https://bezpecnostpotravin.cz/nova-polozka-v-nbt-knihovne-ryba-takifugu-se-zvysenym-apetitem/

Vydáno: 26. 1. 2024
Autor: BIOTRIN
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/GM-ryba-takifugu-300x300.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/GM-ryba-takifugu-150x150.jpg 150w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/GM-ryba-takifugu-768x768.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/GM-ryba-takifugu-1536x1536.jpg 1536w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/GM-ryba-takifugu-2048x2048.jpg 2048w" alt="" width="1024" height="1024" class="wp-image-51224" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; width: 250px;" loading="lazy" decoding="async" />
(c) Ing. Barbora Hošková, VŠCHT Praha

Čtverzubec rudoploutvý (Takifugu rubripes) vyniká svou schopností nafouknout se při ohrožení. V Japonsku je tato ryba tradiční specialitou, a to i přesto, že s sebou nese vysoké riziko otravy při nesprávné úpravě. Bohužel v posledních letech došlo k rapidnímu úbytku přirozeného výskytu této unikátní ryby. Tento trend motivoval vědce k vývoji geneticky upraveného čtverzubce, jenž by mohl představovat klíčový krok směrem k zachování této vzácné ryby.

Společnost Regional Fish Co., Ltd. ve spolupráci s renomovanými univerzitami proto využila revoluční metodu CRISPR-Cas9 k cílené modifikaci genu pro leptinový receptor. Tato úprava vedla u ryb ke zvýšení chuti k jídlu a výraznému urychlení růstu. Geneticky upravení čtverzubci tak dosahují tržní váhy dříve, jsou těžší a mají větší množství jedlého masa. Podrobné studie navíc potvrzují genetickou stabilitu mutace a od listopadu 2021 je GE-LEPR čtverzubec v Japonsku schválen pro komerční prodej.

Více na: Ryba Takifugu se zvýšeným apetitem

Autor textu položky: Eliška Čermáková

Zdroj: BIOTRIN