https://bezpecnostpotravin.cz/dtest-test-porcovaneho-zeleneho-caje-2024/
Spotřebitelská organizace dTest publikovala článek „Test porcovaného zeleného čaje 2024“ v časopise dTest 11/2024.
Po deseti letech jsme se znovu podívali na kvalitu porcovaných zelených čajů. Do laboratoře jsme vyslali třináct zástupců známých i privátních značek. Zajímali jsme se o obsah přínosných i nežádoucích látek a samozřejmě nesměla chybět ochutnávka. Při ní se v konkurenci vyhlášených čajových firem nejlépe dařilo jedné české značce.
Zelený čaj si jistě zaslouží naši pozornost. Ve svých listech ukrývá látky, které dokážou člověka povzbudit a ochránit buňky v jeho organismu před poškozením. Mají tyto schopnosti také čaje nabízené v supermarketech? Na tuto otázku hledal odpověď náš nezávislý test zeleného čaje.
Při výběru formy čaje jsme zohlednili české spotřebitelské zvyklosti. Z výsledků průzkumů vyplývá, že většina konzumentů čaje upřednostňuje ty sáčkové. Proto jsme do testu zařadili sáčkové, tzv. porcované zelené čaje bez speciální příchuti. Celkem se nám podařilo sehnat 17 vzorků představujících průřez nabídkou privátních značek i známých čajových firem.
Osvěží mysl, ochrání tělo
Test byl zaměřen na specifické prospěšné látky v čaji a jeho chuť, stranou zájmu nezůstala ani nežádoucí chemie. V části věnované prospěšným látkám nás zajímaly kofein a polyfenolické sloučeniny. Kofein dodává čaji povzbuzující účinky, polyfenolické sloučeniny zas v organismu fungují jako antioxidační štít proti nebezpečným kyslíkovým radikálům. Mezi vzorky se v tomto ohledu ukázaly zajímavé rozdíly. Obsah obou druhů látek se může v šálku zeleného čaje lišit téměř trojnásobně. Výsledky odhalily, že zelený čaj v průměru obsahuje o něco méně kofeinu než čaj černý. A díky možnosti porovnání s našimi staršími testy jsme zjistili, že šálek zeleného čaje dodá zhruba tolik kofeinu jako kapslové espresso.
Česká značka vítězem ochutnávky
Důležitou součástí testovacího programu bylo senzorické hodnocení neboli ochutnávka. Úkolu oznámkovat celkovou příjemnost čajů se zhostila 13členná komise. Kromě hodnocení celkového dojmu měli účastníci ještě další úkoly, například popsat charakter nápoje. K tomu jim posloužil seznam všech možných pozitivních i negativních vlastností čaje, ze kterého vybírali ty, jež se v daném vzorku objevily. Kromě hotového nápoje se laboratoř také zajímala o materiál, z něhož byl připraven. Jednoduše řečeno se vizuálně kontrolovalo, zda sáček neobsahuje příliš mnoho čajového prachu, velké kusy větviček či jiné nevítané příměsi. Výsledky ochutnávky byly trochu překvapivé, protože v konkurenci velkých zahraničních firem první místo obsadila česká značka Jemča.
Poslední blok analýz se zabýval nežádoucími látkami. Konkrétně laboratoř kontrolovala pozůstatky pesticidů a množství polycyklických aromatických uhlovodíků. Prvně jmenované látky slouží k ochraně čajovníku před škůdci, druhé se mohou do čaje dostat při jeho sušení. Dobrá zpráva je, že ani u jedné ze sledovaných látek laboratoř nezjistila žádné zásadní problémy. Žádný nález nepřekročil předepsané meze.
Zdroj: dTest