https://bezpecnostpotravin.cz/nova-polozka-v-nbt-knihovne-rajce-se-zvysenou-aktivitou-pylu-a-zvysenym-vynosem/

Vydáno: 29. 8. 2024
Autor: BIOTRIN
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/rajcata_pestovani_orez_m-300x169.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/rajcata_pestovani_orez_m-768x433.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2024/01/rajcata_pestovani_orez_m.jpg 1188w" alt="" width="1024" height="578" class="wp-image-50185" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom;" loading="lazy" decoding="async" />
Foto: Shutterstock

Úspěšnost násady plodů rajčat a jejich výnosu závisí na správném vývoji pylu a opylení květů. Přestože vědecký pokrok přinesl již mnoho poznatků o těchto procesech, regulační mechanismy, které je ovlivňují, stále nejsou zcela objasněny.

Nedávno se však čínským vědcům podařilo izolovat u rajčat transkripční faktor SlHB8, jehož hladina klesá během vývoje pylu a ovlivňuje řadu genů zapojených do vývoje prašníků a pylových zrn. Vyřazení SlHB8 pomocí metody CRISPR/Cas9 vedlo ke zvýšení pylové aktivity a násady plodů, zatímco jeho nadměrná exprese způsobila snížení pylové aktivity a vznik plodů bez semen.

Tyto poznatky prohlubují naše chápání molekulárních mechanismů regulujících vývoj pylu a otevírají nové možnosti pro šlechtění rajčat s cílem zvýšit jejich výnosy.
Autorka textu: Tereza Branyšová

Zdroj: BIOTRIN