Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/geneticky-upravene-bakterie-premenuji-plastovy-odpad-na-vanilkove-aroma/
Vydáno: 25. 8. 2025
Autor: BIOTRIN
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/08/plasty-v-mori_orez_lista-300x145.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/08/plasty-v-mori_orez_lista-768x372.jpg 768w" alt="" width="908" height="440" class="wp-image-70907" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Vědci z Edinburské univerzity vyvinuli nový přístup k boji proti znečištění plasty tím, že přeměňují plastový odpad na vanilin, hlavní složku odpovědnou za chuť a aroma vanilky. Tento objev, publikovaný v časopise Green Chemistry, představuje první příklad využití biologického systému k upcyklaci (přeměna na nové materiály či produkty lepší kvality) plastového odpadu.
Tento výzkum nabízí nové řešení dlouhotrvající globální krize plastového odpadu a naléhavé potřeby vyvinout efektivnější metody recyklace polyethylentereftalátu (PET) – pevného, lehkého plastu získávaného z neobnovitelných surovi ...
https://bezpecnostpotravin.cz/zeme-zivitelka-podporuje-inovace-a-propojuje-odborniky-ministr-vyborny-ocenil-zemedelske-vedce-a-podepsal-memorandum-s-jihoceskou-univerzitou/
Vydáno: 25. 8. 2025
Autor: Ministerstvo zemědělství
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/08/ZZ_2025_ministr_lista-300x121.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/08/ZZ_2025_ministr_lista-768x310.jpg 768w" alt="" width="904" height="365" class="wp-image-86140" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: MZe
Tisková zpráva — Význam výstavy Země živitelka jako prostoru pro odborná setkávání, sdílení zkušeností a navazování partnerství potvrzuje svými akcemi i Ministerstvo zemědělství (MZe). Ministr Marek Výborný (KDU-ČSL) například tradičně ocenil mladé vědce a vědkyně za mimořádné výsledky výzkumu a experimentálního vývoje za rok 2025. Podepsal také memorandum o spolupráci s Jihočeskou univerzitou v Českých Budějovicích. Podpora vědy, vzdělávání a inovací je dlouhodobě jednou z priorit ministerstva.
„Země živitelka j ...
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) pořádá veřejné slyšení k návrhu vědeckého stanoviska o rizicích pro lidské zdraví souvisejících s přítomností rostlinných lektinů v potravinách. Návrh je až do 18. září 2025 otevřen pro veřejnou konzultaci.
Webinář se bude konat online dne 9. září 2025 od 11:30 do 13:00 SELČ.
V souladu se závazkem EFSA k transparentnosti a spolupráci se zainteresovanými stranami je cílem této akce poskytnout jasné informace o přístupu EFSA k posuzování rizik a hlavních závěrech návrhu vědeckého stanoviska. Zainteresované strany zde mají také příležitost vyjasnit si případné pochybnosti týkající se fáze veřejné konzultace.