10. duben 2025
10
duben

Pozvánka: Třetí workshop k diskusi o plánu postupného ukončení testování na zvířatech při posuzování chemické bezpečnosti

https://bezpecnostpotravin.cz/pozvanka-treti-workshop-k-diskusi-o-planu-postupneho-ukonceni-testovani-na-zviratech-pri-posuzovani-chemicke-bezpecnosti/ Vydáno: 10. 4. 2025 Autor: KM EFSA https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/ECHA_3.Workshop-300x200.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/ECHA_3.Workshop-768x513.jpg 768w" alt="" width="869" height="580" class="wp-image-81657" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" /> Dne 16.–17. června 2025 pořádá Evropská komise (EK) ve spolupráci s Evropskou agenturou pro chemické látky (ECHA) třetí workshop, na kterém se bude diskutovat o plánu postupného ukončení testování na zvířatech pro účely posuzování chemické bezpečnosti. Cílem je představit doporučení a návrhy milníků plánu ke konzultaci se zúčastněnými stranami. Helsinki/Online | 16/06/2025 – 17/06/2025 | 08:30 – 13:30 hod. Cíle plánu Evropská unie dlouhodobě uplatňuje politiku nahrazování, omezování a zdokonalování testování na zvířatech. Komise oznámila plán v reakci na Evropskou obča ...

9. duben 2025
9
duben

Vliv zdanění a ceny na nezdravé potravinové a nápojové komodity

https://bezpecnostpotravin.cz/vliv-zdaneni-a-ceny-na-nezdrave-potravinove-a-napojove-komodity/ Vydáno: 9. 4. 2025 Autor: Společnost pro výživu https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/energeticke-napoje_orez-300x169.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/energeticke-napoje_orez-768x432.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/energeticke-napoje_orez.jpg 1300w" alt="" width="1024" height="577" class="wp-image-47983" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock Společnost pro výživu publikovala přehledovou práci „Vliv zdanění a ceny na nezdravé potravinové a nápojové komodity“ v časopise „Výživa, potraviny a zdraví 1/2025„. AbstraktČlánek se zabývá vlivem ceny na snížení spotřeby vybraných nezdravých komodit, jmenovitě cukrem slazených nápojů, potravin s nepříznivou nutriční hodnotou a alkoholu. Jako hlavní zdroj dat byl využit recentně zveřejněný zastřešující přehled. V něm bylo do konečného výběru a zpracování zahrnuto 7 systematických přehledů, které provedly metaanalýzu vzta ...

9. duben 2025
9
duben

TZ: Věda a pivovarnictví ruku v ruce: Nová éra bezlepkových piv z čiroku

https://bezpecnostpotravin.cz/tz-veda-a-pivovarnictvi-ruku-v-ruce-nova-era-bezlepkovych-piv-z-ciroku/ Vydáno: 9. 4. 2025 Autor: CARC https://bezpecnostpotravin.cz/files/2025/04/pivo_cirok_1_orez-300x159.jpg 300w" alt="" width="765" height="405" class="wp-image-81634" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: CARC Unikátní bezlepková piva, na jejichž vzniku se podíleli akademici, posílá na trh Pivovar Clock. Oblíbený zlatavý mok začali vařit z originální české odrůdy obilniny čirok s názvem Rufuss, kterou vyšlechtili vědci z Národního centra zemědělského a potravinářského výzkumu, v.v.i. (CARC). Přináší nejen zajímavý chuťový zážitek pro milovníky piva, ale také nové možnosti pro lidi s celiakií. Tisková zpráva PRAHA (7. dubna 2025) Přirozeně bezlepková obilnina čirok pochází ze subsaharské Afriky, a přestože je v České republice zatím okrajová, je základem výživy pro více než 500 milionů lidí ve více než 30 zemích světa. Již přes dvacet let pracuje v České republice s jedinečnými plodina ...