Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/proc-je-dulezite-zvysit-privod-kyseliny-dokosahexaenove-a-kyseliny-eikosapentaenove-nejen-u-tehotnych-a-kojicich-zen/
Vydáno: 23. 4. 2025
Autor: Společnost pro výživu
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/ryby_morske-plody_orez-300x165.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/ryby_morske-plody_orez-768x421.jpg 768w" alt="" width="886" height="486" class="wp-image-83061" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Společnost pro výživu publikovala článek „Proč je důležité zvýšit přívod kyseliny dokosahexaenové a kyseliny eikosapentaenové (nejen) u těhotných a kojících žen?“ v časopise „Zpravodaj pro školní a dietní stravování 2/2025“.
Omega-3 mastné kyseliny dokosahexaenová a eikosapentaenováDHA (kyselina dokosahexaenová) a EPA (kyselina eikosapentaenová) patří mezi omega-3 mastné kyseliny (MK) s dlouhým řetězcem, které jsou pro naše zdraví důležité po celý život. Tyto MK jsou klíčové pro správnou funkci mozku, zraku, nervového a imunitního systému, stejně ja ...
EFSA v rámci transparentnosti žádá o zpětnou vazbu k navrhovanému přístupu k aktualizaci pokynů EFSA pro posuzování rizik nanomateriálů a materiálů obsahujících malé/nanočástice v potravinovém řetězci. Předkládaný dokument nastiňuje navrhovaný přístup k aktualizaci vodících dokumentů EFSA k nanomateriálům z roku 2021.
Zúčastněné strany se vyzývají, aby se vyjádřily k následujícím aspektům:
oblasti revize,
činnosti zapojení,
pracovní plán a časový harmonogram.
Oddíl se základními informacemi slouží k představení tématu a neměl by být komentován, protože je odvozen z dokumentů EFSA Nano Guidance 2021. Čtenářům, kteří mají zájem o další informace, se doporučuje, aby si přečetli dokumenty Pokyny EFSA pro nanotechnologie z roku 2021.
Návrh stanoviska a další informace najdete na portálu EFSA Connect.
https://bezpecnostpotravin.cz/alkohol-a-vyziva-vliv-na-zdravi-a-metabolismus/
Vydáno: 22. 4. 2025
Autor: Společnost pro výživu
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/07/alkohol_tvrdy_orez-300x187.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/07/alkohol_tvrdy_orez-768x478.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/07/alkohol_tvrdy_orez-1536x955.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/07/alkohol_tvrdy_orez-2048x1274.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="637" class="wp-image-43738" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Společnost pro výživu publikovala přehledovou práci “ Alkohol a výživa: vliv na zdraví a metabolismus“ v časopise Výživa, potraviny a zdraví 2/2025.
AbstraktNaše práce se zabývá komplexním pohledem na alkohol z hlediska jeho konzumace, metabolických vztahu a zdravotních rizik. Česká republika patří mezi země s nejvyšší konzumací alkoholu na světě. Alkohol je sice zdrojem energie, ale poskytuje pouze tzv. prázdné kalorie bez živin a jeho nadměrná konzumace ...