1. srpen 2025
1
srpen

Letní zeleninová úroda chutně a bezpečně aneb nastala sezóna s tradičním dotazem „Nechceš cuketu?“

https://bezpecnostpotravin.cz/letni-zeleninova-uroda-chutne-a-bezpecne-aneb-nastala-sezona-s-tradicnim-dotazem-nechces-cuketu/ Vydáno: 1. 8. 2025 Autor: SZÚ Cuketa, miláček letní kuchyně – univerzální, lehká, nenáročná na přípravu a skoro vždy po ruce, ať už z vlastní zahrádky, nebo z přebytků od sousedů. Jenže! Tu a tam se objeví znepokojující titulek, že cuketa někomu pěkně „zavařila“. Může být tato oblíbená zelenina skutečně nebezpečná, nebo jde jen o „kulinární kachnu“? Ilustrace, zdroj: SZÚ Léto je hlavní období sklizně tykvovité zeleniny (čeleď Cucurbitaceae), kam patří nejen cukety, ale také dýně, okurky, melouny a další. V tomto období se také často objevují dotazy na její bezpečnou konzumaci, co dělat při změně chuti oblíbené zeleniny a případně co dělat po její konzumaci. Zajímá vás, co jsou kukurbitaciny, proč cukety někdy hořknou, jak poznat, že něco není v pořádku, co dělat, když neposlechneme varování jazyka a hlavně, jak si cuketu vychutnat bez obav? Detaily najdete v přiloženém článku.Autoři: Bischofová, S., Pruša, T.SZÚ – Centrum zdraví, výživy a potravin, Brno Soubor ke stažení Článek o kukurbitacinech https://bezpecnostpotravi ...

31. červenec 2025
31
červenec

VK EFSA: Návrh stanoviska k hodnotám zdravotní bezpečnosti pro spotřebitele u kyseliny trifluoroctové (TFA)

https://bezpecnostpotravin.cz/vk-efsa-navrh-stanoviska-k-hodnotam-zdravotni-bezpecnosti-pro-spotrebitele-u-kyseliny-trifluoroctove-tfa/ Vydáno: 31. 7. 2025 Autor: KM EFSA https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/07/verejna-konzultace_lista-300x117.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/07/verejna-konzultace_lista-768x300.jpg 768w" alt="" width="912" height="356" class="wp-image-85671" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" /> Oddělení EFSA pro vzájemné hodnocení pesticidů zahájilo veřejnou konzultaci k návrhu stanoviska týkajícího se hodnot zdravotní bezpečnosti pro spotřebitele u kyseliny trifluoroctové (TFA). Na základě žádosti Evropské komise v souladu s článkem 31 nařízení (ES) č. 178/2002 ve spojení s nařízením (ES) č. 1107/2009 bylo úkolem EFSA přezkoumat doporučené toxikologické referenční hodnoty, tj. přijatelný denní příjem (ADI) a akutní referenční dávku (ARfD) pro TFA. Zúčastněné strany jsou vyzvány k předložení připomínek prostřednictvím online formuláře do 22. září 2025. Při odesíl ...

31. červenec 2025
31
červenec

VK EFSA: Návrh vědeckého stanoviska k rizikům pro lidské zdraví souvisejícím s přítomností rostlinných lektinů v potravinách

https://bezpecnostpotravin.cz/vk-efsa-navrh-vedeckeho-stanoviska-k-rizikum-pro-lidske-zdravi-souvisejicim-s-pritomnosti-rostlinnych-lektinu-v-potravinach/ Vydáno: 31. 7. 2025 Autor: KM EFSA https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/08/EFSA_build._2023_logo-300x178.png 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/08/EFSA_build._2023_logo-768x455.png 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/08/EFSA_build._2023_logo.png 1339w" alt="" width="1024" height="606" class="wp-image-44745" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" /> Oddělení EFSA pro krmiva a kontaminanty zahájilo veřejnou konzultaci k návrhu vědeckého stanoviska týkajícího se rizik pro lidské zdraví spojených s přítomností rostlinných lektinů v potravinách. Zúčastněné strany jsou vyzvány k předložení svých připomínek prostřednictvím online formuláře nejpozději do 18. září 2025. Při odesílání připomínek je nutné uvést konkrétní čísla řádků a stránek, ke kterým se komentáře vztahují. K připomínkám je možné přiložit podpůrné materiály ve vyhledávatelném a př ...