https://bezpecnostpotravin.cz/alkohol-a-vyziva-vliv-na-zdravi-a-metabolismus/

Vydáno: 22. 4. 2025
Autor: Společnost pro výživu
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/07/alkohol_tvrdy_orez-300x187.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/07/alkohol_tvrdy_orez-768x478.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/07/alkohol_tvrdy_orez-1536x955.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/07/alkohol_tvrdy_orez-2048x1274.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="637" class="wp-image-43738" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Foto: Shutterstock

Společnost pro výživu publikovala přehledovou práci “ Alkohol a výživa: vliv na zdraví a metabolismus“ v časopise Výživa, potraviny a zdraví 2/2025.

Abstrakt
Naše práce se zabývá komplexním pohledem na alkohol z hlediska jeho konzumace, metabolických vztahu a zdravotních rizik. Česká republika patří mezi země s nejvyšší konzumací alkoholu na světě. Alkohol je sice zdrojem energie, ale poskytuje pouze tzv. prázdné kalorie bez živin a jeho nadměrná konzumace může vést k vážným zdravotním problémům. Studie zkoumající vliv mírné konzumace alkoholu na zdraví přinášejí smíšené výsledky. Zatímco některé naznačují, že nízké až střední množství alkoholu může mít pozitivní účinky, zejména na kardiovaskulární systém, jiné tyto výsledky zpochybňují a upozorňují na metodologické chyby. Práce se také zabývá aspekty konzumace alkoholu u lidí, kteří se snaží udržovat zdravý životní styl. Na závěr zdůrazňuje, že prevence a správné informace jsou klíčem k odpovědnému přístupu ke konzumaci alkoholických nápojů.

Autoři: MUDr. Bc. Matej Kohutiar, Ph.D.1, Ing. Monika Bartolomějová2, RNDr. Tomáš Kučera, Ph.D.1
1Ústav lékařské chemie a klinické biochemie 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice v Motole, 2Psychiatrická klinika 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze

Zdroj: Společnost pro výživu