Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/biofortifikovane-banany-stabilni-zdroj-vitaminu-a-i-po-dlouhe-tepelne-uprave/
Vydáno: 19. 11. 2025
Autor: BIOTRIN
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/banany_MZe_Hanus_orez-300x170.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/11/banany_MZe_Hanus_orez-768x435.jpg 768w" alt="" width="858" height="486" class="wp-image-73404" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: archiv MZe
Vitamín A je esenciální mikronutrient rozpustný v tucích, nezbytný pro dobrý zrak, funkční imunitní systém, reprodukci i udržování zdravé pokožky. Lidské tělo si jej nedokáže samo vytvářet, a proto jej musí získávat potravou, a to buď jako vitamín A z živočišných zdrojů, nebo ve formě karotenoidů z rostlin. Nedostatečný příjem vede k deficitu vitamínu A (Vitamin A deficiency, VAD), který postihuje více než dvě miliardy lidí po celém světě a u dětí může způsobovat slepotu, oslabení imunity či zpomalený vývoj.
Jednou z dlouhodobě udržitelných strategií ke zmírnění tohoto problému je biofortifikace základníc ...
https://bezpecnostpotravin.cz/webinar-obezita-u-deti-a-dospivajicich-2-12-2025/
Vydáno: 19. 11. 2025
Autor: ICBP MZe, ÚZEI
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/11/Webinar_Kunova_2.12.2025-300x172.jpg 300w" alt="" width="679" height="390" class="wp-image-88117" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />
Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství ve spolupráci s Ústavem zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI) si Vás dovoluje pozvat na odborný webinář na téma „Obezita u dětí a dospívajících“.
Základním kritériem pro určení nadváhy a obezity zůstává stále hmotnost, resp. Body mass index (BMI), který odráží pouze vztah mezi výškou a váhou, u dětí a dospívajících ještě i věkem při použití percentilových grafů. Ani ty však neberou v úvahu tělesnou stavbu člověka a poměr mezi tukem a svalovou hmotou. U dětí nebo dospívajících tak často vzniká stigma z vyšší váhy, aniž by se jednalo o zmnožení tukové tkáně, které už opravdu rizikové bývá.
Na webináři se dozvíte, co je a není obezita, její rizik ...
https://bezpecnostpotravin.cz/evropsky-antibioticky-den-2025-od-rezistence-k-odolnosti-zdravotnici-v-cele-zmeny/
Vydáno: 18. 11. 2025
Autor: SZÚ
Tisková zpráva – 18. listopadu se Česká republika připojuje k Evropskému antibiotickému dnu (EAAD), jehož cílem je zvýšit povědomí o narůstající antibiotické rezistenci a podpořit odpovědné používání antibiotik. Letošní motto kampaně zní „From resistance to resilience – healthcare workers leading the change“, tedy „Od rezistence k odolnosti – zdravotníci v čele změny“. Současně v týdnu od 18. do 24. listopadu probíhá Světový týden povědomí o antimikrobiální rezistenci (WAAW), s výzvou „Jednejte nyní: Chraňte naši přítomnost, zajistěte naši budoucnost. “
„Antibiotická rezistence představuje jeden z největších globálních zdravotních problémů současnosti. Nesprávné a nadměrné užívání antibiotik vede k tomu, že se bakterie stávají odolnými vůči léčbě. Pokud se trend nezmění, hrozí, že běžné infekce nebude možné léčit dostupnými antibiotiky. Jak zásadní může problém být pro každého z nás? Představme si například, že dostaneme zápal plic a nebude jediné léčivo, kt ...