 25. září 2024. Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) a Španělská agentura pro bezpečnost potravin a výživu jako spolupracující subjekt ve Španělsku poukazují na riziko, které představuje plýtvání potravinami pro evropskou bezpečnost potravin, prostřednictvím kampaně Safe2Eat (dříve #EUChooseSafeFood). Ta je realizována souběžně a již čtvrtý rok v řadě v 18 zemích Evropské unie.

Plýtvání potravinami je identifikováno EFSA jako jeden z faktorů, které nejvíce zatěžují bezpečnost potravin. V Evropské unii se ročně vyplýtvá více než 58 milionů tun potravin, což odpovídá 131 kg na obyvatele, s tržní hodnotou přibližně 132 miliard eur. Španělsko je čtvrtou zemí, kde se plýtvá nejméně potravinami, s 88 kg na obyvatele, což představuje přibližný ekonomický náklad 9,6 miliardy eur podle údajů Eurostatu.

Domácnosti jsou místem, kde dochází k největšímu plýtvání potravinami (33,67 %), což je však stále méně než evropský průměr 53,60 %. Zároveň si více než 37 milionů lidí v EU nemůže dovolit kvalitní jídlo každý druhý den. Mezi další negativní dopady plýtvání potravinami patří negativní vliv na životní prostředí způsobený spotřebou zdrojů.

Porovnání plýtvání potravinami Evropská unie Španělsko
Celkové plýtvání (tuny) 58 400 000 4 260 845
Plýtvání na obyvatele (kg) 134,59 88,61
Ekonomický náklad (mil. EUR) 132 000 9 636
Primární produkce (tuny) 5 100 000 845 620

Použití vědeckých důkazů ke zvýšení důvěry spotřebitelů
Prostřednictvím vědecky podložených faktů se kampaň Safe2Eat snaží zlepšit znalosti Evropanů o bezpečnosti potravin a podpořit jejich rozhodování při nákupu. Zabývá se různými tématy, od označování, správného zacházení s potravinami, aby se zabránilo přenosu nemocí a otravám, přítomnosti alergenů, až po zavádění nových potravin.

Kampaň také podporuje vyváženou stravu a zdůrazňuje potřebu vědecky podložených zdravotních tvrzení o potravinách a bezpečnosti potravinových aditiv a doplňků stravy.

EFSA a AESAN
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) je agenturou EU založenou v roce 2002, která poskytuje nezávislé vědecké poradenství správcům rizik a informuje o rizicích spojených s potravinovým řetězcem.

Ve Španělsku je Španělská agentura pro bezpečnost potravin a výživu (Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición) národním orgánem zodpovědným za bezpečnost potravin.

Další informace Hashtag kampaně: #Safe2EatEU
Web: https://www.efsa.europa.eu/es/safe2eat
Instagram: https://www.instagram.com/one_healthenv_eu
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/efsa/
X: https://x.com/efsa_eu
Materiály kampaně: https://www.efsa.europa.eu/es/safe2eat/toolkit

Kontakty pro tisk MAP: gprensa@mapa.es ">gprensa@mapa.es
EFSA: Víctor Manuel Rodríguez-Izquierdo 692 031 267 / victormanuel.rodriguez@gopacom.eu ">victormanuel.rodriguez@g>