https://bezpecnostpotravin.cz/prodejci-vanocnich-kapru-maji-nejvyssi-cas-nahlasit-sva-prodejni-mista/

Vydáno: 5. 12. 2023
Autor: SVS
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/12/Kapr_zivy_orez_m-300x172.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/12/Kapr_zivy_orez_m-768x441.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/12/Kapr_zivy_orez_m-1536x883.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/12/Kapr_zivy_orez_m.jpg 1888w" alt="" width="1024" height="588" class="wp-image-49081" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />
Foto: Shutterstock

Státní veterinární správa (SVS), tak jako každý rok, upozorňuje stánkové prodejce vánočních kaprů, že je třeba nahlásit minimálně sedm dní před zahájením prodeje, kdy a kde budou ryby prodávat. Nahlášená místa prodeje budou zveřejněna na webu SVS. Při následných kontrolách stánků s vánočními kapry se SVS zaměřuje na hygienu prodeje a také na dobré životní podmínky prodávaných ryb.

Nahlášení prodeje kaprů se již několik let provádí výhradně přes on-line formulář na internetových stránkách SVS. SVS žádá provozovatele, aby své stánky nahlašovali pouze tímto způsobem. Zájemci o prodej živých ryb mohou uvedený formulář využívat ke komunikaci se SVS nejen před Vánoci, ale i po zbytek roku. Před zahájením prodeje jsou stánkaři povinni seznámit se se dvěma dokumenty: požadavky na samostatná prodejní místa a pravidly pro prodej živých ryb a doporučeními pro osoby provádějící porážení ryb při prodeji.

Pracovní deska, na níž probíhá usmrcování, kuchání a porcování ryb, musí být čistitelná a dezinfikovatelná. Povinnou součástí výbavy jsou nože, palička na omračování ryb a stěrky. Povinný je dostatečný přívod pitné vody k omývání pracovního pultu a odvod odpadní vody do kanalizace. V souladu s příslušnou legislativou musí probíhat i usmrcování ryb. Pevné vedlejší živočišné produkty, musí být schraňovány v nepropustných, uzavíratelných a označených nádobách a následně předány osobě, která je krajskou veterinární správou schválena k zacházení s takovými odpady. V tomto ohledu SVS doporučuje nechat si nejlépe rybu usmrtit v místě prodeje. Nejen protože usmrcení provede zkušený personál, ale zejména s ohledem na případný stres či strádání ryb způsobené přesunem a další manipulací, či držením v domácnostech.

„Nahlášení prodejního místa není pouhou formalitou či zbytečnou byrokratickou zátěží. Na základě získaných informací o prodejních místech SVS každoročně provádí kontroly. Kontrolováni jsou přednostně ti prodejci, u nichž byly v předchozím roce zjištěny závady a také noví prodejci,“ uvedl ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád. 

Inspektoři SVS v závěru loňského roku zkontrolovali takřka 760 prodejců vánočních kaprů v celé České republice. Závadu zjistili ve 2,2 % případů, což bylo ve srovnání s rokem 2021 meziročně méně.  Mezi nejčastější nedostatky patřily prohřešky proti hygieně při prodeji. V několika případech bylo zjištěno porušení zásad welfare a nenahlášení prodejního místa SVS. Prodejci ryb v ČR před uplynulými Vánoci nahlásili přes 3000 prodejních míst, více než v předchozích letech.

Petr Vorlíček
tiskový mluvčí SVS


Zdroj: SVS