17. duben 2025
17
duben

Ministerstva zemědělství a školství a Státní veterinární správa doporučují školám přísnější opatření při žákovských praxích v chovech

https://bezpecnostpotravin.cz/ministerstva-zemedelstvi-a-skolstvi-a-statni-veterinarni-sprava-doporucuji-skolam-prisnejsi-opatreni-pri-zakovskych-praxich-v-chovech/ Vydáno: 17. 4. 2025 Autor: Ministerstvo zemědělství, SVS https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/12/kravy-v-kravine-300x161.png 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/12/kravy-v-kravine-768x413.png 768w" alt="" width="889" height="478" class="wp-image-49500" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Tisková zpráva — V souvislosti s šířením slintavky a kulhavky (SLAK) v Maďarsku a na Slovensku doporučují Ministerstvo zemědělství (MZe), Státní veterinární správa (SVS) a Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) zemědělským a veterinárním školám zpřísnění hygienických pravidel při praktickém vyučování v chovech. Doporučení přichází v době, kdy se školy připravují na praktickou maturitní zkoušku. Cílem opatření je zabránit zavlečení nákazy do chovů, a zároveň umožnit pokračování praktické výuky. Vstup žáků do chovů ne ...

16. duben 2025
16
duben

CzechFoodChem 2025 – 53. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin

https://bezpecnostpotravin.cz/czechfoodchem-2025-53-symposium-o-novych-smerech-vyroby-a-hodnoceni-potravin/ Vydáno: 16. 4. 2025 Autor: Odborná skupina pro potravinářskou a agrikulturní chemii ČSCH https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/Inzerce_CzechFoodChem2025-new-logo-300x207.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/Inzerce_CzechFoodChem2025-new-logo-768x530.jpg 768w" alt="" width="794" height="548" class="wp-image-82983" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" /> Odborná skupina pro potravinářskou a agrikulturní chemii ČSCH a Ústav analýzy potravin a výživy VŠCHT Praha si Vás dovolují pozvat na symposium CzechFoodChem 2025, které se koná 18.-20. května na VŠCHT Praha a v sálech ČSVTS na Novotného lávce v Praze.  Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin představuje zavedené setkání pracovníků širokého spektra potravinářských, zemědělských a navazujících oborů, a to jak z vědecko-výzkumných, kontrolních a vzdělávacích institucí, tak z výrobní a nutričn ...

16. duben 2025
16
duben

Co je ozařování potravin a proč je důležité?

https://bezpecnostpotravin.cz/co-je-ozarovani-potravin-a-proc-je-dulezite/ Vydáno: 16. 4. 2025 Autor: Odbor bezpečnosti potravin MZE, SÚJB, IAEA https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/Food-irradiation_v-300x168.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/Food-irradiation_v-768x431.jpg 768w" alt="" width="933" height="524" class="wp-image-82927" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />(Graphic: A. Barber Huescar/IAEA) Souhrnné a přehledné informace o ozařování potravin připravila Mezinárodní agentura pro atomovou energii (IAEI = International Atomic Energy Agency). Co je ozařování potravin a proč je důležité? Ozařování potravin je šetrná, neinvazivní technika, která využívá záření k udržení čerstvosti a bezpečnosti potravin. Eliminuje mikroby a kontroluje přítomnost hmyzu a dalších škůdců, přičemž zachovává nutriční hodnotu, chuť a celkovou kvalitu potravin. Ozařování může být použito také k zamezení šíření škodlivého hmyzu. Tato technika využívá záření k přenosu energie do potravin, aniž by měnila jejich ...