https://bezpecnostpotravin.cz/nova-polozka-v-nbt-knihovne-ryze-se-zvysenym-obsahem-amylosy/

Vydáno: 15. 12. 2023
Autor: BIOTRIN
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/12/image-1-300x300.png 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/12/image-1-150x150.png 150w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/12/image-1-768x768.png 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/12/image-1-1536x1536.png 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/12/image-1.png 2048w" alt="" width="1024" height="1024" class="wp-image-49597" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; width: 350px;" loading="lazy" decoding="async" />

Vzhledem k významu rýže seté (Oryza sativa L.) jako klíčové plodiny ve světě, představující hlavní zdroj potravy pro polovinu světové populace, je jí věnována i poslední nová položka do naší NBT knihovny v tomto roce. Tato položka je letos již čtvrtým přírůstkem zaměřující se na tuto významnou plodinu. Tentokrát se jedná o rýži se zvýšeným obsahem amylosy, což vede k vyššímu obsahu škrobu odolného k trávení, známého také jako rezistentní škrob.

Loupaná rýže, nejčastěji využívaná forma, je známa svým vysokým obsahem škrobu, který tvoří hlavní složku této plodiny a skládá se převážně z amylosy a amylopektinu. Tým vědců využil technologii CRISPR/Cas9 k cílené úpravě genů zodpovědných za větvení škrobu, čímž dosáhl významného zvýšení obsahu amylosy, a tím i rezistentního škrobu v rýži.

Rezistentní škrob má pozitivní vliv na lidské zdraví, zejména pokud jde o prevenci chronických chorob spojených s nesprávným stravováním, jako jsou cukrovka a kardiovaskulární onemocnění. S příchodem této geneticky modifikované plodiny se otevírají nové možnosti využití genové úpravy, a to pro vývoj zdravějších potravin.

Více na: Rýže se zvýšeným obsahem amylosy

Zdroj: BIOTRIN