3. duben 2024
3
duben

Vědci zkoumají historii užívání léčivých rostlin, v Česku má dlouhou tradici

https://bezpecnostpotravin.cz/vedci-zkoumaji-historii-uzivani-lecivych-rostlin-v-cesku-ma-dlouhou-tradici/ Vydáno: 3. 4. 2024 Autor: MENDELU https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/MENDELU-lecive-rostliny-300x144.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/MENDELU-lecive-rostliny-768x368.jpg 768w" alt="" width="938" height="450" class="wp-image-52506" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" /> Vědci a vědkyně Zahradnické fakulty MENDELU se zaměřili na historii sběru, pěstování i zpracování léčivých a kořeninových rostlin na území českých zemí. Téma má v Česku bohatou historii, do hloubky se jím ale zatím nikdo nezabýval. Cílem bylo ukázat, že téma je součástí národního a kulturního dědictví, které se vyvíjí v čase. Vědci analyzují historické prameny týkající se sběru, pěstování i zpracování, budou je porovnávat s novými poznatky. Problematika léčivých rostlin je částečně uchovaná v archivech muzeí, knihoven, vzdělávacích institucí, v odborné literatuře, místních kronikách i beletrii. Stále ještě zůstává i ve vzpomínkách žijících pamětníků. Ty ...

2. duben 2024
2
duben

Trh s biopotravinami se v České republice v roce 2022 meziročně zvýšil

https://bezpecnostpotravin.cz/trh-s-biopotravinami-se-v-ceske-republice-v-roce-2022-mezirocne-zvysil/ Vydáno: 2. 4. 2024 Autor: Ministerstvo zemědělství https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/shutterstock_biopotraviny-orez-300x164.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/shutterstock_biopotraviny-orez-768x420.jpg 768w" alt="" width="945" height="517" class="wp-image-52483" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Trh s biopotravinami v České republice roste, ve srovnání s rokem 2021 byl předloni meziroční růst vyšší o 12,9 %. České domácnosti spotřebovaly biopotraviny za 6,95 miliardy korun. Vyplývá to ze Zprávy o trhu s biopotravinami v ČR v roce 2022, kterou zveřejnilo Ministerstvo zemědělství.Podíl biopotravin na celkové spotřebě potravin a nápojů předloni dosáhl 1,65 %. Průměrná částka, kterou v roce 2022 vydal každý obyvatel ČR za biopotraviny, byla 642 korun. Vzrostlo také množství exportovaných biopotravin, dosáhlo objemu přibližně 4,36 miliardy korun (v roce 2021 to byly 4,07 miliardy). Nicméně pr ...

2. duben 2024
2
duben

Vědci vytváří barevnou škálu pro hodnocení modrých a dalších atypicky barevných vajec

https://bezpecnostpotravin.cz/vedci-vytvari-barevnou-skalu-pro-hodnoceni-modrych-a-dalsich-atypicky-barevnych-vajec/ Vydáno: 2. 4. 2024 Autor: MENDELU https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/MENDELU-vejce-300x157.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/04/MENDELU-vejce-768x402.jpg 768w" alt="" width="934" height="489" class="wp-image-52477" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" /> Třetina vajec, která se zkonzumují v České republice, pochází z domácích chovů. V těchto chovech není tak velký tlak na počet snesených vajec jako v intenzivních chovech, šlechtitelé se proto zaměřují při šlechtění hybridů pro tyto typy chovů také na vzhled drůbeže nebo na atypickou barvu skořápky. Ta může být nejen bílá nebo hnědá, ale také modrá, zelená nebo tmavě hnědá. Vědecký tým z Agronomické fakulty se ve spolupráci se šlechtitelskou firmou DOMINANT GENETIKA s. r. o. zaměřil právě na hodnocení atypicky zbarvené skořápky. Jeho cílem je vytvořit doposud neexistující barevnou škálu, podle které se budou moci řídit šlechtitelé plemen hybridů snášejících vejce s atyp ...