https://bezpecnostpotravin.cz/doporuceni-pro-prevenci-otravy-houbami/

Vydáno: 8. 9. 2025
Autor: BfR
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/08/houby_sber-v-lese_orez-300x176.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/08/houby_sber-v-lese_orez-768x450.jpg 768w" alt="" width="907" height="531" class="wp-image-85778" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />
Foto: Shutterstock

Německý Spolkový úřad pro hodnocení rizik (BfR) odpovídal na dotazy týkající se akutních otrav z jídla. Jedním z témat byla i akutní otrava houbami.

Co je to otrava houbami?

Každý rok se v Německu, zejména na konci léta a na podzim, vyskytují případy akutní otravy způsobené konzumací v přírodě nasbíraných jedovatých hub, známé jako otrava houbami. Příznaky otravy houbami jsou na začátku často nespecifické (např. bolesti břicha, nevolnost a zvracení) a nelze je odlišit od bakteriální otravy jídlem nebo od nesnášenlivosti. Jednou z nejjedovatějších hub v Německu je mochomůrka zelená: i zlomek běžné porce houbového jídla může u dospělých i dětí vést ke smrti.

Co mohou spotřebitelé udělat, aby se vyhnuli otravě houbami?

  • Abyste se ochránili před otravou houbami, měli byste sbírat a připravovat pouze houby, o kterých jste si jisti, že jsou jedlé. Ačkoli vám aplikace pro rozpoznávání hub mohou pomoci, nikdy byste se neměli spoléhat pouze na takovou aplikaci. Pokud si nejste jisti, zda jsou houby jedovaté nebo jedlé, vždy se poraďte s mykologickou poradnou. V mnoha městech a regionech existují poradenská centra nebo lidé s rozsáhlými a ověřenými znalostmi v oblasti rozpoznávání hub.
  • Pro přípravu jídla by měly být použity pouze čerstvé houby.
  • Aby se předešlo nesnášenlivosti, každé houbové jídlo by mělo být vařeno alespoň 15 minut.
  • Zbytky nedojedených houbových pokrmů by měly být zlikvidovány nebo rychle ochlazeny. Lze je konzumovat po krátkém uložení v chladničce a následném úplném zahřátí na teplotu alespoň 70 °C po dobu dvou minut.

Co by měli spotřebitelé dělat, pokud mají podezření na otravu houbami?

Pokud se po konzumaci hub necítíte dobře, měli byste co nejdříve vyhledat lékařskou pomoc nebo kontaktovat toxikologické centrum. Důležitými informacemi pro lékaře jsou v tomto případě nástup, typ a sled příznaků, jaké houby a v jakém množství byly konzumovány, odkud houby pocházely (koupené nebo nasbírané), jak byly připraveny, kdy byly konzumovány a podrobnosti o osobách se zdravotními problémy (věk, váha, léky, alergie nebo jiné základní onemocnění). Pro toxikologické centrum je také důležitá informace, zda byl současně s houbovým pokrmem konzumován alkohol, protože některé houby mohou mít v kombinaci s alkoholem škodlivé účinky.

Při podezření na otravu houbami by neměla být nikdy prováděna léčba bez lékařského doporučení.
I zdánlivě neškodná opatření, jako je vyvolání zvracení, mohou mít vážné zdravotní následky, pokud se například zvratky dostanou do hlubokých dýchacích cest. Mléko může zvýšit vstřebávání jedu.
V případě otravy jsou cennými informacemi pro určení jedovaté houby (včetně analýzy spor) často zbytky hub z čištění hub před přípravou nebo zbytky jídla – a případně také zvratky.

Zdroj: BfR, Acute food poisoning: what are possible causes and how can they be prevented? – BfR