Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/veterinarni-dozor-v-cr-je-u-kureciho-masa-na-nadstandardni-urovni/
Vydáno: 14. 4. 2023
Autor: SVS
Foto (zdroj): SVS
Tisková zpráva – Všechna zvířata poražená na jatkách v ČR včetně kuřat musí být povinně prohlédnuta pracovníky Státní veterinární správy (úředním veterinárním lékařem a úředním veterinárním technikem). Každé zvíře je veterinárním dozorem prohlédnuto před porážkou i po porážce tak, aby se do obchodů či ke zpracování dostalo pouze maso ze zdravých zvířat. Závadné kusy či partie jsou vyřazovány, aby nedošlo k ohrožení zdraví konzumentů.
Při veterinární prohlídce na jatkách Státní veterinární správa (SVS) nezaznamenala nic, co by indikovalo, že maso trpí problémem tzv. bílých vláken v tak enormním rozsahu, jak uvedl v tomto týdnu spolek OBRAZ. Při prohlídce před porážkou je věnována pozornost tomu, zda zvířata neprojevují neobvyklé chování nebo příznaky bolesti či utrpení a při prohlídce masa a orgánů po poražení se sledují všechny odchylky od fyziologického standardu. Maso, které by mohlo představovat nebezpečí pro lidské zdraví není uvolněn ...
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zveřejnila výsledky kontrol medu v tržní síti za rok 2022. V období od 1. 1. do 31. 12. 2022 inspektoři SZPI odebrali celkem 42 vzorků medu. Z celkového počtu nevyhovělo 13 vzorků. Podrobné výsledky a zjištěné nedostatky jsou uvedeny v přiloženém dokumentu.
https://bezpecnostpotravin.cz/potravinarsky-uterek-vysledky-a-aktualni-problematika-kontrol-szpi-provedenych-v-roce-2022/
Vydáno: 14. 4. 2023
Autor: ÚZEI
Foto: Shutterstock
Česká potravinářská společnost z. s. a Ústav zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI) Vás zvou na odbornou akci pořádanou v rámci potravinářských úterků, která se koná dne 25. dubna 2023 od 14:30 hod. v Klubu techniků na Novotného lávce č. 5, v Praze 1, v místnosti č. 318 ve 3. p. na téma „Výsledky a aktuální problematika kontrol SZPI provedených v roce 2022. Přednášejícím je ústřední ředitel Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) Ing. Martin Klanica.
AbstraktStátní zemědělská a potravinářská inspekce (dále jen SZPI) je orgánem státního dozoru zejména nad bezpečností, jakostí a řádným označováním potravin ve všech článcích potravinového řetězce, od prvovýroby, výroby, dovozu, přes sklady a maloobchodní prodejny až po provozovny společného stravování, včetně kontrol reklamy nebo e-commerce.
V roce 2022 provedla SZPI necelých 49 000 kontrolních vstupů, při nichž bylo odebráno více než 12 500 vzorků, z čehož byla cca čtvrtina nevyhovujících. Pravomocně ukončen ...