Tisková zpráva
Kampaň „Safe2Eat“ Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) upozorňuje na riziko pro bezpečnost potravin v Evropě způsobené plýtváním potravinami.
Navzdory zájmu evropských občanů (podle výzkumu EFSA a IPSOS má 70 % občanů zájem o bezpečnost potravin) považuje 60 % z nich informace za obtížně pochopitelné. Program kampaně Safe2Eat je realizován v 18 zemích Evropské unie s cílem zvýšit povědomí o bezpečnosti potravin mezi občany. Kampaň má za cíl posílit spotřebitele, aby činili informovaná rozhodnutí založená na důkazech a zvýšit obecně povědomí o bezpečnosti potravin. Ve Španělsku je kampaň koordinovaná Španělskou agenturou pro bezpečnost potravin a výživu (AESAN).
Iniciativa probíhá již tři roky pod názvem #EUChooseSafeFood a byla přejmenována a znovu spuštěna pod názvem a hashtagem #Safe2EatEU.
Madrid, 25. září 2024. Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) a Španělská agentura pro bezpečnost potravin a výživu jako spolupracující subjekt ve Španělsku poukazují na riziko, které představuje plýtvání potravinami pro evropskou bezpečnost potravin, prostřednictvím kampaně Safe2Eat (dříve #EUChooseSafeFood). Ta je realizována souběžně a již čtvrtý rok v řadě v 18 zemích Evropské unie.
Plýtvání potravinami je identifikováno EFSA jako jeden z faktorů, které nejvíce zatěžují bezpečnost potravin. V Evropské unii se ročně vyplýtvá více než 58 milionů tun potravin, což odpovídá 131 kg na obyvatele, s tržní hodnotou přibližně 132 miliard eur. Španělsko je čtvrtou zemí, kde se plýtvá nejméně potravinami, s 88 kg na obyvatele, což představuje přibližný ekonomický náklad 9,6 miliardy eur podle údajů Eurostatu.
Domácnosti jsou místem, kde dochází k největšímu plýtvání potravinami (33,67 %), což je však stále méně než evropský průměr 53,60 %. Zároveň si více než 37 milionů lidí v EU nemůže dovolit kvalitní jídlo každý druhý den. Mezi další negativní dopady plýtvání potravinami patří negativní vliv na životní prostředí způsobený spotřebou zdrojů.
Porovnání plýtvání potravinami | Evropská unie | Španělsko |
Celkové plýtvání (tuny) | 58 400 000 | 4 260 845 |
Plýtvání na obyvatele (kg) | 134,59 | 88,61 |
Ekonomický náklad (mil. EUR) | 132 000 | 9 636 |
Primární produkce (tuny) | 5 100 000 | 845 620 |
Použití vědeckých důkazů ke zvýšení důvěry spotřebitelů
Prostřednictvím vědecky podložených faktů se kampaň Safe2Eat snaží zlepšit znalosti Evropanů o bezpečnosti potravin a podpořit jejich rozhodování při nákupu. Zabývá se různými tématy, od označování, správného zacházení s potravinami, aby se zabránilo přenosu nemocí a otravám, přítomnosti alergenů, až po zavádění nových potravin.
Kampaň také podporuje vyváženou stravu a zdůrazňuje potřebu vědecky podložených zdravotních tvrzení o potravinách a bezpečnosti potravinových aditiv a doplňků stravy.
EFSA a AESAN
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) je agenturou EU založenou v roce 2002, která poskytuje nezávislé vědecké poradenství správcům rizik a informuje o rizicích spojených s potravinovým řetězcem.
Ve Španělsku je Španělská agentura pro bezpečnost potravin a výživu (Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición) národním orgánem zodpovědným za bezpečnost potravin.
Další informace Hashtag kampaně: #Safe2EatEU
Web: https://www.efsa.europa.eu/es/safe2eat
Instagram: https://www.instagram.com/one_healthenv_eu
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/efsa/
X: https://x.com/efsa_eu
Materiály kampaně: https://www.efsa.europa.eu/es/safe2eat/toolkit
Kontakty pro tisk MAP: gprensa@mapa.es ">gprensa@mapa.es
EFSA: Víctor Manuel Rodríguez-Izquierdo 692 031 267 / victormanuel.rodriguez@gopacom.eu ">victormanuel.rodriguez@g>