Výživa, potraviny a zdraví 2/2025: „Fialová kráska“ – Bezpečnost potravin
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/Les_smrky_orez-300x155.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/Les_smrky_orez-768x396.jpg 768w" alt="" width="899" height="463" class="wp-image-83012" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Společnost pro výživu publikovala článek „Fialová kráska“ v nově vydaném čísle časopisu Výživa, potraviny a zdraví – 2/2025.
Článek pojednává o houbě čirůvce fialové (Lepista nuda), která bývala ve starší literatuře označována jako rudočechratka fialová (Rhodopaxillus nudus). V syrovém stavu houba obsahuje látky, které narušují tvorbu krve, a je tudíž zasyrova jedovatá. Přesto je ve všech houbařských atlasech čirůvka fialová popisována jako vynikající jedlá houba, a to někdy i bez poznámky o její toxicitě v syrovém stavu. Je to zřejmě z důvodu, že v minulosti nikoho nenapadlo konzumovat houby v syrovém stavu.
Celý článek Ing. Františka Pudila, CSc. naleznete na webových stránkách Společnosti pro výživu – viz odkaz níže.
- Celý článek „Fialová kráska„ (PDF)
Autor článku: Ing. František Pudil, CSc.
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/Ciruvka-fialova_Ing.-Frantisek-Pudil-CSc-222x300.jpg 222w" alt="" width="274" height="371" class="wp-image-83010" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Ing. František Pudil, CSc.
Zdroj: Společnost pro výživu
