https://bezpecnostpotravin.cz/kontroly-stravovacich-zarizeni-na-uzemi-hlavniho-mesta-prahy-v-kvetnu-2024/

Vydáno: 17. 6. 2024
Autor: HSHMP
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/06/kontroly_kveten_lista-300x219.jpg 300w" alt="" width="587" height="428" class="wp-image-54241" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; width: 820px;" loading="lazy" decoding="async" />

Hygienická stanice hlavního města Prahy (dále jen “HSHMP”), zaměstnanci odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání (HV a PBU), provedli v období od 1. 5. – 31. 5. 2024 celkem 199 kontrol v provozovnách stravovacích služeb (viz graf č. 1). Za zjištěné nedostatky došlo k uložení 21 finančních sankcí v celkové výši 151 500,- Kč. Ve 4 případech byl vyřešen nedostatek bagatelního charakteru domluvou.

Na základě podnětu se uskutečnilo 18 kontrol, podněty se týkaly převážně nedostatečné provozní hygieny a nevyhovujících smyslových vlastností pokrmů. Na zdravotní obtíže po požití pokrmu bylo provedeno 36 kontrol. Ve 13 případech se podnět na zdravotní obtíže ukázal jako oprávněný.

V provozovnách stravovacích služeb v měsíci květnu byly zjištěny zejména nedostatky v provozní a osobní hygieně, ve stavebně technických požadavcích na potravinářské prostory, v ochraně potravin a pokrmů před kontaminací, ve skladování potravin, v označování rozpracovaných pokrmů a v dodržování postupů na zásadách HACCP (viz graf č. 2).

Graf č. 1

Graf č. 2

Fotografie provozoven:

Foto č. 1 – špinavá podlaha a zařizovací předměty v kuchyni

Foto č. 2 – namražené, zrezlé a špinavé mrazící zařízení v kuchyni

Foto č. 3 – nedostatečná čistota mrazícího zařízení v kuchyni s úkapy a drobky potravin

Foto č. 4 – špinavý a zaplísněný výrobník ledu

Seznam kontrolovaných provozoven – květen 2024:
Kontrolovane-provozovny-kveten-2024Stáhnout

V Praze 11. 6. 2024
Odbor hygieny výživy a předmětů běžného užívání HSHMP

Zdroj: HSHMP