Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/chronovyziva-aneb-jak-souvisi-cas-s-vyzivou/
Vydáno: 14. 7. 2025
Autor: Společnost pro výživu
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/07/vyziva_hodiny_2_-opr-286x300.jpg 286w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/07/vyziva_hodiny_2_-opr-768x804.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/07/vyziva_hodiny_2_-opr.jpg 1181w" alt="" width="978" height="1024" class="wp-image-85146" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 400px;" loading="lazy" decoding="async" />
Chronovýživa (“chronos” znamená čas) je novým polem výzkumu výživy a chronobiologie, které se zabývá načasováním příjmu potravy. Zabývá se tedy tím, jak čas příjmu potravy může ovlivnit zdraví a také tím, jak příjem potravy ovlivňuje biologické rytmy (periodicky se opakující děje v lidském těle jako je dýchání, činnost srdce, tvorba trávicích enzymů, hormonální regulace a mnohé další procesy) probíhající v lidském organismu.
Na co se chronovýživa konkrétně zaměřuje?
Existuje několik zajímavých otázek, kterým se chronovýživa věnuje. Lze uvést pár z ...
https://bezpecnostpotravin.cz/oznacovani-rostlinnych-imitaci-pod-lupou-potravinarska-komora-prinasi-fakta-vyvracejici-myty-casto-rozsirene-i-mezi-vegany/
Vydáno: 11. 7. 2025
Autor: PK ČR
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/08/maso_rostlinne_orez-300x173.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/08/maso_rostlinne_orez-768x442.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/08/maso_rostlinne_orez-1536x884.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/08/maso_rostlinne_orez-2048x1179.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="589" class="wp-image-45393" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Jasná fakta o rostlinných imitacích, které mohou obsahovat i nulové množství bílkovin, jsou často opomíjena. Zatímco například názvy mléčných výrobků podléhají přísné regulaci, názvy jiných potravin zatím ne. Proto i někteří výrobci rostlinných výrobků sami požadují harmonizaci pravidel v celé EU. Přesto se nadále šíří zkreslená a často nepravdivá tvrzení. Potravinářská komora ČR proto přináší přehl ...
https://bezpecnostpotravin.cz/prace-v-horku-co-musi-zamestnavatel-zajistit-a-kdy-mate-narok-na-ochranny-napoj/
Vydáno: 11. 7. 2025
Autor: HSHMP
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/voda_mineralni_orez-300x180.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/voda_mineralni_orez-768x460.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/voda_mineralni_orez-1536x919.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/03/voda_mineralni_orez-2048x1225.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="613" class="wp-image-39011" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Teploty přes 30 °C už nejsou výjimkou – a právě při takovém horku platí pro pracoviště přísnější pravidla. Zaměstnavatel má povinnost chránit zdraví svých zaměstnanců a vytvořit podmínky, ve kterých se dá pracovat bezpečně. Co to konkrétně znamená?
Mikroklimatické podmínky nejsou detail – jsou zákonná povinnost
Na každém pracovišti musí být zajištěn přiměřený objem vzduchu, větrání, vlhkost a teplota. Když to technicky nejde (např. ve star ...