https://bezpecnostpotravin.cz/vk-efsa-navrh-pokynu-pro-charakterizaci-a-hodnoceni-rizik-mikroorganismu-pouzivanych-v-potravinovem-retezci/

Vydáno: 9. 12. 2024
Autor: KM EFSA
https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/08/EFSA_build._2023_logo_orez-300x140.jpg 300w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/08/EFSA_build._2023_logo_orez-768x358.jpg 768w, https://bezpecnostpotravin.cz/files/2023/08/EFSA_build._2023_logo_orez.jpg 1339w" alt="" width="1024" height="478" class="wp-image-44743" style="box-sizing: border-box; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; display: inline-block; vertical-align: bottom; contain-intrinsic-size: 3000px 1500px;" loading="lazy" decoding="async" />

EFSA předkládá do veřejné konzultace návrh vodícího dokumentu pro charakterizaci mikroorganismů používaných v potravinovém řetězci, které připravil jeho vědecký výbor.
Návrh bere v úvahu:

  • existující pokyny/referenční dokumenty a současné postupy EFSA při posuzování rizik mikroorganismů;
  • současné a budoucí potřeby v oblasti hodnocení rizik mikroorganismů a jejich produktů;
  • aktuální vědecké poznatky.

Návrh vodítek obsahuje pokyny, které mají pomoci při přípravě žádostí o posouzení produktů obsahujících geneticky modifikované či nemodifikované mikroorganismy nebo z nich vyrobené, které podléhají posouzení rizik před uvedením na trh EU za účelem jejich použití v potravinovém řetězci.

Vodítka se zaměřují na požadavky na charakterizaci mikroorganismů a do určité míry i jejich produktů. Poskytují základ pro hodnocení rizik mikroorganismů a stanovují zejména požadavky na:

  • taxonomickou identifikaci mikroorganismu;
  • zkoumání přítomnosti rizikových genů, které se podílejí na rezistenci vůči antimikrobiálním látkám, produkci antimikrobiálních látek terapeutického významu a virulentní potenciál mikroorganismu;
  • zjišťování přítomnosti životaschopných buněk, genetického materiálu a/nebo látek vzbuzujících obavy (např. toxinů, toxických metabolitů, antimikrobiálních látek klinického významu), které mohou zůstat v přípravku vyrobeném z mikroorganismu nebo vyrobeném s jeho pomocí;
  • provádění posouzení rizik pro životní prostředí a studium dopadu produktů obsahujících živé mikroorganismy a produktů vyrobených z mikroorganismů, ať už geneticky modifikovaných nebo ne, na střevní a potravinový/krmivový mikrobiom.

Komentáře je možné zasílat do 7. 2. 2025 prostřednictvím portálu EFSA Connect.

Zdroj: EFSA