Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/vyskyt-hrabose-polniho-v-zari-2025/
Vydáno: 9. 10. 2025
Autor: ÚKZÚZ
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/Hrabos-polni_Johenus-300x164.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/Hrabos-polni_Johenus-768x419.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/Hrabos-polni_Johenus-1536x838.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/06/Hrabos-polni_Johenus-2048x1118.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="559" class="wp-image-42625" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Výsledky monitoringu výskytu hraboše polního Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) potvrdily mírný nárůst populací tohoto škůdce. Z celorepublikového průměru 221 aktivních východů z nor na hektar (AVN/ha) v srpnu stouply hodnoty v září na 375 AVN/ha. S ohledem na změnu prahu škodlivosti u víceletých plodin z 200 na 400 AVN/ha tak odpovídal celorepublikový průměr hodnotě 1,1násobku dle přepočtu napříč sledovanými plodinami.
Inspektoři ÚKZÚZ ...
https://bezpecnostpotravin.cz/pozvanka-na-konferenci-digitalizace-bezpecnosti-potravin/
Vydáno: 9. 10. 2025
Autor: Česká technologická platforma pro potraviny, ČZU
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/10/Digitalizace-BP_pozvanka_lista-300x287.jpg 300w" alt="" width="608" height="581" class="wp-image-87181" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />
Česká technologická platforma pro potraviny s potěšením oznamuje, že se stává partnerem nadcházející konference „Digitalizace bezpečnosti potravin“.
Konference se zaměří na aktuální výzvy a příležitosti spojené s digitalizací a automatizací v potravinářském průmyslu. Program představí využití digitálních měřidel, záznamů a reportingu dat v praxi, pohled kontrolních orgánů na digitalizaci, ale i aplikace umělé inteligence a automatizovaných systémů v potravinářských technologiích. Diskutovány budou také otázky digitalizace řízení rizik, role výzkumných infrastruktur a globální standardy pro správu a sdílení produktových dat.
Akce propojí akademickou sféru, zást ...
Uzávěrka pro všechna témata výzvy HORIZON-MISS-2025-01 byla posunuta na 29. října 2025 v 17:00. Důvodem byly technické chyby v systému pro podávání návrhů u témat HORIZON-MISS-2025-01-CLIMA-01 a CLIMA-02, které se týkaly výjimečného limitu 70 stran pro projektový návrh.
Nové datum uzávěrky se však vztahuje i na všechna ostatní témata výzvy. Uchazeči mohou své návrhy zkontrolovat, upravit a znovu podat až do nového termínu. Již odeslané návrhy zůstávají v platnosti.