Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/pripominame-si-240-vyroci-narozeni-magdaleny-dobromily-rettigove/
Vydáno: 4. 2. 2025
Autor: NZM
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/02/Magdalena-Rettigova-300x132.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/02/Magdalena-Rettigova-768x337.jpg 768w" alt="" width="933" height="410" class="wp-image-75355" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Ilustrace: z archivu NZM
V pátek 31. ledna jsme si připomněli 240 let od doby, kdy se narodila Magdalena Barbora Artmannová, provdaná Rettigová, česká buditelka a spisovatelka, autorka kuchařek, básní, divadelních her a krátkých próz, která se zasadila o osvětu mezi českými ženami a dívkami.
Vzácná konstelace rodinného zázemí, osobních, společenských a historických předpokladů umožnila této činorodé ženě v doposud významně maskulinní společnosti promluvit sebevědomým ženským hlasem. A rozhodla se pro nemalý úkol – oslovit mladé ženy a dívky zejména z měšťanského prostře ...
https://bezpecnostpotravin.cz/dtest-test-malinovych-dzemu/
Vydáno: 3. 2. 2025
Autor: dTest
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/08/maliny-vetvicka_orez-300x197.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/08/maliny-vetvicka_orez-768x503.jpg 768w" alt="" width="839" height="550" class="wp-image-55387" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Ilustrace: Grifart
Spotřebitelská organizace dTest publikovala „Test malinových džemů“ v časopise dTest 2/2025.
Možná přinášíme jeden z posledních testů džemu. Ne že bychom po aktuální zkušenosti ztratili o ovocné zavařeniny zájem, ale z džemu se nejspíš už letos opět stane marmeláda. Na „rozloučenou“ jsme si vybrali džemy z malin. Nechali jsme ověřit obsah ovoce, cukru a semínek. Výsledky nás vcelku potěšily, i když jeden z výrobků měl potíže s dodržením vlastních slibů.
Po delší době se vracíme k ovocným zavařeninám a přinášíme test malinových džemů. Vybrat džem není vůbec snadné, jelikož příslušné předpisy rozlišují hned šest různých druhů výrobků, lišících se p ...
https://bezpecnostpotravin.cz/pavouci-versus-insekticidy-kdyz-mikroorganizmy-rozhoduji-o-preziti/
Vydáno: 3. 2. 2025
Autor: CARC
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/02/pavouk_mikrobiom_CARC-300x153.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/02/pavouk_mikrobiom_CARC-768x393.jpg 768w" alt="" width="933" height="477" class="wp-image-75342" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: CARC
Věděli jste, že mikroorganizmy mohou pomáhat pavoukům přežít v zemědělské krajině plné pesticidů? Nová studie vědců z CARC, publikovaná v prestižním časopise Journal of Environmental Management, přináší nový pohled na vztah mezi mikrobiomem a odolností pavouků vůči běžně používaným insekticidům.
V ovocných sadech střední Evropy dominuje pavouk Philodromus cespitum, významný predátor škůdců. V rámci studie jsme zjistili, že jeho odolnost vůči insekticidům úzce souvisí se složením endosymbiotických bakterií v jeho těle. Některé běžně používané pesticidy, jako Mos ...