Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/ceny-zeleniny-v-cr-realita-a-souvislosti-nikoli-iluze/
Vydáno: 29. 8. 2025
Autor: Zelinářská unie Čech a Moravy
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/08/shutterstock_zelenina_orez-300x170.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/08/shutterstock_zelenina_orez-768x435.jpg 768w" alt="" width="947" height="536" class="wp-image-44854" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Stanovisko ZUČM, 19. 8. 2025
V posledních týdnech se v médiích objevila řada tvrzení o vývoji cen potravin, zejména ovoce a zeleniny. Uvádějí, že růst cen na pultech je přímo způsoben vyššími cenami od českých zemědělců. Některá z nich mohou u spotřebitelů vyvolávat mylný dojem, Zelinářská unie Čech a Moravy z.s. (ZUČM) proto považuje za důležité přinést ucelený pohled a souvislostí k současnému vývoji cen.
Podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) se ceny zemědělských výrobců v rostlinné výrobě v červenci meziročně zvýšily o 11,2 % (v červnu o 13,4 %). Ceny čerstvé zeleniny však byly v červenci ...
https://bezpecnostpotravin.cz/chmel-jako-zbran-proti-nebezpecne-nemocnicni-infekci/
Vydáno: 28. 8. 2025
Autor: CARC
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/08/chmel_orez-300x169.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/08/chmel_orez-768x433.jpg 768w" alt="" width="877" height="494" class="wp-image-86302" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Vědci z Národního centra zemědělského a potravinářského výzkumu (CARC) přinášejí revoluční poznatky v boji proti jedné z nejnebezpečnějších nemocničních infekcí: Clostridioides difficile.
Průlomová studie „Strong Antimicrobial Effects of Xanthohumol and Beta-Acids from Hops against Clostridioides difficile Infection In Vivo“ publikovaná časopisem Antibiotics ukazuje, že látky z chmele – xanthohumol a beta-kyseliny – mohou efektivně potlačit infekci i podpořit hojení střev u laboratorních potkanů. Výzkum finančně podpořili Agentura zdravotnického výzkumu ČR a Ministerstvo obrany ČR.
AbstraktClostridioid ...