Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/veterinarni-dozor-se-na-jare-zameruje-na-zacinajici-farmarske-trhy/
Vydáno: 3. 4. 2024
Autor: SVS
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/SVS-farm.-trhy-300x155.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/SVS-farm.-trhy-768x396.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/SVS-farm.-trhy-1536x791.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/SVS-farm.-trhy.jpg 1920w" alt="" width="1024" height="527" class="wp-image-52511" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />
S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinární správa (SVS) proto směřuje své kontroly i do této oblasti. Farmářské trhy jsou zajisté přínosem pro spotřebitele i malovýrobce. Na druhou stranu však přinášejí také zvýšená rizika z hlediska hygieny potravin. I proto jsou každoročně pod důsledným dohledem úředních veterinárních lékařů. V loňském roce provedla SVS na trzích 397 kontrol (v roce 2022 jich bylo 401). Podíl kontrol se závadou mezi ...
https://bezpecnostpotravin.cz/vedci-zkoumaji-historii-uzivani-lecivych-rostlin-v-cesku-ma-dlouhou-tradici/
Vydáno: 3. 4. 2024
Autor: MENDELU
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/MENDELU-lecive-rostliny-300x144.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/MENDELU-lecive-rostliny-768x368.jpg 768w" alt="" width="938" height="450" class="wp-image-52506" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />
Vědci a vědkyně Zahradnické fakulty MENDELU se zaměřili na historii sběru, pěstování i zpracování léčivých a kořeninových rostlin na území českých zemí. Téma má v Česku bohatou historii, do hloubky se jím ale zatím nikdo nezabýval. Cílem bylo ukázat, že téma je součástí národního a kulturního dědictví, které se vyvíjí v čase. Vědci analyzují historické prameny týkající se sběru, pěstování i zpracování, budou je porovnávat s novými poznatky.
Problematika léčivých rostlin je částečně uchovaná v archivech muzeí, knihoven, vzdělávacích institucí, v odborné literatuře, místních kronikách i beletrii. Stále ještě zůstává i ve vzpomínkách žijících pamětníků. Ty ...
https://bezpecnostpotravin.cz/trh-s-biopotravinami-se-v-ceske-republice-v-roce-2022-mezirocne-zvysil/
Vydáno: 2. 4. 2024
Autor: Ministerstvo zemědělství
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/shutterstock_biopotraviny-orez-300x164.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/shutterstock_biopotraviny-orez-768x420.jpg 768w" alt="" width="945" height="517" class="wp-image-52483" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Trh s biopotravinami v České republice roste, ve srovnání s rokem 2021 byl předloni meziroční růst vyšší o 12,9 %. České domácnosti spotřebovaly biopotraviny za 6,95 miliardy korun. Vyplývá to ze Zprávy o trhu s biopotravinami v ČR v roce 2022, kterou zveřejnilo Ministerstvo zemědělství.Podíl biopotravin na celkové spotřebě potravin a nápojů předloni dosáhl 1,65 %. Průměrná částka, kterou v roce 2022 vydal každý obyvatel ČR za biopotraviny, byla 642 korun. Vzrostlo také množství exportovaných biopotravin, dosáhlo objemu přibližně 4,36 miliardy korun (v roce 2021 to byly 4,07 miliardy). Nicméně pr ...