Tyto internetové stránky používají nezbytné soubory cookies, které pomáhají ke správnému fungování těchto internetových stránek. Více o zpracovávání osobních údajů prostřednictvím souborů cookies se dozvíte v naší Cookie Policy.
Pro přístup do zabezpečené sekce se musíte nejdříve přihlásit
https://bezpecnostpotravin.cz/unikatni-metoda-priblizi-jak-se-v-zemedelstvi-ukladaji-mikro-a-nanoplasty/
Vydáno: 10. 1. 2024
Autor: MENDELU
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/plastove-nadobi_orez_m-300x139.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/plastove-nadobi_orez_m-768x355.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/plastove-nadobi_orez_m.jpg 1500w" alt="" width="1024" height="473" class="wp-image-50355" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Do hledáčku světových lídrů se v posledních letech stále častěji dostávají mikro a nanoplasty. Podle dat OSN najdeme jen v mořích přes 50 bilionů částic mikroplastů, což je 500krát více, než kolik je hvězd v naší galaxii. Zatímco ve vodách jsou mikroplasty zmapované podrobně, v jiných oblastech přesnější data chybí. Vědci z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně se proto ve spolupráci s kolegy z Akademie věd ČR rozhodli popsat, jak se plastové částice šíří v zemědělství.
Studie Světového fondu na ochranu přírody uvádí, že člověk pozře za týden zhruba pět gr ...
https://bezpecnostpotravin.cz/vysoke-davky-doplnku-stravy-s-vitaminem-d-mohou-z-dlouhodobeho-hlediska-skodit-zdravi/
Vydáno: 9. 1. 2024
Autor: BfR
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/shutterstock_doplnky-stravy-300x160.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/11/shutterstock_doplnky-stravy-768x409.jpg 768w" alt="" width="945" height="503" class="wp-image-48798" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />Foto: Shutterstock
Vitamin D má mezi vitaminy zvláštní postavení – na rozdíl od většiny vitaminů, které je třeba přijímat s potravou, si ho tělo může vyrábět samo, a to v kůži působením slunečního záření. Při dostatečném vystavení slunečnímu záření se vlastní tvorba podílí na zásobování organismu vitaminem D z 80 až 90 %. Pro některé lidi může mít užívání doplňků vitaminu D přesto smysl – např. pro osoby, které jsou nemocné nebo tráví venku málo času nebo vůbec žádný. Vysoké dávky doplňků stravy s obsahem 100 mikrogramů (µg), popř. 4 000 mezinárodních jednotek (IU) vitaminu D nebo více na denní dávku však nejsou pro dostatečné zásobení nezbytné. ...
https://bezpecnostpotravin.cz/aktualni-diskutovana-temata-v-oblasti-kontaminantu-v-potravinach-prosinec-2023/
Vydáno: 9. 1. 2024
Autor: Ministerstvo zemědělství, Odbor bezpečnosti potravin
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/DG-SANTE_lista-300x88.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/05/DG-SANTE_lista-768x225.jpg 768w" alt="" width="872" height="255" class="wp-image-40997" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />
Přehled hlavních kontaminantů v potravinách, které jsou sledovány a diskutovány v EK, DG SANTE (Generální ředitelství pro zdraví a bezpečnost potravin).
Uvedené hodnoty jsou pouze návrhy a jsou zde zveřejněny pro informaci o současném stavu projednávání, nejedná se o schválené maximální limity.
Akrylamid
Nařízení Komise (EU) 2017/2158, kterým se stanoví zmírňující opatření a porovnávací hodnoty pro snížení přítomnosti akrylamidu v potravinách uvádí povinnost po určité době přezkoumat stávající porovnávací hodnoty pro potraviny uvedené v příloze IV tohoto nařízení.
Zároveň toto nařízení uvádí, že by mělo být zváženo s ...