11. červen 2025
11
červen

Z mléka a celulózy lze vyrobit jedlá a rozložitelná nanovlákna

https://bezpecnostpotravin.cz/z-mleka-a-celulozy-lze-vyrobit-jedla-a-rozlozitelna-nanovlakna/ Vydáno: 11. 6. 2025 Autor: Gate2Biotech https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/06/mleko_proud_orez-300x145.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/06/mleko_proud_orez-768x372.jpg 768w" alt="" width="910" height="441" class="wp-image-84349" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Výzkumníci Pennsylvania State University uspěli s vývojem nového typu nanovláken šetrných vůči prostředí, která vyrobili z mléčného proteinu kaseinu a rostlinné celulózy. Badatelé využili při výrobě těchto nanovláken elektrostatické zvlákňování, které aplikovali na směs kaseinu z mléka a hydroxypropyl methylcelulózy, látky blízké celulóze, odvozené z rostlinného materiálu. Tímto postupem vznikla vlákna, která jsou tisíckrát tenčí než lidský vlas. Z nanovláken vytvořili látku, která by se mohla uplatnit v celé řadě produktů, počínaje biologicky rozložitelným, ...

11. červen 2025
11
červen

10 největších mýtů o jogurtech

https://bezpecnostpotravin.cz/10-nejvetsich-mytu-o-jogurtech/ Vydáno: 11. 6. 2025 Autor: viscojis.cz https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/06/jogurt-ve-skle_jahody_orez_ram-300x173.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/06/jogurt-ve-skle_jahody_orez_ram-768x442.jpg 768w" alt="" width="938" height="540" class="wp-image-84342" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock 1. mýtus:  Ne všechny jogurty obsahují živé kulturyToto tvrzení je jednoznačně mylné. Již z pouhé definice jogurtu, která je zakotvená v platné legislativě, vyplývá požadavek na přítomnost živé jogurtové mikroflóry v přesně definovaném množství na konci data trvanlivosti jogurtu (nejméně 10 milionů/g). Tento požadavek je respektován všemi českými výrobci. Působení živých jogurtových kultur přeměňujících mléčný cukr laktózu na kyselinu mléčnou je ostatně nezbytnou podmínku pro vznik jogurtu. Mýtus pravděpodobně vzniknul počátkem 90. let, kdy byly na český trh dováženy z Německa „jogurtové“ výrobky neobsahující živou mikrofló ...

11. červen 2025
11
červen

Evropský INFODEN a BURZA k výzvám Klastru 3

https://www.horizontevropa.cz/cs/kalendar/yiifcalendarevent/1278/evropsky-infoden-a-burza-k-vyzvam...   Kdy: 11.06.2025 - 12.06.2025 Kde: Brusel a online Registrace: https://www.b2match.com/e/cluster3-infoday-brokerage-event-2025 Ve dnech 11. a 12. června 2025 proběhnou Evropské informační dny k výzvám r. 2025 Horizontu Evropa, Klastru 3 - bezpečnost občanů ve společnosti.  Celkem 25 témat v letošní výzvě má uzávěrku 12. listopadu 2025 a zástupci Evropské komise tato témata podrobně představí při prvním dni akce. Výzvy jsou k dispozici v přiloženém souboru i zde. Informační dny nabídnou jako doprovodnou akci partnerskou burzu pro navazování spolupráce v projektech.  Burza proběhne ve druhém dnu akce a účastníci při ní mohou osobně představit své nápady, kterými chtějí přispět do projektů v konkrétních vybraných výzvách. Jedná se o tzv. pitch sessions, což jsou bloky přibližně 5 minutových prezentací účastníků. S přípravou prezentací Vám pomohou české národní kontakty.  Registrujte se co nejdříve, k účasti na místě je k dispozici po ...