23. duben 2025
23
duben

Proč je důležité zvýšit přívod kyseliny dokosahexaenové a kyseliny eikosapentaenové (nejen) u těhotných a kojících žen?

https://bezpecnostpotravin.cz/proc-je-dulezite-zvysit-privod-kyseliny-dokosahexaenove-a-kyseliny-eikosapentaenove-nejen-u-tehotnych-a-kojicich-zen/ Vydáno: 23. 4. 2025 Autor: Společnost pro výživu https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/ryby_morske-plody_orez-300x165.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/ryby_morske-plody_orez-768x421.jpg 768w" alt="" width="886" height="486" class="wp-image-83061" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Společnost pro výživu publikovala článek „Proč je důležité zvýšit přívod kyseliny dokosahexaenové a kyseliny eikosapentaenové (nejen) u těhotných a kojících žen?“ v časopise „Zpravodaj pro školní a dietní stravování 2/2025“. Omega-3 mastné kyseliny dokosahexaenová a eikosapentaenováDHA (kyselina dokosahexaenová) a EPA (kyselina eikosapentaenová) patří mezi omega-3 mastné kyseliny (MK) s dlouhým řetězcem, které jsou pro naše zdraví důležité po celý život. Tyto MK jsou klíčové pro správnou funkci mozku, zraku, nervového a imunitního systému, stejně ja ...

22. duben 2025
22
duben

VK EFSA: Rozsah působnosti aktualizace pokynů EFSA pro posuzování rizik nanomateriálů a materiálů obsahujících malé/nanočástice v potravinovém řetězci

https://bezpecnostpotravin.cz/vk-efsa-rozsah-pusobnosti-aktualizace-pokynu-efsa-pro-posuzovani-rizik-nanomaterialu-a-materialu-obsahujicich-male-nanocastice-v-potravinovem-retezci/

Vydáno: 22. 4. 2025
Autor: KM EFSA

EFSA v rámci transparentnosti žádá o zpětnou vazbu k navrhovanému přístupu k aktualizaci pokynů EFSA pro posuzování rizik nanomateriálů a materiálů obsahujících malé/nanočástice v potravinovém řetězci. Předkládaný dokument nastiňuje navrhovaný přístup k aktualizaci vodících dokumentů EFSA k nanomateriálům z roku 2021.

Zúčastněné strany se vyzývají, aby se vyjádřily k následujícím aspektům:

  1. oblasti revize,
  2. činnosti zapojení,
  3. pracovní plán a časový harmonogram.

Oddíl se základními informacemi slouží k představení tématu a neměl by být komentován, protože je odvozen z dokumentů EFSA Nano Guidance 2021. Čtenářům, kteří mají zájem o další informace, se doporučuje, aby si přečetli dokumenty Pokyny EFSA pro nanotechnologie z roku 2021.

Návrh stanoviska a další informace najdete na portálu EFSA Connect.

Termín pro zaslání komentářů je 12. 5. 2025.

Zdroj: EFSA

22. duben 2025
22
duben

ALKOHOL A VÝŽIVA: vliv na zdraví a metabolismus

https://bezpecnostpotravin.cz/alkohol-a-vyziva-vliv-na-zdravi-a-metabolismus/ Vydáno: 22. 4. 2025 Autor: Společnost pro výživu https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/07/alkohol_tvrdy_orez-300x187.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/07/alkohol_tvrdy_orez-768x478.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/07/alkohol_tvrdy_orez-1536x955.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/07/alkohol_tvrdy_orez-2048x1274.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="637" class="wp-image-43738" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Společnost pro výživu publikovala přehledovou práci “ Alkohol a výživa: vliv na zdraví a metabolismus“ v časopise Výživa, potraviny a zdraví 2/2025. AbstraktNaše práce se zabývá komplexním pohledem na alkohol z hlediska jeho konzumace, metabolických vztahu a zdravotních rizik. Česká republika patří mezi země s nejvyšší konzumací alkoholu na světě. Alkohol je sice zdrojem energie, ale poskytuje pouze tzv. prázdné kalorie bez živin a jeho nadměrná konzumace ...