Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/z-mleka-a-celulozy-lze-vyrobit-jedla-a-rozlozitelna-nanovlakna/
Vydáno: 11. 6. 2025
Autor: Gate2Biotech
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/06/mleko_proud_orez-300x145.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/06/mleko_proud_orez-768x372.jpg 768w" alt="" width="910" height="441" class="wp-image-84349" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Výzkumníci Pennsylvania State University uspěli s vývojem nového typu nanovláken šetrných vůči prostředí, která vyrobili z mléčného proteinu kaseinu a rostlinné celulózy.
Badatelé využili při výrobě těchto nanovláken elektrostatické zvlákňování, které aplikovali na směs kaseinu z mléka a hydroxypropyl methylcelulózy, látky blízké celulóze, odvozené z rostlinného materiálu.
Tímto postupem vznikla vlákna, která jsou tisíckrát tenčí než lidský vlas. Z nanovláken vytvořili látku, která by se mohla uplatnit v celé řadě produktů, počínaje biologicky rozložitelným, ...
https://bezpecnostpotravin.cz/10-nejvetsich-mytu-o-jogurtech/
Vydáno: 11. 6. 2025
Autor: viscojis.cz
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/06/jogurt-ve-skle_jahody_orez_ram-300x173.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/06/jogurt-ve-skle_jahody_orez_ram-768x442.jpg 768w" alt="" width="938" height="540" class="wp-image-84342" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
1. mýtus: Ne všechny jogurty obsahují živé kulturyToto tvrzení je jednoznačně mylné. Již z pouhé definice jogurtu, která je zakotvená v platné legislativě, vyplývá požadavek na přítomnost živé jogurtové mikroflóry v přesně definovaném množství na konci data trvanlivosti jogurtu (nejméně 10 milionů/g). Tento požadavek je respektován všemi českými výrobci. Působení živých jogurtových kultur přeměňujících mléčný cukr laktózu na kyselinu mléčnou je ostatně nezbytnou podmínku pro vznik jogurtu. Mýtus pravděpodobně vzniknul počátkem 90. let, kdy byly na český trh dováženy z Německa „jogurtové“ výrobky neobsahující živou mikrofló ...
https://www.horizontevropa.cz/cs/kalendar/yiifcalendarevent/1278/evropsky-infoden-a-burza-k-vyzvam...
Kdy:
11.06.2025 - 12.06.2025
Kde:
Brusel a online
Registrace:
https://www.b2match.com/e/cluster3-infoday-brokerage-event-2025
Ve dnech 11. a 12. června 2025 proběhnou Evropské informační dny k výzvám r. 2025 Horizontu Evropa, Klastru 3 - bezpečnost občanů ve společnosti.
Celkem 25 témat v letošní výzvě má uzávěrku 12. listopadu 2025 a zástupci Evropské komise tato témata podrobně představí při prvním dni akce. Výzvy jsou k dispozici v přiloženém souboru i zde.
Informační dny nabídnou jako doprovodnou akci partnerskou burzu pro navazování spolupráce v projektech.
Burza proběhne ve druhém dnu akce a účastníci při ní mohou osobně představit své nápady, kterými chtějí přispět do projektů v konkrétních vybraných výzvách. Jedná se o tzv. pitch sessions, což jsou bloky přibližně 5 minutových prezentací účastníků. S přípravou prezentací Vám pomohou české národní kontakty.
Registrujte se co nejdříve, k účasti na místě je k dispozici po ...