Letní zeleninová úroda chutně a bezpečně aneb nastala sezóna s tradičním dotazem „Nechceš cuketu?“
https://bezpecnostpotravin.cz/letni-zeleninova-uroda-chutne-a-bezpecne-aneb-nastala-sezona-s-tradicnim-dotazem-nechces-cuketu/ Vydáno: 1. 8. 2025 Autor: SZÚ Cuketa, miláček letní kuchyně – univerzální, lehká, nenáročná na přípravu a skoro vždy po ruce, ať už z vlastní zahrádky, nebo z přebytků od sousedů. Jenže! Tu a tam se objeví znepokojující titulek, že cuketa někomu pěkně „zavařila“. Může být tato oblíbená zelenina skutečně nebezpečná, nebo jde jen o „kulinární kachnu“? Ilustrace, zdroj: SZÚ Léto je hlavní období sklizně tykvovité zeleniny (čeleď Cucurbitaceae), kam patří nejen cukety, ale také dýně, okurky, melouny a další. V tomto období se také často objevují dotazy na její bezpečnou konzumaci, co dělat při změně chuti oblíbené zeleniny a případně co dělat po její konzumaci. Zajímá vás, co jsou kukurbitaciny, proč cukety někdy hořknou, jak poznat, že něco není v pořádku, co dělat, když neposlechneme varování jazyka a hlavně, jak si cuketu vychutnat bez obav? Detaily najdete v přiloženém článku.Autoři: Bischofová, S., Pruša, T.SZÚ – Centrum zdraví, výživy a potravin, Brno Soubor ke stažení Článek o kukurbitacinech https://bezpecnostpotravi ...